Ο αδίστακτος αναμορφωτής της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ

Ο «Πατέρας των Τούρκων» που έχτισε με σίδηρο και αίμα το νέο πρόσωπο της χώρας


ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ
11:43
06/02/2014
Ο αδίστακτος αναμορφωτής της Τουρκίας Κεμάλ Ατατούρκ
45
loading

Ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους δεν χρειάζεται καμιά απολύτως εισαγωγή για μας τους Έλληνες.

Μπαρουτοκαπνισμένος στρατιωτικός και σκληροτράχηλος πολιτικός, δεν δίστασε ποτέ να προβεί σε θηριωδίες, αγριότητες και γενοκτονίες (του ελληνικού στοιχείου της Μικράς Ασίας, του ποντιακού ελληνισμού και της αρμενικής κοινότητας) για να πετύχει τον σκοπό του: να περισώσει ό,τι μπορούσε από την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία και να ιδρύσει τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία.

Πράγμα που κατάφερε τελικά, χτίζοντας πάνω στα λείψανα της άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας το όραμά του για τους Νεότουρκους.

Όπως κι αν έχει η ιστορική ετυμηγορία για το πρόσωπό του, ο Κεμάλ δεν παύει να είναι μια ισχυρή προσωπικότητα που άφησε βαθιά χαραγμένο το χνάρι του στη σύγχρονη ιστορία, αλλάζοντας τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην πολύπαθη γειτονιά μας.

Η επιρροή που άσκησε και οι τακτικισμοί του διαμόρφωσαν γεωπολιτικά τον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, μεταμορφώνοντας άρδην το καθεστώς και τους θεσμούς της Τουρκίας: ηγήθηκε του Αγώνα για Ανεξαρτησία και υπέγραψε τη Συνθήκη της Λοζάνης το 1923, κάνοντας την Τουρκία δημοκρατία, στην οποία υπηρέτησε ως πρώτος πρόεδρος εισάγοντας ραγδαίες πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές μεταρρυθμίσεις για τον εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της...

Πρώτα χρόνια

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ γεννιέται τους πρώτους μήνες του 1881 στη Θεσσαλονίκη (για την ακριβή ημερομηνία γέννησης δεν υπάρχει συναίνεση), στα χρόνια της οθωμανικής κατοχής της πόλης, μέσα σε μεσοαστική οικογένεια μουσουλμανικής καταγωγής, με ρίζες από την Αλβανία. Ο πατέρας του ήταν τελωνειακός υπάλληλος της αυτοκρατορίας, που πέθανε ωστόσο όταν ο Μουσταφά ήταν 7 ετών, ενώ μόνο μία από τις αδερφές του κατάφερε να ζήσει και μετά την παιδική ηλικία.

Σε ηλικία 12 ετών, ο Μουσταφά στέλνεται στην προπαρασκευαστική στρατιωτική ακαδημία της πόλης, με τον δάσκαλο των μαθηματικών να παρατηρεί την ωριμότητα και τις ικανότητές του και να τον αποκαλεί «Κεμάλ» («ωριμότητα/τελειότητα» στα τουρκικά), όνομα που θα υιοθετούσε έκτοτε το αγόρι.

Λίγο μετά, ο Κεμάλ -πια- βρίσκεται στη Στρατιωτική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης, απ' όπου αποφοιτεί το 1902, έχοντας ήδη αναλάβει πολιτική δράση κατά της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1904, αφού ολοκλήρωσε και τη σχολή του Γενικού Επιτελείου, απ' όπου αποφοίτησε με τον βαθμό του λοχαγού, ήταν πλέον κάθετα αντίθετος με τους απαρχαιωμένους θεσμούς της αυτοκρατορίας και είχε προσχωρήσει στην εθνικιστική κίνηση των Νεότουρκων για την αναμόρφωση της χώρας...

Στρατιωτική καριέρα

Αν και τα αισθήματά του κατά της Υψηλής Πύλης ήταν σφόδρα αρνητικά, θεωρώντας τη στάση του σουλτάνου υποτακτική απέναντι στις δυνάμεις της Αντάντ (συμμαχία Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας), και ο ίδιος χαρακτηρίστηκε νωρίς αντικαθεστωτικός, ανέβαινε παρά ταύτα πολύ γρήγορα τα σκαλιά της ιεραρχίας. Σε αυτό συνέβαλαν οι στρατιωτικές του διακρίσεις στο πεδίο της μάχης: κατά των Ρώσων στον Καύκασο, των Ιταλών στη Λιβύη (ιταλο-τουρκικός πόλεμος του 1911), των Άγγλων στη Συρία και φυσικά του πρωταγωνιστικού ρόλου του στη γενοκτονία Αρμενίων και Ποντίων.

Ο Κεμάλ δεν δίστασε να ιδρύσει νωρίς-νωρίς θύλακα αντίστασης στον Σουλτάνο (από το 1908), με πολλούς ακόμα αξιωματικούς, γεγονός που θα αποκαλυφθεί και θα τον φέρει αρκετούς μήνες σε στρατιωτικές φυλακές.

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος θα τον βρει στον βαθμό του ταγματάρχη να υπερασπίζεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά των Μεγάλων Δυνάμεων στα Δαρδανέλια (1915). Και όταν κατάφερε, ως διοικητής Στρατιάς πια, να αποκρούσει τον αγγλο-γαλλικό συνασπισμό, ήταν πια γνωστός στην Τουρκία ως «υπερασπιστής του Ισλάμ» και «σωτήρας της Κωνσταντινούπολης».

Και βέβαια το 1917 απωθεί και τον ανέτοιμο Κόκκινο Στρατό στο πεδίο του Καυκάσου, ανακόπτοντας την προέλαση των Σοβιετικών, γεγονός που θα κάνει το οθωμανικό επιτελείο να τον προάγει σε υποστράτηγο (πασά). Ο απελευθερωτικός του αγώνας εναντίον των δυνάμεων της Αντάντ αποτέλεσε μάλιστα πηγή έμπνευσης για πολλά νεαρά έθνη Ασίας και Αφρικής να αγωνιστούν για την ανεξαρτησία τους.

Παρά την άνοδό του στα στρατιωτικά αξιώματα, ο Κεμάλ θεώρησε ταπεινωτική για την Τουρκία τη Συνθήκη του Μούδρου (Οκτώβριος του 1918) μεταξύ Αντάντ και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τότε είναι που θα βάλει μπροστά το μεγαλόπνοο σχέδιό του για την ανεξαρτησία της Τουρκίας από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Η ρήξη με την Υψηλή Πύλη είναι πια φανερή...

Απελευθερωτικός Αγώνας

Παρά το γεγονός ότι οι εχθροπραξίες είχαν τελειώσει, οι ταπεινωτικοί όροι που επέβαλε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία η Συνθήκη του Μούδρου δεν πέρασαν στα «ψιλά» από τον Κεμάλ: το 1919 οργανώνει αντίσταση κατά των δυνάμεων της Αντάντ και όταν υπογράφεται τελικά η Συνθήκη των Σεβρών, που έδωσε οριστικό τέλος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο διαιρώντας τα οθωμανικά εδάφη, ο Κεμάλ αξιώνει πλήρη ανεξαρτησία για την Τουρκία.

Την επόμενη χρονιά (1920), συγκάλεσε στην Άγκυρα τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και ανακηρύχτηκε πρόεδρος και επιτελάρχης του Στρατού, απορρίπτοντας μάλιστα τη συνθήκη των Σεβρών που είχε ήδη υπογράψει ο σουλτάνος. Ο ανταρτοπόλεμός του κατά των Μεγάλων Δυνάμεων είχε πλέον μετατραπεί σε ένοπλο κίνημα που στρεφόταν και κατά του σουλτάνου, μέσα σε πραγματικές συνθήκες εμφυλίου πολέμου, με τον ίδιο να καταδικάζεται σε θάνατο από την Πύλη.

Ως πρόεδρος της επαναστατικής επιτροπής, της νέας τουρκικής ηγεσίας, απαίτησε την απόρριψη των συμμαχικών όρων ειρήνης, ασκώντας πιέσεις στον σουλτάνο. Παράλληλα, ξεκίνησε και η δεύτερη φάση των διώξεων του ελληνικού στοιχείου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που πήρε τη μορφή εθνοκάθαρσης, καθώς αποζητούσε την εξωτερική προβολή της Τουρκίας ως ένα συμπαγές και ενιαίο έθνος.

Μέχρι την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης τον Οκτώβριο του 1923, ο Κεμάλ θα είχε αντιστρέψει την κατάσταση υπέρ του: προσεταιρίστηκε τις Μεγάλες Δυνάμεις (οι Γάλλοι ακύρωσαν μέχρι και τη Συνθήκη των Σεβρών!), υπέγραψε νέες παρασκηνιακές συμφωνίες που άλλαζαν τους συσχετισμούς δυνάμεων στη Μικρά Ασία και κατάφερε με τον ανασυνταγμένο τακτικό στρατό του να ανακόψει το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, πετυχαίνοντας την οριστική επικράτηση τον Αύγουστο του 1922 στο Αφιόν Καραχισάρ.

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, που έδωσε στον Κεμάλ απεριόριστη δύναμη και εξουσία στην εσωτερική πολιτική σκηνή, κατέληξε με τα γνωστά σε όλους και τραγικά γεγονότα της κατάληψης της Σμύρνης και του τέλους της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στα μικρασιατικά παράλια, σφάζοντας τον ελληνικό και αρμενικό πληθυσμό της πόλης.

Οι στρατιωτικές θηριωδίες και οι διπλωματικοί τακτικισμοί του είχαν αποφέρει καρπούς: τον Νοέμβριο του 1922 ο σουλτάνος εγκαταλείπει την Κωνσταντινούπολη παραδίδοντας στην επαναστατική κυβέρνηση τα ηνία της χώρας...

Πολιτική δράση

Τον Οκτώβριο του 1923 ο Κεμάλ ορκίστηκε επίσημα πρώτος πρόεδρος της ενωμένης πια Τουρκίας και ξεκίνησε το μεταρρυθμιστικό του έργο για την ανασύσταση της κοινωνίας στα δυτικά πρότυπα.

Η δημόσια και κοινωνική ζωή που οραματίστηκε ο Κεμάλ αποζητούσε να εκριζώσει τη θρησκεία (τον ισλαμισμό, εν προκειμένω) από το κοσμικό κράτος, πράγμα που βάλθηκε να κάνει πράξη με την απολυταρχική του διακυβέρνηση.

Το 1924 ξεκινά το εκτεταμένο μεταρρυθμιστικό του πλάνο: κλείνει όλα τα ιδρύματα που βασίζονταν στο ισλαμικό Δίκαιο, καταργεί το παραδοσιακό -θρησκευτικού τύπου- σύστημα εκπαίδευσης και ιδρύει χιλιάδες λαϊκά σχολεία δημόσιου τύπου. Στον νέο κοσμικό χαρακτήρα του κράτους που ονειρεύεται, τα θρησκευτικά σύμβολα της μαντίλας, του φερετζέ και του φεσιού δεν χωρούν και απαγορεύονται. Τα «ευρωπαϊκά» ρούχα είναι ο νέος τρόπος ντυσίματος.

Ταυτοχρόνως, εκσυγχρονίζει το νομικό σύστημα (αστικός και ποινικός κώδικας στα πλαίσια του προωθημένου ελβετικού) θεσπίζοντας παράλληλα την πλήρη ισότητα των δύο φύλων (δίνοντας δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και λίγο αργότερα το δικαίωμα να εκλέγονται), καταργώντας την πολυγαμία και υιοθετώντας τον πολιτικό γάμο. Την ίδια στιγμή, στην εξωτερική πολιτική αποκαθιστά προοδευτικά τις ταραγμένες σχέσεις με τις Μεγάλες Δυνάμεις εισάγοντας το σύστημα της ουδετερότητας, ενώ καθιερώνει και το Γρηγοριανό Ημερολόγιο (αντί του απαρχαιωμένου Οθωμανικού).

Το 1928 αντικατέστησε και την αραβική γραφή με το λατινικό αλφάβητο, φροντίζοντας την ίδια στιγμή να διαδοθεί στον λαό η -δυτική- κλασική μουσική και το θέατρο, με την πολιτισμική του ανασύσταση να είναι καταλυτική. Και βέβαια ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματός του ήταν η απόκτηση εθνικής συνείδησης και όχι θρησκευτικής, στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών εθνών: με ένα γενναίο ακαδημαϊκό πρόγραμμα ερευνών στην τουρκική γλώσσα και ιστορία, ενισχύει ως συνεκτικό δεσμό των Νεότουρκων την εθνική συνείδηση (και όχι τη θρησκευτική). Ο διαχωρισμός θρησκείας-κράτους λαμβάνει πράγματι χώρα, αν και με αυταρχικό τρόπο απαγορεύσεων.

Τέλος, το 1933 επιβάλει με νόμο την υποχρεωτική χρήση οικογενειακού ονόματος στους πολίτες της χώρας. Το δικό του του το δίνει η Τουρκική Εθνοσυνέλευση: «Ατατούρκ», πατέρας όλων των Τούρκων δηλαδή.

Ο Ατατούρκ προώθησε στην τελευταία αυτή περίοδο της ζωής του ενεργά το κοινοβουλευτικό πολίτευμα, κρατώντας ωστόσο σταθερά τα ηνία του κράτους μέχρι τον θάνατό του (κερδίζοντας τις εκλογές του 1927, 1931 και 1935). Οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε στη νομοθεσία και την πολιτική συνεχίζουν να διαποτίζουν το πνεύμα της Τουρκίας και να επηρεάζουν μέχρι και σήμερα την κατάσταση στο εσωτερικό της, μένοντας στην ιστορία ως «κεμαλισμός»: ο εκδημοκρατισμός των θεσμών, η απελευθέρωση του κράτους από τη θεοκρατία και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας λειτουργίας είναι οι μεγάλες παρακαταθήκες του στη γείτονα...

Στην προσωπική του ζωή, είχε παντρευτεί μία φορά, το 1923, αλλά χώρισε δύο χρόνια αργότερα. Αυτό βέβαια δεν του στέρησε τη δυνατότητα να υιοθετήσει αρκετά παιδιά. Ο αναμορφωτής του τουρκικού κράτους πέθανε στις 10 Νοεμβρίου 1938 στην Κωνσταντινούπολη από κίρρωση του ήπατος, απότοκο της χρόνιας εξάρτησής του από το αλκοόλ...

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

45
σχόλια
 1. avatar Τερεζα

  Δικτατωρ

 2. avatar Δημήτρης Θεολόγου

  Ο Ατατουρκ μπορει να χαρακτηριστει ως ενας απο τους μεγαλυτερους ηγετες στην παγκοσμια ιστορια μαζι με τον καποδιστρια φυσικα.

 3. avatar θανοσ2

  μην βάζετε ταμπέλες στο τι κάθε πολιτικός είναι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΎΡΙΖΑ κ.λ.π. Πολιτικός γεννιεσαι δεν γίνεσαι. Λένε για τον Παπαδόπουλο χούντα αυταρχισμό και πολλά άλλα..... Ποιος ίδρυσε την Μ.Ο.ΜΑ? Έκανε έργα και εκσυχρόνισε την Ελλάδα. Όλοι αυτοί οι πολίτικοι-ηγέτες γεννήθηκαν για έναν σκοπό ,πες τε μου σήμερα έναν που να έχει κάνει κάτι για αυτόν το ρημάδι τον τόπο. Επένδυση στον τουρισμό?Σε τι?αγροτιά? Νέα μυαλά να φεύγουν εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να δουλεύουν ντελιβεραδεσ με 10 πτυχία? Αναλογιστείτε λίγο τον μέλλον τισ Ελλάδας που πλέον κουμάντο δεν κάνουν οι πολίτικοι μας αλλά τα έξω λαμογια

 4. avatar Janus

  Δέν ήταν μόνο αλκοολικός αλλά καί κάτι πολύ χειρότερο..Ηταν παιδεραστής.Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες,σχετικές μαρτυρίες.

 5. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

  Το Αιγαίο ανήκει στην Ελλάδα.
  Με την μικρασιατική εκστρατεία εμείς θα ήμασταν μεγάλη Ελλάδα και η Τουρκία πεθαμένη. Αλλά εμείς όμως όχι μόνο δεν λυπηθήκαμε αλλά το επιδιώξαμε κιόλας.

 6. avatar dimitris

  Μεγαλος ηγετης,αντικειμενικα,και για τους Αρμενιους και Ελληνες του Ποντου δεν μπορεις να του καταλογισεις την ευθυνη,ο Ταλαατ Πασας και οι πρωτοι αργηγοι των Νεοτουρκων,οχι ο ιδιος,που φυσικα ομως δεν εκανε και τιποτε να την σταματησει.Βενιζελος,Κεμαλ οι καλυτεροι πολιτικοι της εποχης...

 7. avatar tzafar1

  Σ...ά-σ...ά στον τάφο του Κεμάλ!!!

 8. avatar Κολομπαίος

  Για τους φίλους χαυγίτες:
  «...η Ελλάς ουδέποτε θα λησμονήση ότι ο Πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε ο κύριος θεμελιωτής της Ελληνοτουρκικής συνεννοήσεως και ότι εσφυρηλάτησε τους δεσμούς αδιαλύτου φιλίας, ήτις ενώνει τας δύο χώρας μας εν τω κοινώ ιδεώδει της ειρηνικής συνεργασίας. Θα διατηρήση πιστώς την συγκεκινημένην ανάμνησιν του μεγάλου εκλιπόντος..»
  Ιωάννης Μεταξάς, 12 Νοεμβρίου 1938

  1. avatar testament

   εγω οταν το εβαλα,εφαγα πιο πολλες αρνητικες...

   1. avatar KITRINOS

    Σιγα σιγα το εμπεδωνουν ! Αργει να κατσει, αλλα ..........................

   2. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

    ρε ακροαναρχικοι? μηπως σας περισυει λιγο ξυδι?..με επαισαν τα νευρα μου μετα απο αυτο...

  2. avatar KITRINOS

   Ξερεις γιατι παιρνεις αρνητικες,ε ?
   Ειναι ενας τροπος αυτοκτονιας, μολις καταλαβαν τι ....................δεν ξερανε, η' τους ειπανε αλλιως

 9. avatar artur

  άθεος το μόνο καλό που είχε όπως όλοι η αλβανοί εκτός τον ορθοδόξων αλβανών και ελληνοαλβανών φυσικά που λόγο τον γιαγιάδων που μας έκαναν θρησκούς

  1. avatar KITRINOS

   Αλβανοι ??????
   Τι δουλεια τωρα εχει αυτο το σχολιο σε αρθρο που δεν εχει σχεση με κλοπες,δολοφονιες η' βιασμους ??

   1. avatar artur

    αλβανός μουσλιμανος λει kitriniari

  2. avatar Mihalis78

   Και γιατί τους αναφέρει όποια εγκυκλοπαίδεια υπάρχει σαν μουσουλμάνους;
   Και οι Αλβανοί που πολεμάνε στην Συρία και αυτοί άθεοι είναι;
   Μην μπερδεύεται το Θέλω με το Είναι.

   1. avatar artur

    εσύ δηλαδή θες εγκυκλοπεδεια δεν τους έχεις γνώριση τους βλέπεις για θρησκούς

   2. avatar artur

    μισθοφοροι είναι στην συρία

 10. avatar Κολομπαίος

  "Ακούγονται ακόμη οι φωνές του Ατατούρκ και του Βενιζέλου … Πρέπει να ενώσουμε τις δύο ακτές του Αιγαίου... Εγώ, προσωπικά, πιστεύω ότι η ιστορία μας οδηγεί προς μία ομοσπονδία της Τουρκίας με την Ελλάδα. Θα πραγματοποιηθεί ίσως σε 20 ή 50 χρόνια. Αλλά θα πραγματοποιηθεί. Πρέπει να δεχθούμε πως είμαστε μικρές χώρες. Εάν έχουμε την ένωση, τότε η δύναμή μας έναντι των μεγάλων χωρών δεν θα διπλασιαστεί απλώς, αλλά θα πολλαπλασιαστεί."
  Γεώργιος Παπαδόπουλος, 28 Ιουνίου 1968

  1. avatar testament

   ρε φιλος...σε λιγο θα μας πεις οτι ο παπαδοπουλος υπηρετησε και στα ταγματα ασφαλειας.τι κακοηθειες ειναι αυτες;

  2. avatar KITRINOS

   Αμαν !!!!! Ειπε τετοια πραγματα ο εθνικος ηγετης ?????? ΑΜΑΝ !!!!!! Ουρανια το καλασνικοφ και πετσετες, γρηγορα, μην σου λερωσω

 11. avatar Johnny Floxie

  Οι χρυσαυγίτες πρέπει να τον έχουν για ήρωα μιας και νίκησε και τον κόκκινο στρατό... Πάντως πότε δε μπόρεσα να καταλάβω πως συνδυάζονταν ο 'εκσυχρονισμός' που εισήγαγε (απομάκρυνση από τη θρησκεία, αναμόρφωση των σχολείων, 'αναβάθμιση' της θέσης της γυναίκας και γενικώς κουλ πράγματα...) με τη σφαγή όλων των αλλόθρηκων και τον εθνικισμό....

 12. avatar tony montana

  Στην φωτο με την μπερτα και το ημιψηλο καπελο στα χερια ειναι σαν τον κομη Δρακουλα...

 13. avatar Mihalis78

  Ο επονομαζόμενος και Χίτλερ των Βαλκανίων αν και μπροστά του ο Χίτλερ ωχριά.
  Ξεχάσατε να αναφέρετε και την γενοκτονία των Ασσυρίων ενός προαιώνιου λαού που αφάνισε.
  Όπως επίσης πως ήταν [...] για αυτό ΤΟΝ χώρισε η γυναίκα του πριν καλά καλά παντρευτούν μια εποχή που δεν υπήρχαν διαζύγια στην Τουρκία , και δεν είχε σχέση με άλλη γυναίκα από τότε.

  1. avatar KITRINOS

   Βιογραφος ??

   1. avatar Mihalis78

    Γιατί; πονάει ή τσούζει;

    1. avatar KITRINOS

     Γιατι βρε Μιχαλακη ?? Τουρκος ειμαι η' ΧΑ ??
     Ουδεν εκ των δυο. Πλακιτσα !

 14. avatar Aimilios

  οι βαρβαροτητες του ατατουρκ ειναι μεγαλυτερες και απο του χιτλερ και οι γενεοκτονιες που εχει διαπραξει συγκρινονται μονο με του τζεγκινς χαν...
  Ποιος αλλος θα ειχε ως προτυπο εναν φασιστα σφαγεα;; ποιος αλλος εκτος απο τον ελεεινο και τρισαθλιο συριζα;;;;

  1. avatar Johnny Floxie

   Έτσι σας θέλω φασίστες, να ακούτε σύριζα και να πετάγεστε στον ύπνο σας. Και φαντάσου να βγει στην εξουσία κιόλας. Πρώτοι που θα σταλούν στην Μακρόνησο θα είναι οι σχολιαστές του newsbeast.

   1. avatar αντενα

    Γι' αυτό, καθώς βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τους φασίστες/νεοναζί και δε λέει να τελειώσει η δίκη και η καταδίκη τους ποτέ για τις τόσες παράνομες πράξεις τους...

   2. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

    Αυτός που ονειρεύεται πολιτικές διώξεις είναι ο πρώτος φασίστας και μετά ακολουθούν οι άλλοι.Έτσι είναι, είτε σ αρέσει είτε όχι. Η δημοκρατία θέλει ωριμότητα και σεβασμό στην άλλη άποψη, αλλιώς αυτοκαταργείται.

 15. avatar Aimilios

  ρε παιδια προσεξτε λιγο τι γραφετε στο αρθρο,
  αν ειναι να λετε αληθειες για τον πατερα των τουρκων και των συριζαιων οτι εσφαζε και εκανε γενεοκτονιες,
  δεν τις γλυτωνετε τις δημοκρατικες μολοτοφ του αριστερου καθεστωτος....

 16. avatar G

  Ο συνδιασμός της στρατιωτικής διάνοιας του Ατατούρκ με την ανικανότητα και την έλλειψη πίστης της Ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας διέκοψε 3,000 χρόνια παρουσίας ελληνισμού στη Μικρά Ασία. Η προσωπολατρεία του εν λόγω πολιτικού στη γείτονα παραπέμπει σε διδακτορικά καθεστώτα χωρών Μέσης Ανατολής...

 17. avatar G

  Ο συνδιασμός της στρατιωτικής διάνοιας του Ατατούρκ με την ανικανότητα και τν

 18. avatar spylab

  Η απελευθερωση του κρατους από τη θεοκρατια ειναι το μεγαλο στοιχημα για ολα τα κρατη που θελουν να πανε μπροστα...

 19. avatar sailor

  Βάλτε και τη φωτό του με τον Αδόλφο παρεούλα...!!!

  1. avatar KITRINOS

   Και του Μιχαλολιακου ????

 20. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥΡΚΟΛΑΓΝΩΝ ΟΠΩΣ Π.Χ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ,ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ.Ο ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΣ ΔΕΝ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΛΑΓΚΑΔΑ,ΣΕ ΗΛΗΚΙΑ ΕΦΤΑ ΕΤΩΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

  1. avatar KITRINOS

   "Χρυσαυγη" Μυγδωνακο ????????? μμμμμμμμμμ τυχαιο ??
   που το πας, που το γυριζεις, "το πεπρωμενον φυγειν αδυνατον", ε??

  2. avatar V4Vendetta

   Μύγδονα,μέσα στη βιασύνη σου να υποθέσω ότι ξέχασες να αναφέρεις τις σχέσεις παπαδόπουλου-κεμάλ και τα λόγια του παπ για ''ομοσπονδία Τουρκίας-Ελλάδας'' και ''πρέπει να ενώσουμε τις δύο ακτές του Αιγαίου''...Μάλλον ξέχασες και τα λόγια του Μεταξά για τον Κεμάλ ότι ''Ελλάδα ουδέποτε θα λησμονήσει τον Κεμάλ για την ελληνοτουρκική φιλία''. Τα είδωλα σας στην πατριωτική συμμορία δεν είναι αυτά ή κάνω λάθος;

   1. avatar KITRINOS

    Τι του λες ?? δεν τα διδασκουν στο νηπιαγωγειο αυτα
    Σε 5 -6 χρονια

 21. avatar ΜΥΓΔΟΝΑΣ

  ΠΟΙΟ ΕΘΝΟΣ ?ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΘΝΟΣ?ΑΛΒΑΝΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΕΜΑΛ.

 22. avatar dodos

  Εσένα ρε Αιμίλιε πρέπει κάποιος συριζαίος να σου έφαγε κοπέλα γιατί αλλιώς δεν εξηγείται.

 23. avatar KITRINOS

  Εμιλιε.............ΣΥΡΙΖΑ (οπως ........μπουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ)

 24. avatar Aimilios

  'μπορει να εκανε ο,τι εκανε' και τελος...το 'αλλα' που λες δεν χωραει.
  Οταν εχει διαπραξει δυο γενεοκτονιες και αμετρητες αλλες σφαγες δεν υπαρχει καμια δικαιολογια και κανενα ελεος για αυτη την βαρβαρη αιμοδιψη φυλη των γυφτων τουρκων.
  Ο μονος που θαυμαζει το φασιστικο του μισος ειναι ο συριζα και προσπαθει να μας εξισλαμισει μερα νυχτα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει