«Ο George Floyd πήγε στη Μινεσότα για να βγάλει από μέσα του τον καλύτερο του εαυτό» είπε ένας από τους φίλους του 46χρονου Αφροαμερικανού, που βρήκε σκληρό θάνατο από τα χέρια ενός αστυνομικού.

Η μοίρα επιφύλασσε στον άτυχο άνδρα ένα τραγικό τέλος, αν και η ιστορία του δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς συχνά είναι τα περιστατικά ωμής βίας από λευκούς αστυνομικούς σε μαύρους πολίτες στην Αμερική.

Ο Derek Chauvin συνέλαβε τον Floyd και με το πρόσωπο στο έδαφος και τα χέρια με χειροπέδες, τον πάταγε με το γόνατο στο πρόσωπο. Και όλα αυτά με την κατηγορία ότι προσπάθησε να περάσει ως αληθινό ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

Ούτε οι απεγνωσμένες κραυγές του 46χρονου που φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω» δεν πτόησαν τον αστυνομικό, που απαθανατίζεται σε βίντεο, που τράβηξε περαστικός, να εξαντλεί με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο κάθε μορφή εξουσίας στον άτυχο Αφροαμερικανό.

Τον καλεί μάλιστα να παραμείνει ήρεμος, ενώ ένας δεύτερος αστυνομικός κρατά σε απόσταση τους περαστικούς που έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο σημείο. Ο Floyd δεν κινείται πια. Μεταφέρεται στο νοσοκομείο και λίγο αργότερα πεθαίνει.

Στις εικόνες που τράβηξε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης στο εστιατόριο στο οποίο συνελήφθη, τον δείχνει με τα πίσω από την πλάτη, με χειροπέδες να μην προβάλλει καμία αντίσταση, όταν ένας αστυνομικός τον οδηγεί προς το περιπολικό.

Χωρίς το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι αστυνομικοί «θα είχαν παρουσιάσει μια ψευδή εκδοχή των γεγονότων και θα είχαν κρύψει την υπόθεση κάτω από το χαλί», κατήγγειλε ο Μπέντζαμιν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας του 46χρονου.

Οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση αποπέμφθηκαν την Τρίτη 26 Μαΐου από το Σώμα, αλλά παραμένουν ελεύθεροι, όσο παραμένει ανοιχτή η έρευνα.

Χθες ο δήμαρχος της Μινεάπολης Jacob Frey  διερωτήθηκε «για ποιο λόγο ο άνθρωπος που σκότωσε τον Floyd δεν είναι στη φυλακή». «Αν θέλετε την γνώμη μου, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι πίσω από τα κάγκελα» είπε χαρακτηριστικά.

Οργή για τη δολοφονία

Επεισόδια και ταραχές στιγμάτισαν για δεύτερη νύχτα τη Μινεάπολη των ΗΠΑ, όπου το εξοργισμένο πλήθος βγήκε στους δρόμους και συγκρούστηκε με την Αστυνομία, μετά τον φρικτό φόνο του Floyd.

Το δεύτερο κύμα διαδηλώσεων αλλά και λεηλασιών ξέσπασε λίγες ώρες αφότου ο δήμαρχος  κάλεσε τις Αρχές να διώξουν ποινικά τον λευκό αστυνομικό που κρατούσε τον Floyd ακινητοποιημένο στο έδαφος με τρόπο που τελικά του κόστισε τη ζωή του.

Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο ανήκαν οι τέσσερις αστυνομικοί, φωνάζοντας «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» και «δεν μπορώ να ανασάνω», τα τελευταία λόγια του Floyd.

Το πλήθος των διαδηλωτών ολοένα μεγάλωνε, όπως περιγράφει το Reuters, και όσο οι ώρες περνούσαν η διαδήλωση εξελίχθηκε σε μαζική διαμαρτυρία έξω από το τμήμα, όπου αστυνομικοί με πλήρη εξάρτυση έφτιαξαν γραμμές προστασίας και οδοφράγματα, ενώ οι διαδηλωτές τους χλεύαζαν.

Η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και μπουκάλια νερού. Ορισμένοι πέταξαν πίσω στους αστυνομικούς τα άδεια δακρυγόνα. Τηλεοπτικά πλάνα κατέγραψαν δεκάδες ανθρώπους να λεηλατούν ένα κατάστημα ενώ σε πολλά σημεία ξέσπασαν και φωτιές.

Ρατσιστής και οπαδός του Τραμπ ο αστυνομικός

Νέες πληροφορίες σχετικά με τον αστυνομικό βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αυτές αναφέρουν πως ο Derek Chauvin, χαρακτηρίζεται από ρατσιστικά συναισθήματα και είναι οπαδός του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Τα πρώτο από αυτά τα δυο στοιχεία για τον αστυνομικό γνωστοποίησε ο πάστορας, συγγραφέας και ακτιβιστής, Τάλμπερτ Σουάν, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Συγκεκριμένα ανέβασε φωτογραφία η οποία δείχνει τον Chauvin να φορά καπέλο με το σύνθημα «Κάντε τους λευκούς σπουδαίους ξανά», το οποίο παραπέμπει στο προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ «Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά».

To δεύτερο στοιχείο, το ότι είναι οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ, έκαναν γνωστό διάφοροι χρήστες του Τwitter οι οποίοι δημοσίευσαν φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Chauvin να έχει πάρει μέρος, μαζί με άλλους αστυνομικούς σε προεκλογική συγκέντρωση του Αμερικανού προέδρου.

«Φανταστείτε τι υπέμεινε αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του»

Η αδελφή του Floyd ζήτησε να αποδοθεί δικαιοσύνη, λέγοντας πως η απόλυση των τεσσάρων αστυνομικών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό δεν αρκεί.

«Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Τον σκότωσαν. Πρέπει να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση σε αυτούς τους άνδρες. Η απόλυσή τους δεν αρκεί», είπε η Μπρίτζετ Φλόιντ στην εκπομπή Good Morning America του ABC.

«Τον πίεζαν εννέα λεπτά στον λαιμό», δήλωσε ο δικηγόρος της οικογένειας Μπέντζαμιν Κραμπ, μιλώντας στο ABC. «Απλά φανταστείτε τι υπέμεινε ο Τζορτζ Φλόιντ αυτά τα εννέα λεπτά, εκλιπαρώντας για μια ανάσα, εκλιπαρώντας για τη ζωή του».

To σκίτσο του Latuff στη μνήμη του George Floyd

Η δολοφονία του Floyd ενέπνευσε τον βραζιλιάνο γελοιογράφο Carlos Latuff που αποτύπωσε σε ένα σκίτσο το περιστατικό.

«Αιωνία η μνήμη του #GeorgeFloyd, ασφυξία από έναν αστυνομικό της Μινεάπολης, ενθαρρύνει όλους μας να καταπολεμήσουμε την αστυνομική βία, τον ρατσισμό και τον φασισμό, στις ΗΠΑ» έγραψε.

«Να γιατί»

Πολλές προσωπικότητες κατήγγειλαν την αδικαιολόγητη βία από την πλευρά των αστυνομικών εναντίον Αφροαμερικανών.

Η μαύρη γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, πρώην εισαγγελέας της Καλιφόρνιας, επέκρινε «μια πράξη βασανιστηρίων» και «μια δημόσια εκτέλεση» σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί ο ρατσισμός.

«Το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά ότι αποτελεί μέρος ενός συστηματικού κύκλου αδικίας που εξακολουθεί να υπάρχει στη χώρα μας, είναι μια θλιβερή υπενθύμιση», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος και υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν.

Ο σταρ του NBA Λεμπρόν Τζέιμς ανήρτησε στο Instagram μια φωτογραφία του Κόλιν Κέπερνικ, πρώην παίκτη του αμερικανικού φούτμπολ, γονατισμένου και μία του Τζορτζ Φλόιντ ακινητοποιημένο στο έδαφος με τη λεζάντα: «Να γιατί. Καταλαβαίνετε ΤΩΡΑ; Ή εξακολουθεί να σας μπερδεύει;», έγραψε ο Λεμπρόν Τζέιμς.

Ο Κέπερνικ είχε μποϊκοτάρει τον αμερικανικό εθνικό ύμνο, γονατίζοντας κατά την ανάκρουσή του πριν την έναρξη των αγώνων του αμερικανικού φούτμπολ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική βία εναντίον των Αφροαμερικανών.

 

View this post on Instagram

 

Do you understand NOW!!??!!?? Or is it still blurred to you?? ??‍♂️ #StayWoke?

A post shared by LeBron James (@kingjames) on