Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες.

Στις παρακάτω εικόνες συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πως κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: Ψάχνει την ελπίδα, παρά τη «γύμνια» της

Βαρύς είναι ο φόρος σε ανθρώπινες ζωές που πληρώνει η Νέα Υόρκη, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 5.150 και τα κρούσματα να είναι περισσότερα από 87.000. Και οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνο το κέντρο της αμερικανικής μεγαλούπολης, η οποία ψάχνει ελπίδα για να βγει από αυτήν τη δίνη.

Μια από τις πιο γνωστές μορφές της Νέας Υόρκης, ο καλλιτέχνης του δρόμου, Ρόμπερτ Τζον Μπερκ, γνωστός και ως Γυμνός Καουμπόι», συνεχίζει τη δουλειά του εν μέσω πανδημίας, παίρνοντας και τα… ανάλογα μέτρα. Η κιθάρα του είναι γεμάτα με αυτοκόλλητα που φέρουν το μήνυμα «Τραμπ, Κράτα την Αμερική Μεγάλη», ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχεται επικρίσεις για το πώς αντιμετώπισε τον ιό, αλλά και ότι άφησε… σχεδόν γυμνό το σύστημα υγείας.

Πόλη του Μεξικού, Μεξικό: Η πανδημία δημιουργεί σουρεάλ στιγμές

Γενικά το Μεξικό δεν είναι μια συνηθισμένη χώρα, όπου το απρόβλεπτο είναι μέρος της κουλτούρας του και ένας λόγος που αρκετοί επισκέπτες το προτιμούν ως τόπο επίσκεψης. Ακόμη και εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση, όπως δείχνει και η -στα όρια του σουρεάλ- εικόνα από την πρωτεύουσα (Νέο Μεξικό), παρά το γεγονός ότι και εκεί η καθημερινότητα έχει αλλάξει δραματικά.

Ρώμη, Ιταλία: Πάσχα στα νοσοκομεία και στη… σκιά του φονικού ιού

Αν και οι ΗΠΑ κινούνται ολοταχώς για να της πάρουν τη «μαύρη» πρωτιά στα θύματα, η Ιταλία παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση με νεκρούς λόγω κορονοϊού. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν τον δικό τους μεγάλο αγώνα, πολλές φορές και άνισο. Σε μια κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειας που καταβάλουν και ενόψει του καθολικού Πάσχα, δέχθηκαν ως δώρο σοκολατένια αυγά. Συμβολική με, σημαντική δε κίνηση…

Βαρκελώνη, Ισπανία: Τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε κλινικές

Σχέδιο δράσης για όσους έχουν την υποψία ότι νοσούν και για όσους νοσούν ελαφρά έχουν εκπονήσει υλοποιούν στην Ισπανία, με κατ’ οίκον επισκέψεις υγειονομικού προσωπικού, σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποσυμφόρηση από τα νοσοκομεία. Ωστόσο, όσο καλές και να είναι οι προθέσεις αυτό δεν φτάνει, όπως αποδεικνύει και η εικόνα από τη Βαρκελώνη. Η ιβηρική χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση κρουσμάτων κορονοϊού και στην τρίτη με θύματα. Όμως, οι αριθμοί είναι δραματικοί…

Παρίσι, Γαλλία: Απόλυτη ερημιά γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου

Η τέταρτη στη λίστα χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό είναι η Γαλλία, που δεν βρίσκεται πολύ μακριά από τις δύο γειτόνισσες Ιταλία και Ισπανία, έχοντας και εκείνη πενταψήφιο αριθμό νεκρών, που ολοένα και αυξάνονται. Η επίπτωση της πανδημίας φαίνεται ξεκάθαρα από μια φωτογραφία στο κέντρο του Παρισιού, εκεί όπου οι πάντα γεμάτοι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου δεν έχουν ίχνος κίνησης. Πραγματικά τρομακτικό…

Αθήνα, Ελλάδα: Σε… κλίμα Δεκαπενταύγουστου η Πλατεία Συντάγματος

Παρόμοια εικόνα με αυτή του Παρισιού, μιας πόλης με ελάχιστη κίνηση, έχει και η ελληνική πρωτεύουσα. Λίγοι άνθρωποι κινούνται στο κέντρο της Αθήνας, με τα περιοριστικά μέτρα να είναι ιδιαίτερα περιοριστικά, αλλά ταυτοχρόνως και σωτήρια για αρκετές ζωές. Ακόμη και όσοι είναι εκτός σπιτιών, οι περισσότεροι παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα. Η φωτογραφία από την πλατεία Συντάγματος είναι ενδεικτική και παραπέμπει πιο πολύ σε Δεκαπενταύγουστο.

Ραμάτ Γκαν, Ισραήλ: Τένις στους άδειους δρόμους της πόλης

Έναν ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο για να περάσουν τον χρόνο εν μέσω lockdown βρήκαν δύο πολίτες στη Ραμάτ Γκαν, που παίζουν τένις με… φιλέ το διαχωριστικό του δρόμου. Τα μέτρα και στο Ισραήλ είναι σκληρά και η κίνηση στους δρόμους είναι ελάχιστη.

Μόσχα, Ρωσία: Ευκαιρία για έργα στην Κόκκινη Πλατεία

Τα μέτρα περιορισμού της κίνησης του κόσμου λόγω κορονοϊού δίνουν την ευκαιρία στα συνεργεία του δήμου της ρωσικής πρωτεύουσας να προχωρήσουν σε εργασίες συντήρησης, όπως αυτή στο καλντερίμι της Κόκκινης Πλατείας. Οι σχεδόν 13 εκατομμύρια πολίτες της Μόσχας τηρούν τα μέτρα και έτσι ένα πολυσύχναστο μέρος είναι αυτήν την περίοδο -επίσης- σχεδόν έρημο.

Τζακάρτα, Ινδονησία: Η μάσκα δεν μπορεί να κρύψει την ανησυχία στο βλέμμα

Ένας άνδρας φορά τη μάσκα στο πρόσωπό του, κοιτώντας το είδωλό του σε έναν καθρέφτη που είναι τοποθετημένος σε εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της Τζακάρτα. Ακόμη μια πολυσύχναστη περιοχή αυτού του πλανήτη παρουσιάζει μια τελείως ξένη -σε σχέση με ό,τι ήταν συνήθως- εικόνα πριν τον κορονοϊό. Το τελευταίο διάστημα τα θύματα του κορονοϊού και στην Ινδονησία έχουν αυξηθεί, κάτι που δημιουργεί ανησυχίες σε κατοίκους και Αρχές.