Δύο νέοι θάνατοι ασθενών και 62 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό καταγράφηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σήμερα, διευκρινίζοντας ότι τα 59 από τα κρούσματα αυτά ήταν του είδους που αποκαλεί «εισαγόμενα», ότι δηλαδή επρόκειτο για ανθρώπους που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί μετά την άφιξή τους στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Από τα τρία κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του SARS-CoV-2, τα δύο εντοπίστηκαν στην επαρχία Σαντόνγκ και ένα στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, επικαλούμενο τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας.

Οι δύο ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 στη Σαγκάη και στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της πανδημίας στην Κίνα.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν χθες Τρίτη είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνον της Δευτέρας (32), ημέρας που, για πρώτη φορά αφότου σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Κίνα, δεν υπέκυψε κανένας από τους ασθενείς.

Τα λεγόμενα «εισαγόμενα» κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000 χθες, φθάνοντας τα 1.042. Εξ αυτών, 328 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο, ενώ 714 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων 23 σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα θάνατος μεταξύ αυτής της υποομάδας ασθενών.

Έλαβαν εξιτήριο συνολικά 112 ασθενείς σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να ανέρχεται σε 77.279.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 81.802 ως τα μεσάνυχτα χθες. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας ανήλθε σε 3.333 στη χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο.

Πέντε νέοι θάνατοι, 149 νέα κρούσματα στον Παναμά

Παράλληλα, οι αρχές του Παναμά ανακοίνωσαν χθες ότι κατέγραψαν 5 νέους θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού και άλλα 149 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης.

Η χώρα της κεντρικής Αμερικής θρηνεί πλέον 59 θύματα εξαιτίας της πανδημίας. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην παναμαϊκή επικράτεια έφθασε τα 2.249 κρούσματα.

Συνολικά 23 θάνατοι, 623 κρούσματα μόλυνσης στην Τυνησία

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στην επικράτεια της Τυνησίας αυξήθηκε σε 623 και οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 23, ανακοίνωσε ο τυνήσιος υπουργός Υγείας Αμπντουλατίφ Μέκι χθες Τρίτη.

«Θα φθάσουμε σε μια φάση που κόσμος θα πεθαίνει στον δρόμο και στις πύλες νοσοκομείων εάν δεν τηρήσουν οι πάντες τον γενικό περιορισμό» που έχει επιβληθεί στις κινήσεις των πολιτών, προειδοποίησε ο Μέκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν με τον υπουργό Εσωτερικών.

«Δεν θα είμαστε καν σε θέση να μετρήσουμε τους νεκρούς εάν οι γενικές οδηγίες για την ασφάλεια και την υγεία ώστε να αντιμετωπίσουμε τον νέο κορονοϊό δεν τηρηθούν, ιδίως ο γενικός περιορισμός και η απαγόρευση κυκλοφορίας, σε συνδυασμό με την κοινωνική αποστασιοποίηση», επέμεινε ο τυνήσιος υπουργός Υγείας.

Την 20ή Μαρτίου, η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμού των κινήσεων των πολιτών σε όλη την επικράτεια για 14 ημέρες, από την 22α Μαρτίου ως την 4η Απριλίου. Την 31η Μαρτίου, η ισχύς του μέτρου παρατάθηκε για άλλες δύο εβδομάδες, από την 5η Απριλίου.

16 νέοι θάνατοι, 346 νέα κρούσματα στο Μεξικό

Τέλος, το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι κατέγραψε άλλους 16 θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται πλέον σε 141, ενώ καταγράφηκαν 346 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τους ασθενείς να φθάνουν τους 2.785.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τόνισε προχθές ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την ώρα που η εξάπλωση της πανδημίας επιταχύνεται.