Απέσυρε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική γερουσία Harry Reid τα σχέδια για μία προγραμματισμένη δοκιμαστική ψηφοφορία την Τετάρτη επί της πρότασης του Λευκού Οίκου για χρήση στρατιωτικών μέσων κατά της Συρίας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, λίγες ώρες αφότου ο Reid τοποθετήθηκε υπέρ της πολυαναμενόμενης ψηφοφορίας την Τετάρτη, επέστρεψε στη Γερουσία και απέσυρε τα σχέδια αυτά.

Συνεργάτες του περιέγραψαν την κατάσταση ως ρευστή, ειδικά τώρα που η Ρωσία αναζητεί τρόπο να συμβάλει στην αποφυγή ενδεχόμενης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πιθανό η ψηφοφορία να γίνει αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε πως είχε συνομιλίες για τη Συρία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του G20 ο Μπαράκ Ομπάμα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σε ό,τι αφορά τη ρωσική πρόταση για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Σαμασκού, ο Αμερικανός πρόεδρος τη χαρακτήρισε πολύ θετικό σημάδι, σημειώνοντας όμως πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά με σκεπτικισμό», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Αυτό ίσως να αποτελέσει μια πολύ θετική εξέλιξη», είπε προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα εξετάσει διεξοδικά με τη Ρωσία κατά πόσο είναι σοβαρή η εν λόγω πρόταση.

Τη Δευτέρα, ο Ομπάμα έδωσε 6 τηλεοπτικές συνεντεύξεις προκειμένου να πείσει το Κογκρέσο να του παραχωρήσει το δικαίωμα για στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία εις απάντηση των καταγγελιών για τις επιθέσεις με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.400 άτομα.