Η Λιβύη είπε ναι στην προσφορά στρατιωτικής βοήθειας από την Τουρκία. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Aljazeera, η κυβέρνηση της Λιβύης που είναι αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχεται την προσφορά της Τουρκίας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προκειμένου να αποτραπούν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, η Τρίπολη.

Πριν από μία εβδομάδα περίπου, ο διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος διέταξε τις δυνάμεις να προχωρήσουν προς την Τρίπολη.

«Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης είναι ο αδιαμφισβήτητος θριαμβευτής στη μάχη της Τρίπολης», ανέφερε στην ομιλία του όπως μεταδίδει το «alarabiya».

Μάλιστα,  στρατηγός Χαφτάρ προέτρεψε τους αντιπάλους να παραδώσουν τα όπλα τους καθώς έτσι θα εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους.

Η πρωτεύουσα της Λιβύης ελέγχεται για την ώρα από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, με τον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε πρόσφατα το μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Επιπλέον, όπως σας ενημέρωσε νωρίτερα το newsbeast.gr, sτην ενίσχυση του στρατού του αρχηγού του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα προχωρά ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.

Ο στρατηγός αλ-Σίσι θα εξοπλίσει «προσωρινά» τον στρατάρχη Χαφτάρ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφούν στην Αίγυπτο μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους και την επιτυχία του στόχου τους, που δεν είναι άλλος από την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης.

Στο μεταξύ, ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν». Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν τη μάχη ως «τελική και αποφασιστική».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή.