Την επίθεση εναντίον ενός υπερορθόδοξου εβραίου στρατιώτη από ομοθρήσκους του το βράδυ της Τρίτης σε συνοικία της Ιερουσαλήμ καταδίκασε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και δεσμεύτηκε να υιοθετήσει «σκληρή γραμμή» εναντίον όσων επιδίδονται σε παρόμοιους εκφοβισμούς.

«Θα υιοθετήσουμε σκληρή γραμμή εναντίον οιουδήποτε προσπαθήσει να εκφοβίσει τους πολίτες που εκπληρώνουν το καθήκον τους», δήλωσε σήμερα ο Νετανιάχου.

Η αστυνομία διέσωσε το βράδυ της Τρίτης τον στρατιώτη που δέχτηκε επίθεση από δεκάδες κατοίκους της συνοικίας Μέα Σεαρίμ. Το περιστατικό σημειώθηκε μεσούσης της συζήτησης στο Ισραήλ για να καταργηθεί η εξαίρεση από την στρατιωτική θητεία δεκάδων χιλιάδων υπερορθοδόξων.

«Η καλύτερη απάντηση γι αυτούς που παραβιάζουν το νόμο είναι η αύξηση του αριθμού των νεοσύλλεκτων χαρεντίμ (υπερορθοδόξων) την οποία παρακολουθήσαμε τις τελευταίες χρονιές», είπε ο Νετανιάχου υπογραμμίζοντας ότι «ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω μετά την απόφαση της κυβέρνησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να εφαρμοστεί για όλους η στρατιωτική θητεία».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπονοούσε την υιοθέτηση την Κυριακή από την κυβέρνηση νομοσχεδίου που ορίζει ότι οι υπερορθόδοξοι, που αποτελούν σχεδόν το 10% των οκτώ εκατομμυρίων Ισραηλινών, οφείλουν να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις ή σε μια εθνική πολιτική υπηρεσία.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στο Ισραήλ και διαρκεί τρία χρόνια για τους άνδρες και δύο για τις γυναίκες. Ωστόσο δεκάδες χιλιάδες υπερορθόδοξοι σπουδαστές στις ταλμουδικές σχολές εξαιρούνται.

Μια πολύ μικρή μειονότητα μεταξύ τους αποφασίζει ωστόσο να υπηρετήσει το στρατό σε ειδικά διαμορφωμένες μονάδες, για να αποφύγει την αγανάκτηση των ομοθρήσκων. Κάθε προσπάθεια για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους απορρίφθηκε με βίαιο τρόπο από τα υπερορθόδοξα κόμματα, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στον συνασπισμό που σχημάτισε ο Νετανιάχου στις αρχές του 2013.