Την καταδίκη του για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν. Σύμφωνα με το γγ η εκτόξευση συνιστά μια «προκλητική ενέργεια» που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Μάρτιν Νεσίρκι.

Ο γενικός γραμματέας «εκφράζει τη λύπη του για την εκτόξευση πυραύλου που ανακοίνωσε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση της απόφασης 1874 του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία το Συμβούλιο ζητεί από τη Βόρεια Κορέα να μην προχωρήσει σε καμιά εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου».

Σύμφωνα με τον Νεσίρκι ο Μπαν Κι Μουν «ασκεί πιέσεις στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να μην προβεί σε εκτόξευση πυραύλου και αντί αυτού να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους γείτονές της λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του λαού της».

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί για τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η προκλητική ενέργεια στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», τόνισε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο γγ είναι σε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών που τους ανησυχεί ιδιαίτερα η εκτόξευση αυτή.