Πολλές χιλιάδες υπερσυντηρητικοί Αιγύπτιοι μουσουλμάνοι διαδήλωσαν χθες στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου απαιτώντας την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, της Σαρία, θέμα που προκαλεί ζωηρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της συντακτικής επιτροπής για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

«Το Κοράνι βρίσκεται υπεράνω του Συντάγματος», «Εφαρμόστε τη Σαρία», ήσαν κάποια από τα συνθήματα που ανέγραφαν οι ισλαμιστές στα πανό που ύψωσαν στην εμβληματική πλατεία, απ’ όπου ξεκίνησε η αρχή του τέλους για το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011.

«Ο λαός απαιτεί την εφαρμογή του νόμου του Θεού», φώναξαν εν χορώ οι διαδηλωτές.

«Ψωμί, ελευθερία και ισλαμική σαρία», ήταν γραμμένο σε άλλη επιγραφή, μία παραλλαγή του βασικού συνθήματος της επανάστασης, που στη θέση της «σαρία» είχε το «κοινωνική δικαιοσύνη».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι και το κύριο σαλαφιστικό κόμμα Αλ Νουρ ανακοίνωσαν πως δε θα συμμετάσχουν στην διαδήλωση, η οποία «βαπτίσθηκε» «Παρασκευή της εφαρμογής της σαρία» και διοργανώθηκε έπειτα από κάλεσμα φονταμενταλιστικών ομάδων, όπως το Σαλαφιστικό Μέτωπο και η Γκαμάα Ισλαμίγια.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση διεκδικούν να συμπεριληφθεί η σαρία στον θεμελιώδη συνταγματικό νόμο. Οι «αρχές της ισλαμικής σαρία» υπήρχαν επίσης στις βασικές αρχές του προηγούμενου Συντάγματος, το οποίο κατήργησε ο Στρατός αναλαμβάνοντας τη μεταβατική διακυβέρνηση της χώρας μετά την πτώση της κυβέρνησης Μουμπάρακ.

Οι ισλαμιστές αξιώνουν να αντικατασταθεί ο όρος «αρχές» με την έννοια «επιταγές» της σαρία, μία τροποποίηση την οποία απορρίπτουν οι φιλελεύθεροι και λαϊκοί κύκλοι.

Η διαδικασία για την κατάρτιση του Συντάγματος έχει ξεκινήσει από πολλών μηνών, όμως κυριαρχεί η αβεβαιότητα για πιθανή διαιώνιση των εργασιών, εξαιτίας της προσφυγής στη δικαιοσύνη για τη σύνθεση της συντακτικής επιτροπής, στην οποία δεσπόζουν οι ισλαμιστές.

Από την πλευρά του ο νέος Κόπτης πατριάρχης της Αιγύπτου Ταουάντρος Β’, του οποίου η κοινότητα φθάνει το 6 με 10% των 83 εκατ. κατοίκων της Αιγύπτου, έχει ανακοινώσει πως θα απορρίψει το νέο Σύνταγμα εάν αυτό επιβάλλει ένα θρησκευτικό κράτος.