Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τον ιδρυτή του ιστότοπου Megaupload.com, «μαύρο πρόβατο» των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να τον δικάσουν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, επειδή οι νεοζηλανδικές υπηρεσίες πληροφοριών τον κατασκόπευαν παρανόμως.

Ο Τζον Κέι ζήτησε συγγνώμη μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης για την παράνομη κατασκοπεία σε βάρος του Κιμ Σμιτς, άλλως Κιμ Ντότκομ, ενώ ήταν κάτοικος της Νέας Ζηλανδίας.

«Έχω τρομάξει μ’ αυτό που είδα. Η υπηρεσία έπρεπε να το κάνει σύμφωνα με τους κανόνες. Προφανώς ζητώ συγγνώμη από τον κ. Ντότκομ. Ζητώ συγγνώμη από τη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο πρωθυπουργός προς τους δημοσιογράφους.

Το Γραφείο Ασφαλείας των Επικοινωνιών της Κυβέρνησης (GCSB) απαγορεύεται να κατασκοπεύει τους Νεοζηλανδούς ή τους μόνιμους κάτοικους, κατηγορία στην οποία ανήκει ο Κιμ Σμιτς, ο οποίος είναι γερμανικής εθνικότητας.

Η αστυνομία είχε ζητήσει το 2011 από το GCSB να θέσει υπό παρακολούθηση το δημιουργό του ιστότοπου Megaupload.com, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή είναι νόμιμη.

«Αν τα πράγματα είχαν γίνει σύμφωνα με τους κανόνες, θα είχε φανεί γρήγορα πως ο Ντότκομ προστατευόταν. Είναι ένα βασικό λάθος και είναι ευθύνη του GCSB να δρα εντός του πλαισίου του νόμου» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο Τζον Κέι είχε ζητήσει μια έκθεση για την υπόθεση αυτή αφού πληροφορήθηκε πως το GCSB υπέκλεπτε παρανόμως επικοινωνίες επί ένα μήνα πριν από τη σύλληψη του Κιμ Σμιτς, στα τέλη Ιανουαρίου.

Ο 38χρονος Κιμ Σμιτς συνελήφθη τον Ιανουάριο στην έπαυλή του στο Όκλαντ μετά από αίτημα του αμερικανικού FBI, τέθηκε υπό κράτηση και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ένα μήνα αργότερα.

Η ακροαματική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2013.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους υπεύθυνους του Megaupload ότι συγκέντρωσαν παρανόμως 175 εκατ. αμερικανικά δολάρια (140 εκατ. ευρώ) προτείνοντας πειρατικές κόπιες ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων και άλλων περιεχομένων.