Αστυνομικές πηγές στην πόλη Οουκ Κρικ του Ουισκόνσιν ανακοίνωσαν ότι ο δράστης της ένοπλης επίθεσης εναντίον τεμένους Σιχ, που δολοφόνησε έξι ανθρώπους προτού βρει με τη σειρά του τον θάνατο από πυρά αστυνομικών, ήταν ένας 40χρονος άνδρας με στρατιωτικό παρελθόν.

Ο αυτουργός του φονικού επί αρκετό καιρό υπηρέτησε στο στρατόπεδο του Φορτ Μπραγκ στη Βόρειο Καρολίνα, όμως δεν ανήκε πλέον στις τάξεις του στρατού.

Σύμφωνα με αρκετά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας είχε ασπαστεί διάφορες ρατσιστικές θεωρίες, σχετικά με την ανωτερότητα της λευκής φυλής, πράγμα που όμως δεν θέλησαν να επιβεβαιώσουν οι τοπικές αρχές.

«Ερευνούμε με γνώμονα αυτό το στοιχείο. Όπως επίσης ερευνούμε τη σημασία ορισμένων από τα τατουάζ που έφερε. Όλα τούτα είναι στοιχεία ενός γρίφου που ίσως θα μας επιτρέψει να διαλευκάνουμε τα κίνητρα της τόσο απεχθούς αυτής πράξης», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Όπλων, Καπνού και Εκρηκτικών Τομ Αχέρν, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Κύριο γνώρισμα του δράστη ήταν ένα τατουάζ στο μπράτσο που αναφερόταν στην 11η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ταυτοποιούν τον 40χρονο άνδρα ως τον Γουέιντ Μάικλ Πέιτζ.

Από χθες ήδη, πολλοί ιθύνοντες άφηναν να εννοηθεί ότι ορισμένα στοιχεία του βιογραφικού του δράστη αφήνουν να εννοηθεί ότι η δράση του αφορά «εσωτερική τρομοκρατία».

Οι Σιχ, που αναπόσπαστο πολιτισμικό χαρακτηριστικό τους είναι το τουρμπάνι και τα μακριά γένια, αποτελούν συχνό στόχο ρατσιστικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, ιδίως μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η κοινότητά τους στη χώρα αριθμεί 500.000 με 700.000 μέλη.