Στην διάρκεια της φετινής περιόδου των μουσώνων στην Ινδία, η οποία άρχισε τον Ιούνιο, τουλάχιστον 109 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ 400.000 έχουν μείνει άστεγοι μόνο στο βορειοανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Ασάμ, μια τραγωδία που σύμφωνα με ειδικούς επιδεινώθηκε από την διαφθορά αλλά και την διασπάθιση τεράστιων ποσών που προορίζονταν για την διαχείριση των υδάτων του ποταμού Βραχμαπούτρα.

Ένα στέλεχος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ασάμ, μιας κυβερνητικής υπηρεσίας, είπε ότι εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την αντιμετώπιση πλημμυρών διασπαθίστηκαν από διεφθαρμένους αξιωματούχους τα τελευταία πέντε χρόνια. Η επιτροπή απαίτησε να γίνει ανεξάρτητη έρευνα από τις αρχές.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Μανμοάν Σινγκ, ο οποίος εκλέγεται στο Ασάμ, αποκάλεσε τις πλημμύρες τις χειρότερες των τελευταίων ετών και υποσχέθηκε να δοθεί αποζημίωση 1.800 δολαρίων ΗΠΑ σε κάθε πλημμυροπαθή. Επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών θα χαθεί.

«Η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη πριν από και μετά την πλημμύρα», δήλωσε ο Αρούπ Μίσρα, ένας περιβαλλοντιστής ακτιβιστής και καθηγητής σε ιδιωτική ανώτατη σχολή.

Τα τελευταία 60 χρόνια οι κυβερνήσεις των κρατιδίων από όπου διέρχεται ο ποταμός έχουν οικοδομήσει φράγματα κατά μήκος του. Ο Βραχμαπούτρα είναι ο κύριος ποταμός που περνά από το Ασάμ και τροφοδοτείται από τα χιόνια των Ιμαλαΐων και τις βροχοπτώσεις.