Την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Δαμασκού ώστε να «λυγίσει» το συριακό καθεστώς, όπως δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, θα ζητήσει η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας».

«Η διάσκεψη θα κάνει έκκληση να ενισχυθούν οι κυρώσεις ώστε να λυγίσει το συριακό καθεστώς», δήλωσε ο Ζιπέ αναφερόμενος συγκεκριμένα στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της συριακής κεντρικής τράπεζας. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη μίας αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα θα πρέπει να έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο γάλλος υπουργός δήλωσε: «Ήδη από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα λάβουμε νέα, σκληρά μέτρα, κυρίως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της συριακής κεντρικής τράπεζας».

Η διάσκεψη των «Φίλων της Συρίας» θα καταδικάσει “περίφραστα την αιματηρή καταστολή που διεξάγει το καθεστώς εναντίον του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. «Υπάρχει επίσης θέμα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» σημείωσε ο Ζιπέ.

Εξάλλου η διάσκεψη θα επαναλάβει την υποστήριξή της στον Αραβικό Σύνδεσμο και το σχέδιο ειρήνευσης, το οποίο υποστήριξε και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ θα εκφράσει την υποστήριξή της και στο συριακό Εθνικό Συμβούλιο, «το οποίο θεωρούμε τον πόλο γύρω από τον οποίο πρέπει να οργανωθεί η αντιπολίτευση» συνέχισε ο Ζιπέ.

Όσον αφορά την αποστολή αραβικής ειρηνευτικής δύναμης στη Συρία ο γάλλος υπουργός δήλωσε: «Κάποιοι αναφέρονται σε αυτή την ιδέα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτό που θα δώσει το πράσινο φως σε μία τέτοια επιχείρηση».

Ο τυνήσιος πρόεδρος Μονσέφ Μαρζούκι και ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Χάμαντ μπιν Τζάσεμ αλ Θάνι ζήτησαν νωρίτερα να δημιουργηθεί μία αραβική δύναμη για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη Συρία.

«Αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί γρήγορα, θα εξεταστούν όλες οι επιλογές» υπογράμμισε ο Ζιπέ. «Αν το συριακό καθεστώς απορρίψει τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της απομάκρυνσης των τραυματιών, τότε χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να περάσουμε σε μία διαφορετική φάση» σημείωσε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.