Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, σε ομιλία της που θα εκφωνήσει στη σύνοδο της ομάδας «Φίλοι της Συρίας» στην Τύνιδα υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ θα έχει ακόμη «περισσότερο αίμα στα χέρια της» αν δεν συμφωνήσει σε ένα διεθνές αίτημα να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια.

«Το ίδιο θα κάνουν και αυτά τα έθνη που συνεχίζουν να προστατεύουν και να εξοπλίζουν το καθεστώς. Καλούμε αυτά τα κράτη που προμηθεύουν όπλα για να σκοτώνονται άμαχοι να σταματήσουν αμέσως. Θα πληρώσετε βαρύ τίμημα επειδή αγνοείτε τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και παραβιάζετε τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού σας» τόνισε με δηλώσεις της, απευθυνόμενη στον Άσαντ.

«Πρέπει όλοι να φανούμε σκληροί στο τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε. Ήρθε η ώρα για όλους εδώ να επιβάλλουμε ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στα ανώτερα στελέχη του καθεστώτος, όπως το έχει κάνει ο Αραβικός Σύνδεσμος, πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους, μποϊκοτάζ του πετρελαίου της Συρίας, αναστολή νέων επενδύσεων, και ενδεχόμενο κλείσιμο πρεσβειών και προξενείων. Οι χώρες που έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις θα πρέπει να τις ενισχύσουν σθεναρά» πρόσθεσε η Κλίντον.