Μεγαλώνει το κύμα αντίδρασης ενάντια στην συνθήκη ACTA, η οποία προωθήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και έχει ως στόχο να προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα «συμπεριλαμβανομένης και της καταστρατήγησης που γίνεται στο ψηφιακό περιβάλλον». Τον Ιανουάριο την υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 από τις 27 χώρες-μέλη της. Η Γερμανία είχε τότε ανακοινώσει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά τους.

Χρήστες του Ίντερνετ υποστηρίζουν ότι όσες χώρες υπογράψουν τη συνθήκη, θα είναι υποχρεωμένες να επιβάλλουν ποινές φυλάκισης ακόμη και όταν παραβιάζεται το κοπιράιτ για μη εμπορικούς σκοπούς.

Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία διέκοψε τη διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης μετά από τις κινητοποιήσεις και τις επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών ιστοσελίδων. Παρόμοιες επιθέσεις υποχρέωσαν την κυβέρνηση της Τσεχίας να αναβάλει επίσης την επικύρωση, ενώ ακολούθησε και η Λετονία.

Παρ’ όλο που έχει υπογραφεί από την ΕΕ, η ACTA θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την κάθε χώρα-μέλος ξεχωριστά για να τεθεί σε ισχύ.