Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα εκτιμά ότι εάν το Κογκρέσο προχωρήσει σε περικοπές των στρατιωτικών δαπανών κατά σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την επόμενη δεκαετία — όπως έχει προταθεί — αυτό θα συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού της ανεργίας κατά 1% σε εθνικό επίπεδο, είπε εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Η δημοσιοποίηση αυτής της εκτίμησης εντάσσεται στις προσπάθειες του νέου υπουργού Άμυνας να εμποδίσει μεγαλύτερες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι θα έχουν «καταστροφικές» συνέπειες για τις αμερικάνικες ένοπλες δυνάμεις και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το Κογκρέσο κατέληξε τον Αύγουστο σε μια συμφωνία που προβλέπει περικοπές ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις δαπάνες για την εθνική ασφάλεια τα επόμενα 10 χρόνια. Η συμφωνία προβλέπει παράλληλα ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή για να μελετήσει προτάσεις για περαιτέρω περικοπές. Εάν η επιτροπή δεν καταλήξει σε συμφωνία ως το τέλος του έτους, αυτό θα σημάνει αυτόματες, συνολικές πρόσθετες περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες κατά ακόμα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι περικοπές των αμυντικών δαπανών κατά περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια », είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ σε δημοσιογράφους που ταξίδευαν με τον Πανέτα κατά την επιστροφή του αεροπορικώς στην Ουάσινγκτον από το Σαν Φρανσίσκο. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα είχε αποτέλεσμα μειώσεις θέσεων εργασίας που θα πρόσθεταν δυνητικά 1 (εκατοστιαία μονάδα) στο εθνικό ποσοστό ανεργίας».

Επιπρόσθετα «το σενάριο αυτό θα ήταν καταστροφικό για την ασφάλεια του έθνους μας», πρόσθεσε ο Λιτλ.

Η εκτίμηση του Πενταγώνου — που ο Πανέτα εξέθεσε στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή — είναι ότι εάν προωθηθούν περικοπές τέτοιου ύψους, το αποτέλεσμα θα είναι ο στρατός και οι πεζοναύτες να έχουν τις μικρότερες δυνάμεις των τελευταίων δεκαετιών, η αεροπορία να συρρικνωθεί σε βαθμό χωρίς προηγούμενο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το πολεμικό ναυτικό να είναι «το μικρότερο των τελευταίων 100 χρόνων», είπε ο Λιτλ.

Κορυφαία στελέχη εταιριών-κολοσσών της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας συναντήθηκαν με τον Πανέτα στο Πεντάγωνο την Τρίτη για να του εκφράσουν την ανησυχία τους για τις περικοπές.