Σε μεγάλο κερδισμένο των ισπανικών εκλογών αναδεικνύονται οι Podemos του Ενρίκε Ιγκλέσιας, οι οποίοι καταλαμβάνουν την τρίτη θέση αλλά και πιθανότατα ρόλο ρυθμιστή στην επόμενη μέρα για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο γρίφος για την κυβέρνηση που θα σχηματισθεί μοιάζει ακόμα δυσεπίλυτος, με την χώρα της Ιβηρικής να μπαίνει σε διαδικασία διερευνητικών εντολών, όπως προβλέπεται από το Ισπανικό Σύνταγμα.

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, το οποίο όχι μόνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 176 έδρες για την αυτοδυναμία, αλλά βρέθηκε με 63 λιγότερες από αυτές που έλαβε το 2011 και το σοσιαλιστικό κόμμα που κατέγραψε την χειρότερη εκλογική επίδοσή του καταλαμβάνοντας τελικά 90 έδρες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα μαζί δεν συγκεντρώνουν ποσοστό πάνω από 50%, ενώ μέχρι πρότινος το αθροιστικό ποσοστό που είχαν οι δύο παρατάξεις προσέγγιζαν το 80%.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχει θεμελιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόμμα του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Μαδρίτη σε υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν, ο Ραχόι είπε ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές όπου κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες.

Την ίδια ώρα οι Podemos κατάφεραν να συγκεντρώσουν 69 έδρες και οι φιλελεύθεροι Ciudadanos 40 έδρες.

Το σενάριο για συγκυβέρνηση Ραχόι με τους φιλελεύθερους Ciudadanos, το οποίο μοιάζει πιθανό δεν είναι αρκετό για να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό εδρών στη Βουλή. Παράλληλα, ο επικεφαλής των Ciudadanos έχει αποκλείσει συμμετοχή σε οποιονδήποτε κυβερνητική συνασπισμό που μετέχει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και οι Podemos.

Από την πλευρά του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του, αρκούμενος να τονίσει πως είναι ανοιχτός σε προσεγγίσεις υπό την προϋπόθεση μίας προγραμματικής συμφωνίας στη βάση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθούν οι Podemos.

ispania