Το Ουζμπεκιστάν σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει περισσότερες από 1.200 εταιρίες και να προσφέρει σε στρατηγικούς ξένους επενδυτές ποσοστά μειοψηφίας σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εξ αυτών, δήλωσε σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας Ρουστάμ Αζίμοφ.

Σε παρόμοια κίνηση προχώρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και το γειτονικό Καζακστάν, λέγοντας ότι θα πουλήσει ποσοστά του Δημοσίου σε δεκάδες εταιρίες.

Στους επενδυτές θα δοθούν ποσοστά σε 68 μεγάλες επιχειρήσεις, όπως την Kizilkumcement, τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της χώρας, την εταιρία χημικών Ferganaazot και την εταιρία ηλεκτρονικού εξοπλισμού Foton, ανακοίνωσε ο Αζίμοφ σε επενδυτικό συνέδριο.

Στόχος του σχεδίου αυτού, σύμφωνα με τον Αζίμοφ, είναι «η προσέλκυση στρατηγικών επενδυτών που θα είναι σε θέση να φέρουν νέα τεχνολογία και εξοπλισμό (και) να οργανώσουν την παραγωγή σύγχρονων και ανταγωνιστικών προϊόντων».

Το Ουζμπεκιστάν, με 31 εκατομμύρια κατοίκους που είναι κυρίως μουσουλμάνοι, είναι το πολυπληθέστερο κράτος ανάμεσα στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας. Οι βασικές τους εξαγωγές είναι το βαμβάκι, το φυσικό αέριο και τα μέταλλα.