Ο ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κάρλο Μπουλέτι ζήτησε σήμερα ποινή φυλάκισης έξι ετών χωρίς αναστολή σε βάρος του Ερβέ Φαλσιανί, πρώην εργαζομένου στην τράπεζα HSBC- Ελβετίας, του οποίου η δίκη ερήμην διεξάγεται ενώπιον του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου στη Μπελιντζόνα, στο νότιο καντόνι Τιτσίνο.

Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS, ο εισαγγελέας ζήτησε ο κατηγορούμενος να καταδικαστεί για οικονομική κατασκοπεία, κλοπή δεδομένων και παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

Για τον εκπρόσωπο της εισαγγελικής αρχής της Συνομοσπονδίας, ο Φαλσιανί, ένας γαλλο-ιταλός πολίτης, ο οποίος αρνήθηκε να παρουσιαστεί στη δίκη του, δεν είναι ένας άνθρωπος που κρούει των κώδωνα του κινδύνου, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι.

«Όλη η οικοδόμηση του λευκού ιππότη δεν είναι παρά ένας ιστός από ψέματα», δήλωσε ο εισαγγελέας αρχίζοντας την αγόρευσή του, η οποία διήρκεσε λιγότερο από τρία τέταρτα της ώρας.

Ο εισαγγελέας Κάρλο Μπουλέτι απαρίθμησε τις διάφορες φάσεις της παράνομης δραστηριότητας που ανέπτυξε ο Φαλσιανί. Υπενθύμισε τα πρώτα στάδια, το 2006, της απόκτησης και της προετοιμασίας των στοιχείων της τράπεζας HSBC, στην οποία τότε εργαζόταν.

Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση, το 2007, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώην εργαζόμενος στην HSBC προσπάθησε να θέσει προς πώλησιν αυτά τα στοιχεία. Αρχικά σε μια επαφή που είχε ο Φαλσιανί στη Σαουδική Αραβία, πριν προσεγγίσει λιβανέζικες τράπεζες, πριν διαβιβάσει τα στοιχεία σε ξένες κρατικές υπηρεσίες. «Δεν ξέρουμε αν ο Φαλσιανί πληρώθηκε για να διαβιβάσει τα στοιχεία αυτά σε ξένες κρατικές υπηρεσίες, αλλά αυτό δεν είναι σημαντικό» για μια καταδικαστική απόφαση, δήλωσε.

Για τον εισαγγελέα, η οικονομική κατασκοπεία έχει αποδειχθεί. Επισήμανε κυρίως τη χρονική διάρκεια της παράνομης δραστηριότητας και την αξία των απορρήτων που δημοσιοποίησε και τα οποία στοίχισαν στην Ελβετία μια διπλωματική κρίση.

Δεδομένων των περιστάσεων και της εγκληματικής ενέργειας του κατηγορούμενου, ο εισαγγελέας ζήτησε εξαετή ποινή φυλάκισης.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής.