Τον φόβο των Αρχών ότι ομάδες εξτρεμιστών θα εξαπολύσουν και νέες επιθέσεις στην Ινδία, όπως αυτές που σημειώθηκαν στη Μουμπάι στο τέλος του 2008, εξέφρασε ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικλ Μάλεν.

Όπως ανέφερε, στόχος των εξτρεμιστών είναι να προκαλέσουν πολεμική σύρραξη μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο αεροπλάνο με το οποίο ο ναύαρχος μετέβαινε στο Νέο Δελχί, ο Μάλεν χαιρέτισε την αυτοσυγκράτηση της Ινδίας μετά τις αιματηρές αυτές επιθέσεις που εξαπέλυσε μία ομάδα εξτρεμιστών σε διάφορα σημεία της Μουμπάι, προκαλώντας το θάνατο 166 ανθρώπων.

«Ανησυχώ πολύ για το ενδεχόμενο μίας νέας επίθεσης ή κάποιας ανάλογης ενέργειας», δήλωσε ο Μάλεν, προσθέτοντας ότι θέλει «να είμαι βέβαιος ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί».

Η Ινδία απέδωσε τις επιθέσεις σε μία ισλαμική οργάνωση με έδρα το Πακιστάν, την Λασκάρ ι Τάιμπα, η οποία υποκινήθηκε από τις «επίσημες υπηρεσίες» του Πακιστάν.

Πρόσφατα, ο ινδός υφυπουργός Εσωτερικών Τζ. Κ. Πιλάι δήλωσε ότι η υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) εμπλέκεται σε αυτές τις επιθέσεις.

Ερωτηθείς για την πιθανή σχέση μεταξύ της ISI και των ισλαμιστών εξτρεμιστών, ανάμεσά τους και αυτών που μάχονται κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ο Μάλεν παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες με την ISI.

Οι ΗΠΑ θα ήθελαν μερικές φορές «κάποιες διευκρινίσεις» από την πλευρά της ISI «για να γνωρίζουν για ποιο λόγο γίνονται κάποια πράγματα», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Δελχί ο ναύαρχος Μάλεν θα συναντηθεί με τον αμερικανό επίτροπο για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πριν από τις συνομιλίες που θα έχει με τον ινδό ομόλογό του την Παρασκευή.