Σάλος έχει ξεσπάσει για την εικόνα που κέρδισε τον «μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο», γιατί αποκαλύφθηκε ότι δεν τραβήχτηκε τυχαία, αλλά ήταν σκηνοθετημένη και ταυτόχρονα δημιουργούνται ερωτήματα για την ταυτότητα του πραγματικού δημιουργού της.

Το PetaPixel αναφέρει πως ο Ινδονήσιος φωτογράφος Dikye Ariani στέφθηκε νικητής των CEWE Photo Awards 2023 που έγιναν στο Αμβούργο στις 21 Σεπτεμβρίου και πήρε το βραβείο των 25.000 δολαρίων χάρη στην εικόνα Waroeng Kopi.

Η φωτογραφία έδειχνε την ιδιοκτήτρια ενός παραδοσιακού ινδονησιακού καφέ να παίζει χαρτιά με ενθουσιασμό. «Η ιδιοκτήτρια, η μοναδική γυναίκα στη σκηνή, καλωσορίζει τους άντρες από το χωριό μετά από μια δύσκολη μέρα», έγραψε η CEWE για τη φωτογραφία σε ένα δελτίο Τύπου.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκε πως η φωτογραφία δεν ήταν αυθόρμητη, αλλά προέρχεται από μια επαγγελματική φωτογράφιση, που έγινε για την προώθηση μιας νέας κάμερας που βγήκε στην αγορά.

Η φωτογραφία Waroeng Kopi που κέρδισε τον διαγωνισμό των CEWE Photo Awards 2023

Συγκεκριμένα, στο Bogor της Ινδονησίας στις 20 Νοεμβρίου 2022 έγινε επαγγελματική φωτογράφιση από τον ιδιοκτήτη του στούντιο Budi, ώστε να προωθήσει την κάμερα ενός πελάτη του. «Το concept Waroeng Kopi είναι ένα concept που δημιούργησα κατά τη διάρκεια μιας προωθητικής εκδήλωσης για το λανσάρισμα μιας κάμερας που πραγματοποιήθηκε στο χώρο μου σε συνεργασία με τους διανομείς κάμερας», είπε ο ιδιοκτήτης.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «ένας από τους συμμετέχοντες στο εργαστήριό μου ήταν ο Dikye που προφανώς κέρδισε τον φωτογραφικό διαγωνισμό CEWE».

Επίσης, ανέφερε ότι η υποτιθέμενη ιδιοκτήτρια του καφέ ήταν στην πραγματικότητα η μητέρα ενός υπαλλήλου, που χρησιμοποιείται στις φωτογραφίες, επειδή ποζάρει έμπειρα, σαν μοντέλο.

«Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που μένει κοντά στο εργαστήριό μου. Δεν είναι μοντέλο, αλλά επειδή το πρόσωπο και η συμπεριφορά της είναι μοναδικά, συχνά γίνεται θέμα φωτογράφων που έρχονται στον χώρο μου», είπε χαρακτηριστικά.

Ένας άλλος φωτογράφος που προφανώς παρακολούθησε την ίδια εκδήλωση, δημοσίευσε επίσης φωτογραφίες της ίδιας σκηνής, συμπεριλαμβανομένου ενός φύλλου επαφής γεμάτο με φωτογραφίες «κατευθείαν εκτός κάμερας».

Τα ερωτήματα και οι παλιές κατηγορίες

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πως δεν είναι αυθόρμητη η νικητήρια φωτογραφία έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα, όπως αν θα αφαιρεθεί το βραβείο, σε περίπτωση που έχει παραβιαστεί κάποιος κανόνας.

Ο ιστότοπος CEWE Photo Awards, αναφέρει ότι οι φωτογραφίες που υποβάλλονται πρέπει «να αντιπροσωπεύουν το μοτίβο και το βασικό περιεχόμενο της εικόνας με αναλλοίωτο και ρεαλιστικό τρόπο», ωστόσο δεν είναι σαφές αν αυτή η εικόνα παραβίασε κάποιους κανόνες.

Επιπλέον, ο υποτιθέμενος δημιουργός της Dikye Ariani ενδέχεται να έχει μπλεξίματα, αφού δεν είναι σίγουρο αν ο ίδιος τράβηξε την φωτογραφία ή απλά την παρουσίασε ως δική του.

Σημειώνεται, ότι η εικόνα από τη πρώτη στιγμή που συμμετείχε στον διαγωνισμό αντιμετώπισε κατηγορίες και συγκεκριμένα ότι δημιουργήθηκε μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό σύμφωνα με το PetaPixel έγινε για τρεις λόγους.

Πρώτον, τα παραδοσιακά καφενεία στην Ινδονησία έχουν άντρες και όχι γυναίκες ιδιοκτήτες, δεύτερον είναι μικρά με πολύ κακό φωτισμό και τρίτον είναι πολύ σπάνια σε όλη την χώρα, αφού είναι οικογενειακές επιχειρήσεις και συχνά μη βιώσιμες.

Πλέον, απομένει η επίσημη τοποθέτηση του CEWE Photo Awards για το περιστατικό και αν θα υπάρχουν κυρώσεις.

Πηγή φωτογραφίας: cewe.co.uk