Στη σύγχρονη ζωή που ζούμε, η αυξημένη ρύπανση του περιβάλλοντος και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και διατροφής, προκαλούν τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό μας, με συνέπεια τη διαταραχή της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Προκειμένου να αποφύγουμε όλα αυτά, ας κάνουμε μία προσπάθεια να ενισχύσουμε τη φυσική ικανότητα του οργανισμού για αποτοξίνωση (να μην την μπερδεύουμε με την αποτοξίνωση, τη θεραπεία δηλαδή, που αποσκοπεί στην προοδευτική ανάρρωση από τοξικές επιδράσεις φαρμάκων, αλκοόλ ή ναρκωτικών), ενσωματώνοντας στο καθημερινό μας πρόγραμμα μερικές απλές, αλλά αποτελεσματικές πρακτικές.

• Διατροφή και Δίαιτα Αποτοξίνωσης
Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τη δίαιτα σαν κάτι βαρετό και μονότονο, η δίαιτα αποτοξίνωσης έρχεται να μας αποδείξει το αντίθετο, μιας και περιλαμβάνει εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία τροφών.

– Όταν κάνετε μία δίαιτα αποτοξίνωσης, φροντίστε να μαγειρεύετε μόνο φρέσκα προϊόντα, κατά προτίμηση εποχής, τα οποία είναι πιο θρεπτικά σε σχέση με αυτά που μεγαλώνουν σε τεχνητές συνθήκες, χωρίς πολλά λιπάσματα, συντηρητικές και πρόσθετες ουσίες.

– Η καθημερινή σας διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από άφθονα φρούτα και λαχανικά, ψάρι και άπαχο κρέας, όσπρια και καρύδια.

– Μία δίαιτα αποτοξίνωσης μπορεί να περιλαμβάνει τις εξής τροφές: σαλάτες και φρουτοσαλάτες, βραστά ή λαδερά λαχανικά, σούπες λαχανικών (π.χ. πατάτα, καρότο, κρεμμύδι, κολοκυθάκια, σκόρδο και χόρτα), άπαχο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι (βραστά, ψητά ή κοκκινιστά), ομελέτες με διάφορα υλικά, πιλάφι με λαχανικά και μπαχαρικά.

– Αποφεύγουμε εντελώς τα γλυκά, τα ζυμαρικά, το κόκκινο κρέας και το αλάτι (το τελευταίο μπορεί να αντικατασταθεί με το σέλινο που έχει αλμυρή γεύση).

– Κόψτε τον καφέ και το μαύρο τσάι, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη και προτιμήστε το πράσινο τσάι ή το τσάι από βότανα.

– Μην ξεχνάτε να πίνετε πάρα πολύ “καθαρό” ή μεταλλικό νερό (περίπου 2 λίτρα την ημέρα), το οποίο μπορείτε να καθαρίζετε και μόνοι σας, είτε με ένα ειδικό ανθρακικό φίλτρο, είτε βράζοντάς το.

• Φρέσκοι Χυμοί
Όταν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, οι φρέσκοι χυμοι είναι απαραίτητοι σε καθημερινή βάση.
Καλό είναι όμως να επιλέγετε και μία ημέρα της εβδομάδας, την οποία θα κάνετε χυμοδίαιτα.

Αυτό σημαίνει ότι τη συγκεκριμένη ημέρα μπορείτε να πιείτε από 600ml εώς 1 λίτρο χυμό και -κατά βούληση- νερό (όχι παγωμένο).

Πρόταση:
– Χυμός από καρότο
Διεγείρει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ισορροπεί το βάρος και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

– Χυμός από σέλινο
Το σέλινο είναι αλκαλικό, γι’ αυτό μπορεί να απαλλάσει τον οργανισμό από τις τοξίνες. Επιπλέον, ρυθμίζει την ποσότητα του νερού και καταπολεμά τις αϋπνίες.

Προσοχή: Η χυμοδίαιτα μπορεί να μην ενδείκνυται για άτομα με αυξημένο σάκχαρο στο αίμα. Σ’ αυτή την περίπτωση, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Πηγή:antigiransi.com