Μπορούν να με συλλάβουν για ελεύθερο κάμπινγκ;

Μία «κάμπερ» κι ένας δικηγόρος μιλούν στο newsbeast.gr - Τι λέει ο νόμος και πότε εφαρμόζεται


WEEKEND
0:52
07/06/2015
Μπορούν να με συλλάβουν για ελεύθερο κάμπινγκ;
6
loading

«Στα 28 χρόνια που κάνω κάμπινγκ με την οικογένειά μου δεν ήρθε ποτέ ούτε η αστυνομία ούτε το λιμενικό για να μας απομακρύνουν από την παραλία. Η μοναδική φορά που συνέβη ήταν όταν πριν από μερικά χρόνια είχαμε κατασκηνώσει στην Εύβοια.

Ξαφνικά είδαμε μπροστά και το λιμενικό και την αντιτρομοκρατική, που αναζητούσαν το Δημήτρη Κουφοντίνα. Ήταν η περίοδος που η αστυνομία συλλάμβανε τα μέλη της 17 Νοέμβρη», λέει η Ζήνα Α., η οποία κάνει ελεύθερο κάμπινγκ από μικρό παιδί. Παρά το γεγονός ότι επισήμως τουλάχιστον δεν επιτρέπεται, όπως η ίδια παραδέχεται, ποτέ και κανείς, ένστολος ή μη, δεν την ενόχλησε.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Η ίδια κατασκήνωνε με την οικογένειά κάθε καλοκαίρι από τότε που γεννήθηκε. Μία συνήθεια που συνέχισε τα τηρεί με ευλάβεια και αργότερα με τους φίλους της. Όπως λέει όμως «συνήθως κατασκηνώνουμε σε μη κατοικημένες περιοχές κι έτσι δεν ενοχλούμε τους περίοικους».

Για εκείνη το κάμπινγκ είναι ένας λόγος να ηρεμήσει, ακούγοντας τα κύματα ή το θρόισμα των φύλλων, όπως περιγράφει. «Έχω την ελευθερία να μην “πρέπει” να επιστρέψω στο δωμάτιο έως τις 7 το απόγευμα για να κάνω μπάνιο και στη συνέχεια να βγω έξω. Στο ελεύθερο κάμπινγκ κάνω μπάνιο ό,τι ώρα θέλω εγώ, καθώς η παραλία είναι ο τόπος διαμονής μου στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών».

Τα πράγματα όπως παραδέχεται άλλαξαν κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. «Οι περισσότεροι κάνουν κάμπινγκ λόγω της οικονομικής κατάστασης, ενώ παλαιότερα οι κατασκηνωτές έστηναν τη σκηνή τους σε μία παραλία από μεράκι κι επειδή αγαπούσαν αυτό που έκαναν».

«Οι… νεοεισερχόμενοι κατασκηνωτές δεν σέβονται συνήθως το χώρο που τους φιλοξενεί», λέει η Ζήνα. «Δεν θα ξεχάσω όταν πριν από περίπου 5 χρόνια είχαμε κατασκηνώσει σε μία παραλία της Εύβοιας. Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε δίπλα μας μία οικογένεια. Αφού τακτοποίησαν τα πράγματά τους, ενεργοποίησαν τη γεννήτρια και “έστησαν” τον παππού σε μία καρέκλα, ανάβοντας την τηλεόραση μπροστά του για να δει το δελτίο ειδήσεων. Εμείς από την πλευρά μας το μόνο που δεν θέλαμε ήταν από τη στιγμή που είχαμε φύγει από τον πολιτισμό, ήταν να επιστρέψουμε στον πολιτισμό. Μοναδική μας επιθυμία ήταν να περάσουμε λίγες ημέρες ήρεμα και μακριά από όλα και φυσικά από κάθε δελτίο ειδήσεων…».

Τι λέει ο νόμος

Περιγράφοντας το νομικό καθεστώς γύρω από το ελεύθερο κάμπινγκ, ο δικηγόρος, Γιώργος Νικολακόπουλος, εξηγεί ότι «απαγορεύεται ρητά με εξαίρεση τις περιοχές που έχουν οριστεί συγκεκριμένα γι’ αυτό το σκοπό και μπορεί κάποιος να κατασκηνώσει. Παράδειγμα όταν κάποιος στήνει τη σκηνή ή παρκάρει στο τροχόσπιτό του σε κάποιο οικόπεδο χωρίς όμως τις υποδομές, τις οποίες προσφέρει ένα οργανωμένο κάμπινγκ. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η πρόβλεψη ότι μπορεί να κατασκηνώσει ελεύθερα. Είναι σαν οιονεί άδεια αξιοποίησης οργανωμένου κάμπινγκ. Επομένως μπορεί είτε να έχει παραχωρηθεί μία περιοχή σε ιδιώτη, είτε να έχει οριστεί από κάποιο δήμο ως περιοχή, στην οποία κάποιος μπορεί να κατασκηνώσει ελεύθερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αίρεται η γενικότερη απαγόρευση για ελεύθερο κάμπινγκ».

Μπορούν να με συλλάβουν για ελεύθερο κάμπινγκ;

Στο ερώτημα εάν μπορούν να σας συλλάβουν όταν κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ, ο δικηγόρος εξηγεί ότι μπορεί κάποιος να συλληφθεί αυτεπάγγελτα με τη διαδικασία του αυτοφώρου. «Υπό ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, την κατηγορία για ελεύθερο κάμπινγκ μπορεί να επιβαρύνουν παράμετροι που σχετίζονται με το εάν κάποιος έχει κατασκηνώσει σε δάσος και έχει ανάψει φωτιά, δεδομένου ότι υπάρχει απειλή για πυρκαγιά. Επίσης, η σύλληψη μπορεί να συνοδεύεται από ρύπανση του περιβάλλοντος, γεγονός που μεγεθύνει τις κατηγορίες εις βάρος του».

Στην πράξη όμως, όπως λέει ο Γιώργος Νικολακόπουλος, είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί κάποιος στη φυλακή επειδή προτιμάει το ελεύθερο κάμπινγκ. «Είναι αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα με ποινές που δεν ξεπερνούν το ένα έτος, τις περισσότερες φορές με αναστολή. Εάν όμως συνδυάζονται με ρύπανση του περιβάλλοντος, η κατηγορία είναι βαρύτερη και η ποινή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να φτάσει έως και τα πέντε χρόνια».

Πρόσφατα ο δήμος Σαμοθράκης απαγόρευσε το ελεύθερο κάμπινγκ στο νησί. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ότι οι κατασκηνωτές δεν θα μπορούν να διαμένουν στις όχθες των καταρρακτών για διάστημα που φτάνει έως και τους δύο μήνες. Οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν επίσης, τη μείωση κατά 50% στις τιμές των δημοτικών οργανωμένων κάμπινγκ λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς στο δάσος σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν την ελεύθερη κατασκήνωση.

Συζητώντας για τις απαγορεύσεις, δεν φαίνεται να πτοούν όσους επιδίδονται στην αγαπημένη τους συνήθεια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την ανοχή των εκάστοτε αρχών. Οι κατασκηνωτές μπορούν και να διαφύγουν από τους ενοχλητικούς και πολλές φορές απάνθρωπους ρυθμούς της πόλης.

Το ελάχιστο που οφείλουν να κάνουν όσοι προτιμούν τις… εναλλακτικές διακοπές, όπως λένε όσοι κατά παράδοση κατασκηνώνουν στις ελληνικές παραλίες, είναι να μπορούν να σέβονται όλοι αυτό που τους προσφέρεται αφειδώς. Δωρεάν διακοπές μπροστά στη θάλασσα σε μερικές από τις μοναδικά όμορφες παραλίες της Ελλάδας.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar nismo

  το πρόβλημα με αυτούς που κάνουν camping είναι ότι γεμίζουν σκουπίδια την παραλια,ανάβουν φωτιά το βραδυ για να ψήσουν η έτσι επειδή χαίρονται και μετά σκεπάζουν τα κάρβουνα με άμμο,αποτέλεσμα πάει το παιδάκι το πρωί να παίξει με την άμμο και καταλαβαίνετε τα υπόλοιπα.επίσης βάζουν τις σκηνές όπου γουστάρουν στην παραλια λες και είναι δικη τους ,δεν σέβονται τον κόσμο που θα πάει να κάνει μπάνιο.και μιας και ανέφερες την έννοια εκεί είμαι κάθε καλοκαίρι και τα vlepo.i χαρά μου να "τσακωνομαι" με όλους αυτούς.κατά τα αλλα για εκείνους που θα στήσουν την σκηνη σε μέρος που δεν ενοχλούν και έχουν μαζί τους την ψησταριά τους και γενικά σέβονται και σκέφτονται τους άλλους δεν έχω κανένα πρόβλημα

 2. avatar sailor

  σηκώνει μεγάλη κουβέντα το θέμα!!!αλλά το άσχημο ειναι οτι ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ απο αυτούς που γουστάρουν ελεύθερο κάμπινγκ....γουστάρουν επίσης να μην λερώσουν το πανάκριβο αμαξάκι τους και παρατάνε τα σκουπίδια τους όπου ναναι!!!επίσης δεν ειναι ωραίαο σε τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές να βλέπεις τσαντίρια παντού με σώβρακα απλωμένα (βλ. καταράκτες)....υπάρχει και θέμα αισθητικής!!

 3. avatar Alex1

  Το ελεύθερο καμπινγκ ως αδίκημα είναι πταίσμα και όχι πλημμέλημα, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο άρθρο. Οπότε τα αστυνομικά και λοιπά όργανα δεν έχουν δικαίωμα σύλληψης του παραβάτη ελεύθερου κατασκηνωτή αλλά βεβαιώνοντας την ταυτότητά του, συντάσουν σχετική έκθεση και τον παραπέμπουν σε ρητή δικάσιμο στο αρμόδιο Πταισματοδικείο. Επίσης, αποτελεί και διοικητική παράβαση και επιβάλεται διοικητικό πρόστιμο. Συνεπώς, εφόσον επιδειχθεί ταυτότητα στα αστυνομικά όργανα σε καμία περίπτωση δεν δικαιούνται να συλλάβουν και να οδηγήσουν στο τμήμα τον παραβάτη, εκτός και αν τον κατηγορήσουν και για κάποια άλλη παράβαση πλημμεληματικού χαρακτήρα και εφαρμόσουν την αυτόφωρη διαδικασία για πλημμελήματα.

 4. avatar Konstantinos A

  Δεν έχω πρόβλημα με το ελέυθερο κάμπινγκ.
  Αλλά με έλεγχο.. Να δηλώνεις ποιός είσαι
  Κι αν μετά το έχεις κάνει σκουπιδότοπο ή έχει πάρει καμία φωτιά, να σε κυνηγάνε ανελέητα

 5. avatar n1K0SsT

  Το ελεύθερο κάμπιγκ είναι απλά ένα από τα αποτελέσματα του μπάχαλου που λέγεται Ελληνικό κράτος και της νοοτροπίας των Ελλήνων της εξαίρεσης και ωχαδελφισμού. Με άλλα λόγια όλα απαγορεύονται και όλα επιτρέπονται. Το θέμα είναι να είσαι αρκετά μικρός για να περνάς ανάμεσα από τα δίχτυα και μπορείς να αφοδεύεις ελεύθερα παντού.

  1. avatar ΑΑ

   Αλεξ1 σωστά όσα λες αλλά μέχρι πέρσι [2014] . Πάλι άλλαξε και το επανέφεραν σε πλημμέλημα όπως παλιά ....όποτε έχει σύλληψη κανονικά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει