Οι πολιτικές φυλές που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, η Πλατφόρμα 2010, η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος, η Σοσιαλιστική Τάση και η Αριστερή Πλατφόρμα


WEEKEND
0:38
14/03/2015
Οι πολιτικές φυλές που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ
4
loading

Μέσα στις πρώτες 45 ημέρες στη διακυβέρνηση της χώρας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κληθεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις πρωτόγνωρες για ένα κόμμα της Αριστεράς που μέσα σε δύο χρόνια από κόμμα διαμαρτυρίας μετετράπη σε κόμμα εξουσίας και μάλιστα με το εμφατικό προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων της 25ης Ιανουαρίου.

Η δημοσιονομική και χρηματοδοτική ασφυξία που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στριμώχνουν μεταξύ σφύρας και άκμονος το κυβερνητικό επιτελείο που καλείται να υλοποιήσει ένα μεταρρυθμιστικό πακέτο μέτρων εκπορευόμενο από τις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και τους ευρωπαίους εταίρους αλλά συγχρόνως και τις προεκλογικές του δεσμεύσεις με μία σειρά φιλολαϊκών μέτρων.

Ορισμένες από τις μέχρι στιγμής κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου έχουν εκληφθεί από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ ως υπαναχωρήσεις από τις προγραμματικές θέσεις.

Επικριτές της Κουμουνδούρου έκαναν λόγο για «κωλοτούμπες» και κυβιστήσεις, την ώρα που από το κυβερνητικό επιτελείο και το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προέβαλαν το δημοκρατικό και εποικοδομητικό διάλογο σε εσωκομματικό επίπεδο.

Ο Μανώλης Γλέζος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι μόνο μερικά από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία έχουν χαράξει διαχωριστικές γραμμές. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι οι μέχρι στιγμής «παραφωνίες» με αποκορύφωμα την 12ωρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας προ δεκαπενθημέρου, στην οποία εκφράστηκαν σοβαρές αμφιβολίες για το περιεχόμενο της συμφωνίας και των διαπραγματεύσεων, δεν έχουν προκύψει μόνο από την Αριστερή Πλατφόρμα ως είθισται, αλλά προέρχονται κατά περιπτώσεις και από την συνεδριακή πλειοψηφία.

Ένα από τα γεγονότα που ουσιαστικά σπρώχνουν το καράβι του ΣΥΡΙΖΑ σε αχαρτογράφητα νερά, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό που έλαβε το κόμμα στις 25 Ιανουαρίου άνοιξε την πόρτα της Βουλής σε πολλά στελέχη του κόμματος που έχουν διασαλεύσει τις μέχρι σήμερα γνωστές εσωκομματικές ισορροπίες, όπως αυτές είχαν αποτυπωθεί και στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος, αλλάζοντας και τη μορφή και την έκφραση της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Όποια και αν είναι η ανάγνωση των διαφορετικών απόψεων στο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει κανείς να σημειώσει ότι ουσιαστικά είναι αποτυπωμένη στο πολιτικό του DNA. «Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήθηκε και προχωρά με βασικό αξιακό και οραματικό πλαίσιο την ενότητα της Αριστεράς, την κοινή δράση και τη σύνθεση όλων των διαφορετικών απόψεων και ιδεολογικών ρευμάτων που τον συναπαρτίζουν. Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ από συμμαχικό φορέα σε ενιαίο φορέα των μελών του, όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αλλά ενισχύει την πλουραλιστική και δημοκρατική του λειτουργία και φυσιογνωμία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό της Κουμουνδούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικός απόγονος της ΕΔΑ, αποτελεί συνασπισμό μικρότερων κομμάτων, τάσεων και ρευμάτων, που σκαρφαλώνοντας από το 4% στο 38 % υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα επιχειρείται να ομογενοποιηθεί, αποκτώντας περισσότερα χαρακτηριστικά ενός κλασικού αστικού κόμματος. Ενδεικτικός είναι δεσμευτικός κώδικας δεοντολογίας για όλους τους υποψηφίους και όσους θα εκλέγονταν βουλευτές στις εκλογές, ο οποίος παρά τις αντιδράσεις που ανέκυψαν, υπερψηφίστηκε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο.

Στο κείμενο μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι οι έδρες ανήκουν στο κόμμα και όχι στους βουλευτές, ότι κανείς δεν δικαιούται να χαράσσει προσωπική προεκλογική τακτική και στρατηγική, ότι οι παραιτήσεις των βουλευτών είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κόμματος, κ.ά.

Ποιοι απαρτίζουν όμως την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

Το 2012 ξεκίνησε η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ αυτοδιαλύθηκε τον Ιούλιο του 2013. Στο 70% που έλαβε η πλειοψηφία στο τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τα περισσότερα στελέχη προέρχονταν από τον ΣΥΝ. Στο εσωτερικό του τα βασικά μέλη, τα οποία αποτελούν σήμερα και τον στενό πυρήνα στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προέρχονταν από την Αριστερή Ενότητα, η οποία είχε ενσωματώσει την ΑΚΟΑ, την ΚΟΕ και τη Ρόζα. Από αυτή την πτέρυγα προέρχονται οι Νίκος Παππάς, Πάνος Σκουρλέτης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιάννης Δραγασάκης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης και Νίκος Βούτσης.

Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι λεγόμενοι «53», από την οποία προέρχεται ο νέος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, αλλά και η Ηρώ Διώτη.

Στην πλειοψηφία του 70% εντάσσεται και η ΑΝΑΣΑ, η οποία συμπορεύεται αλλά με διακριτές θέσεις. Από την ΑΝΑΣΑ προέρχονται η Θεανώ Φωτίου και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Πλατφόρμα 2010

Σημαντικά στελέχη της πλειοψηφίας του 70% όπως αυτή καταγράφηκε στο τελευταίο συνέδριο προέρχονται και από την «Πλατφόρμα 2010». Επικεφαλής της θεωρείται ο νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος πλαισιώνεται από την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Μπαλάφα, τον υπεύθυνο για τις δημοσκοπήσεις Κώστα Πουλάκη και τους Χρήστο Στάικο, Σία Αναγνωστοπούλου , Άγγελο Μανταδάκη κα.

Η «Πλατφόρμα 2010» επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στον πρωθυπουργό και τους κυβερνητικούς χειρισμούς στον τομέα των διαπραγματεύσεων, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συμφωνία του Eurogroup.

Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος

Μικρότερο τμήμα της συνεδριακής πλειοψηφίας και με διακριτή παρουσία με κριτική διάθεση εξ αριστερών αποτελεί και η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος του Ρούντι Ρινάλντι. Σε αυτήν ανήκουν οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Τριανταφύλλου. Η ΚΟΕ άσκησε σκληρή κριτική στη μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ για τη συμφωνία των Βρυξελλών.

Σοσιαλιστική Τάση

Οι ισχυροί άνδρες της Σοσιλιστικής Τάσης είναι οι «πασοκογενείς» Αλέξης Μητρόπουλος και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ σε αυτήν ανήκουν και οι Κώστας Χρυσόγονος, Δημήτρης Τσουκαλάς, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και άλλοι. Η θέση στον πολιτικό άξονα του ΣΥΡΙΖΑ αν και τις περισσότερες φορές συντάσσεται υπέρ της συνεδριακής πλειοψηφίας δεν είναι σταθερή, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη συμφωνία του Eurogroup. Τα περισσότερα «βέλη» έχει απευθύνει ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης σε πολλές περιπτώσεις υιοθετεί πιο «σκληροπυρηνικές» θέσεις που παραπέμπουν στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Αριστερή Πλατφόρμα

Πρόκειται για την ξεκάθαρη εσωκομματική αντιπολίτευση υπό τον νυν υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος πλαισιώνεται από τον Δημήτρη Στρατούλη. Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει επικρίνει πολλάκις τη συμφωνία του Eurogroup, ζητώντας παράλληλα πιο αισθητά τα σημάδια της ρήξης με τους ευρωπαίους εταίρους. Τις θέσεις της απηχεί ο ιστότοπος iskra.gr, ο οποίος αποτελεί τη φωνή της τάσης που σε αρκετές περιπτώσεις έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Μέχρι στιγμής πάντως, οι αντιδράσεις κρίνονται ως απολύτως ελεγχόμενες από την ηγεσία. Παρά την έντονη σε πολλές περιπτώσεις κριτική που ασκείται στους κυβερνητικούς χειρισμούς, εντός της Αριστερής Πλατφόρμας εντάσσονται και πιο «μετριοπαθείς» φωνές, όπως ο Αλέκος Καλύβης.

Τέλος, στις τάξεις της εντάσσονται και τα μέλη του Κόκκινου Δικτύου, το οποίο στεγάζει τροτσκιστικές τάσεις με επικρατέστερη τη ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου. Αριθμεί μόλις δύο βουλευτές, την Ιωάννα Γαϊτάνη και την Ελένη Ψαρρέα, με την πρώτη να έχει κάνει ήδη αισθητή την… απουσία της από την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς διαφωνούσε με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου.

Μετεκλογικά προέκυψε και η «ομάδα» των συνεργαζόμενων βουλευτών, στους οποίους συγκαταλέγονται οι Ραχήλ Μακρή, η Θεοδώρα Τζάκρη και ο Θεόδωρος Παραστατίδης.

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar n1K0SsT

  Μ\'αρέσει που από τη μία είναι πλουραλιστικό και δημοκρατικό και από την άλλη \"οι έδρες ανήκουν στο κόμμα και όχι στους βουλευτές, ότι κανείς δεν δικαιούται να χαράσσει προσωπική προεκλογική τακτική και στρατηγική, ότι οι παραιτήσεις των βουλευτών είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κόμματος, κ.ά.\" . Όσο για τα ζόμπι που βλέπουμε στις φωτογραφίες ας τα δούνε οι ψηφοφόροι που ψήφιζαν τον Έλληνα Τσε Γκεβάρα που έγινε τώρα ο Έλληνας Αλιέντε που σε λίγο θα γίνει ο Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ανάποδη τούμπα.

 2. avatar kapoios

  η σάρα η μάρα και το κακό συναπάντημα!

 3. avatar M.L Gore

  Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του \'\'Σώματος Ελλήνων Νεκροζώντανων Ψηφοφόρων\'\' που ψήφισε Σύριζα στας εκλογάς , δεν ξέρει τίποτα για αυτά που γράφει εδώ .
  Αυτοί λοιπόν για να μην τους αδικούμε ψήφισαν όχι συνιστώσες , αλλά ... \'\'Αλέξη Τσίπρα\'\' και Σύριζα γιατί ....
  είναι ωραίο παιδί ,
  καλός χαρακτήρας ,
  είναι νέος ,
  τελικά δεν είναι κομμουνιστής ρε παιδιά αφού τον βρίζει το ΚΚΕ (που είναι κομμουνιστικό) ,
  δεν είναι άθεος αφού \'\'έκανε Σταυρό\'\' στους αγιασμούς των σχολείων ,
  τα έλεγε \'\'πολύ ωραία\'\' στον Σαμαρά και τον Παχουλό που μας έκοψε την σύνταξη και τον μισθό ,
  είναι ξεκάθαρα το παλιό καλό Πασόκ , που όλοι γνωρίσαμε και αγαπήσαμε (μέχρι και τις κινήσεις του Ανδρέα μας κάνει)
  και ΤΕΛΙΚΑ θα ΑΛΛΑΖΕ την Ελλάδα ....ΣΚΙΖΟΝΤΑΣ με ένα ΑΡΘΡΟ και ένα ΝΟΜΟ το μνημόνιο ,που οι άλλοι εφάρμοζαν πάνω μας ενώ ούτε κάν το είχαν διαβάσει !
  Τώρα λοιπόν τι συνιστώσες και αηδίες μου λέτε εμένα , πόσο θα πάρουν στις εκλογές αν κατέβουν μόνες τους δηλαδή ; Πλάκα κάνουμε τώρα ; ; ;

 4. avatar Leper Messiah

  Με τόσες τάσεις, έχουμε πάθει μερικοί υπέρταση...τα χάπια μας τουλάχιστον για να ηρεμούμε από τις εξυπνάδες που κάνετε και να μας πέφτει η πίεση, θα μας τα χορηγείτε δωρεάν;;;; Ειλικρινά, αυτό ζητάω μόνο. Προσωρινό μέτρο, μέχρι να δώσει να πέσετε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει