Η Δανάη Στράτου είναι πολλά περισσότερα από τον χαρακτηρισμό «η όμορφη γυναίκα του Γιάννη Βαρουφάκη» που της αποδίδεται τελευταία. Είναι γνωστή εικαστικός, ταγμένη στην τέχνη της, μητέρα δύο παιδιών, μέλος πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας, αλλά και πραγματική σύντροφος, αφού αφήνει πίσω της το σπίτι και τη ζωή της στο μακρινό Τέξας και μετακομίζει στην Ελλάδα για να βρίσκεται στο πλευρό του νέου τσάρου της ελληνικής οικονομίας για να τον στηρίξει στο πιο δύσκολο, μέχρι σήμερα, έργο του.

Πριν ακόμα γίνουν γνωστές όλες οι πτυχές της κοινής τους ζωής, η κυρία Στράτου μπήκε στη δίνη του κυκλώνα της δημοσιότητας. «Θα μου άρεσε το ήθος της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα να είναι καλύτερο. Θα μου άρεσε να μην παρουσιάζουν πράγματα χωρίς να παίρνουν άδεια», σχολιάζει σε πρόσφατη συνέντευξή της και θεωρεί ότι σύντομα θα σταματήσουν οι κάμερες να προσπαθούν να ανακαλύψουν κάθε πτυχή του κοινού βίου που μοιράζονται.

Το «μικρόβιο» της τέχνης το κληρονόμησε από τη μητέρα της και γνωστή εικαστικό Ελένη Πόταγα. Είναι η μεσαία από τις πέντε αδελφές με μεγάλη αδυναμία στον πατέρα της Φαίδωνα Στράτο, γιο του Σταμούλη Στράτου, που μαζί με τον Χριστόφορο Κατσάμπα ίδρυσαν την Πειραϊκή Πατραϊκή. Μεγάλωσε στην Πλάκα και μικρή συνήθιζε να βοηθά τον πατέρα της σε όλες τις αντρικές δουλειές.

Ανάμεσα στον Γιάννη Βαρουφάκη και τη Δανάη Στράτου δεν τέθηκαν ποτέ ανούσια διλήμματα. Βασικά συστατικά της σχέσης τους είναι η ανεξαρτησία, ο σεβασμός, η αλληλοϋποστήριξη και η προσήλωση στους προσωπικούς στόχους.

Και παρά την ξαφνική έκθεσή της στα media, δεν ολισθαίνει και δεν θα βρει κανείς, πουθενά, δηλώσεις της Δανάης Στράτου που θα απαντάει σε ερωτήσεις που αφορούν τις «Βαρουφίτσες», τις διαπραγματεύσεις και τις δηλώσεις του συζύγου της για την Ελλάδα. Αρκείται απλά να πει: «Θαυμάζω τον Γιάννη για όλο αυτό που κάνει, την ενέργεια και τον δυναμισμό του. Θαυμάζω πολύ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ελπίζω να πετύχουν το έργο τους. Πιστεύουν, υπερασπίζονται αυτό που κάνουν».

Αναγνωρισμένη γλύπτρια και εικαστικός

Την αποκαλούν «Ιντιάνα Τζόουνς της σύγχρονης τέχνης» λόγω των επικίνδυνων αποστολών που έκανε σε Κόσοβο, ναρκοπέδια της Αιθιοπίας και άλλα σημεία του πλανήτη. Ακόμα και πριν γνωρίσει τον σύζυγό της είχε αίσθηση της διεθνούς πολιτικής και την αποτύπωνε μάλιστα και στα έργα της.

Στα ταξίδια της έχει ζήσει αρκετές περιπέτειες και έχει περάσει κινδύνους. Για την υλοποίηση των έργων της Desert Breath, The River Of Life (2003 – 2004) και Cut – 7 dividing lines (2006 – 2007), ταξίδεψε στα επτά μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου και αντίστοιχα σε επτά διαχωρισμούς ανά τον κόσμο.

Η Δανάη Στράτου μετράει στο βιογραφικό της σπουδές στις Καλές Τέχνες με ειδίκευση στη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις, στο Central St. Martins College of Art and Design του Λονδίνου και διδασκαλία στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Δημιουργεί μεγάλης κλίμακας εικαστικές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σ’ εσωτερικούς χώρους.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 48η Biennale της Βενετίας το 1999.

Το 2010, ίδρυσε τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Vital Space, μια καλλιτεχνική, διεπιστημονική πλατφόρμα που δραστηριοποιείται διεθνώς με σκοπό να προσεγγίσει τα ζωτικά ζητήματα της εποχής μας και να προβάλλει στο ευρύτερο κοινό την καλλιτεχνική οπτική.

Η γνωριμία με τον Γιάννη Βαρουφάκη

Ο κεραυνοβόλος έρωτας ήρθε πριν από 10 χρόνια. Ο Γιάννης Βαρουφάκης και η Δανάη Στράτου γνωρίστηκαν σε ένα τραπέζι με κοινούς φίλους στην Αθήνα, όταν και οι δύο είχαν μόλις χωρίσει. Εκείνη από τον Γιώργο Μομφεράτο με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά και εκείνος από την ελληνοαυστραλέζα σύζυγό του με την οποία έχει μια κόρη, την Ξένια.

«Είναι ο ιδανικός γάμος. Όλες μου οι σχέσεις ήταν μια προθέρμανση για να είμαι σε αυτή τη σχέση, δεν έχω κανένα παράπονο», δήλωνε πριν από μερικά χρόνια στην ελληνική τηλεόραση ο υπουργός Οικονομικών.

Η κοινή ζωή σε Ελλάδα και Αμερική

«Απόλαυση είναι να είμαστε ξένοιαστοι με τον Γιάννη, ταξιδεύοντας στην Αίγινα οι δυο μας στο τέλος του καλοκαιριού κι αφού έχουμε περάσει όμορφα με τα παιδιά και τους φίλους μας». Τα καταφύγιο του ζευγαριού είναι το σπίτι τους στην Αίγινα. Εκεί χαλαρώνουν και νιώθουν ευτυχισμένοι.

Με την Αίγινα τη δένουν παλιοί δεσμοί. Η… σχέση ξεκίνησε από όταν ήταν παιδί αφού εκεί περνούσε τα καλοκαίρια με τους γονείς της. Εκεί γνώρισε εξάλλου τους στενούς φίλους της μητέρας της, Γιάννη Μόραλη και τον Νίκο Νικολάου.

Το ζευγάρι δεν χορταίνει τα ηλιοβασιλέματα στο νησί.

Τα τελευταία χρόνια τα πέρασε με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Όστιν του Τέξας. Εκείνος δίδασκε Πολιτική Οικονομία και θέματα σχετικά με την ευρωπαϊκή κρίση στο Πανεπιστήμιο της αμερικανικής Πολιτείας και εκείνη δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης. Η ζωή τους. Ήταν μια καινούργια αρχή που έκαναν μαζί με τον Γιάννη Βαρουφάκη, τον γιο της Νικόλα και την κόρη της Εσμεράλδα, από προηγούμενο γάμο, που μόλις είχε γυρίσει από τις σπουδές της στην Αγγλία.

Στιγμιότυπα από την καθημερινότητα του ζευγαριού έχει πολλές φορές ανεβάσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο λογαριασμό του στο Instagram.

Mother and Son in motion

A video posted by Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) on

2 minutes later, at the same intersection! Austin is truly weird!

A photo posted by Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) on

A photo posted by Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) on

Downtown Austin now!

A photo posted by Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis) on


Η Δανάη Στράτου επιστρέφει στην Αθήνα και στηρίζει τον νέο τσάρο της ελληνικής οικονομίας σε κάθε του βήμα διατηρώντας ένα χαμηλό προφίλ. Μετά τις πρώτες δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη έγραψε στο Facebook… «Μπράβο Γιάνη μου», θέλοντας να εκφράσει και δημόσια το θαυμασμό της για εκείνον!



Στιγμιότυπα από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη και την έκθεση της Δανάης Στράτου


(Μαρίνα Φωκίδη-Δανάη Στράτου)


(Ορσαλία Παρθένη-Δανάη Στράτου)


(Γιώργος Χατζημιχάλης-Δανάη Στράτου)


(Μήνα Κουλουβάκου-Κωνσταντίνος Κουλουβάκος-Δανάη Στράτου)

Διαβάστε όλα τα θέματα της ενότητας Weekend του newsbeast.gr