Ο εξαιρετικός, και σχετικά σπάνιος, συνδυασμός βουνού και θάλασσας, αποτελεί πάντα δέλεαρ αλλά και έναν επιπλέον λόγο για να επιλέξει κανείς τον εκάστοτε προορισμό που τυγχάνει να βρίσκεται σε «πλεονεκτική» θέση έναντι των «ανταγωνιστών» του.

Δύο πανέμορφα χωριά της Ελλάδας, λοιπόν, έχουν αυτό το «πακέτο» γι’ αυτό και αποτελούν αγαπημένους και δημοφιλείς προορισμούς παντός καιρού. Προικισμένα από την φύση με υπέροχα τοπία αλλά και με μια θέα στη θάλασσα που πραγματικά συγκλονίζει αξίζει να συμπεριληφθούν στην ταξιδιωτική σας ατζέντα.

Πλαταμώνας, Όλυμπος

Μία από τις ωραιότερες και δημοφιλέστερες περιοχές του νομού Πιερίας, ο Πλαταμώνας βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού και συναντάται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από την Κατερίνη. Κι αν φημίζεται ότι βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, του μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας, μπροστά του έχει το Αιγαίο.

Με ατού του, λοιπόν, τον ιδανικό συνδυασμό βουνού και θάλασσας ενδείκνυται ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στη χώρα για όσους θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του το περίφημο κάστρο του Πλαταμώνα, πολύ κοντά στο χωριό, το οποίο είναι χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, κοντά στη σημερινή κωμόπολη του Πλαταμώνα.

Μακρινίτσα, Πήλιο

Η Μακρινίτσα, ένα από τα πιο παραδοσιακά και γραφικά χωριά του νομού Μαγνησίας, είναι γνωστή και ως «το μπαλκόνι του Πηλίου». Εντοπίζεται στο δυτικό τμήμα του βουνού των Κενταύρων, μετά την Πορταριά και σε απόσταση περίπου 11 χλμ. από το Βόλο. Σίγουρα θα βρεθεί στην κορυφή της λίστας με τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείτε κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στο Πήλιο.

Βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα παραδοσιακά, πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής κτήρια, τα πέτρινα καλντερίμια, η γραφική ατμόσφαιρα και φυσικά η απρόσκοπτη θέα στο Βόλο και τα νερά του Παγασητικού κόλπου. Η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, με την κρήνη που τρέχει γάργαρο νερό και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, αποτελεί σημείο αναφοράς του χωριού.

Από εκεί θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε την απεριόριστη θέα στο Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο, να απολαύσετε τον καφέ σας στο παραδοσιακό καφενείο κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, αλλά και να δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές σε κάποια από τις ταβέρνες του χωριού.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη του 1844, το οποίο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1985.