Καταπράσινα δάση, άγρια ορεινή ομορφιά και γραφικά χωριά με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, συνθέτουν την εικόνα του Πάρνωνα, του βουνού που βρίσκεται μεταξύ Αρκαδίας και Λακωνίας, σε απόσταση περίπου τριών ωρών από την Αθήνα.

Για τους λάτρεις της φύσης και της ηρεμίας, τα χωριά  που ακολουθούν αποτελούν ιδανική επιλογή για μια αναζωογονητική εξόρμηση μακριά από το κλεινόν άστυ.

Καστάνιτσα

Αρκετά διαφορετική από τα υπόλοιπα χωριά στην Ορεινή Αρκαδία, η Καστάνιτσα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα Τσακωνοχώρια του νομού. Κάτασπρα πέτρινα σπίτια που φέρνουν στο νου κάποιο αιγιοπελαγίτικο τοπίο, παρά ορεινό χωριό, σκαρφαλωμένα σε μια καταπράσινη πλαγιά του Πάρνωνα, συνθέτουν την πανέμορφη εικόνα του.

Ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός και διατηρητέος, ταυτόχρονα, οικισμός βρίσκεται ανάμεσα σε καστανιές (σε αυτές αλλά και στο κάστανο για το οποίο φημίζεται οφείλεται και η ονομασία της), ενώ αποτελεί και εξαιρετικό δείγμα της παραδοσιακής, τσακώνικης αρχιτεκτονικής με τα χαρακτηριστικά σπίτια με τις στέγες από σχιστόλιθο.

Κοσμάς

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το Λεωνίδιο, στο δρόμο που συνδέει την Αρκαδία με τη Λακωνία. Ο Κοσμάς σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια πλαγιά του Πάρνωνα, είναι πνιγμένος μέσα σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια.

Η φύση δείχνει –όπως και σε ολόκληρη την Αρκαδία – και εδώ το ωραιότερο πρόσωπό της, «προικίζοντας» την περιοχή με εκπληκτικά δάση, ρεματιές και άφθονα νερά, που αναδεικνύουν το μεγαλείο του φυσικού πλούτου.

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και τα σπίτια του είναι πετρόχτιστα, με τους κατοίκους να φημίζονται για τις δημιουργίες τους από πέτρα. Η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες-λεοντοκεφαλές βρίσκεται στην καρδιά του χωριού ενώ η πλατεία «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.

Κρεμαστή

Το όνομά του οφείλεται και στη γεωγραφική του θέση, καθώς το χωριό μοιάζει να αιωρείται ανάμεσα στα βουνά που το περιβάλλουν. Το γραφικό χωριό της Κρεμαστής, λοιπόν, χτισμένο σε υψόμετρο 860 μέτρων στον Πάρνωνα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με τα παραδοσιακά σπίτια, αλλά και το πλούσιο φυσικό κάλλος ολόγυρά του με το πανέμορφο δάσος από έλατα να του χαρίζει την μεγάλη «αγκαλιά» του.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κρεμαστής είναι η ύπαρξη σπιτιών- οχυρών, χωρίς ανοίγματα στο ισόγειο και με πολεμίστρες και αμπάρες, όπως η λεγόμενη Καζάρμα, ένα από τα παλαιότερα σπίτια του χωριού. Το χωριό αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ξεφύγουν από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και να απολαύσουν την απόλυτη ηρεμία που τους προσφέρει.