Το Love Van, με όρεξη για την ανακάλυψη νέων προορισμών, συνεχίζει το ταξίδι του στη Σλοβενία που στόχο έχει τη διάσχιση της χώρας από τα βουνά της (Slovenian mountain trail), αλλά και την καταγραφή οπτικοακουστικού υλικού που θα αποτελέσει μέρος του ντοκιμαντέρ του με τίτλο «LookWIthIn».

Το βανάκι της ανθρωπιάς και της αγάπης, το οποίο βγήκε τους τελευταίους μήνες στους δρόμους της πρωτεύουσας για να δείξει τη στήριξή του στους άστεγους πολίτες, φτιάχνει τη δική του ταινία μικρού μήκους που το καλοκαίρι του 2022 θα προβληθεί σε όλη τη χώρα.

Ο Λευτέρης Παρασκευάς, βασικός πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ «LookWIthIn» και εμπνευστής του Love Van, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα έφτασε στη Σλοβενία την Τρίτη (17/8) και ξεκίνησε αμέσως την ανάβαση στο βουνό. Στόχος τους η διάσχιση των 617 χιλιομέτρων 43.000 θετικής υψομετρικής διαφοράς ημιαυτόνομα σε 14 ημέρες, όταν ο μέσος ορειβάτης χρειάζεται 37 ημέρες.

Το Love Van στη Σλοβενία: 25 Αυγούστου, 9η ημέρα – Η στιγμή του Βασίλη

«Η σημερινή μέρα θα είναι μεγάλη και κουραστική, αλλά παράλληλα μας φέρνει χαρά. Έρχεται ο Βασίλης, όχι από την Καισαρεία αλλά από την Ελλάδα. Έρχεται να μας πει τα νέα από την πατρίδα και να περπατήσουμε παρέα το υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού», αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbeast ο Λευτέρης Παρασκευάς. 

Και προσθέτει: «Σήμερα ξυπνήσαμε από τις 5:00 με σκοπό να έχουμε άνεση χρόνου για να  φτάσουμε  στον προορισμό μας πριν νυχτώσει. Παίρνουμε βιαστικά το πρωινό μας και ετοιμαζόμαστε να φύγουμε από το καταφύγιο. Βγαίνοντας από την πίσω πόρτα για να μην ξυπνήσουμε τον κόσμο αντιλαμβάνομαι ότι έχω αφήσει τα μπατόν μου στη σάλα του χώρου, η οποία είναι κλειδωμένη και δεν έχουμε τώρα πρόσβαση σ’ αυτήν». 

Ο εμπνευστής του Love Van μοιράζεται κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας μας, τις μικρές … αναποδιές, που μπορούν να συμβούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού:  «Μετά από λίγα λεπτά απόγνωσης και στρες, το μυαλό θέλει δε θέλει παίρνει γρήγορες στροφές για την επίλυση του προβλήματος. Τα μπατόν σε τέτοια projects είναι από τα πιο βασικά εργαλεία του πεζοπόρου. Μας δίνουν ισορροπία και μειώνουν την πίεση και τους κραδασμούς που δέχονται τα πόδια μας στις καταβάσεις, μας υποστηρίζουν στην ανάβαση, μας προστατεύουν από τυχόν απειλές και εμπόδια. Η απόφαση πάρθηκε για άλλη μια φορά στο τρίλεπτο. Αρχικό σχέδιο ήταν να βρω ένα κλαδί για μπατόν και μετέπειτα να περάσουμε από την πιο κοντινή πόλη με σκοπό να αγοράσω καινούργια από εκεί».

Και συμπληρώνει: «Όλα πήγαν όπως τα σχεδιάσαμε. Βρήκαμε ένα κατάλληλο κλαδί για να κάνω τη δουλειά μου και συνεχίσαμε δυναμικά προς την πρώτη μεγάλη κορυφή της ημέρας, Stol 2.200 μέτρα. Η διαδρομή απερίγραπτα εντυπωσιακή, όμως μέσα σε φοβερό αέρα, πυκνά σύννεφα και κρύο…».

«Εξαιτίας της αλλαγής του προγράμματος στερηθήκαμε το περπάτημα σε μία πολύ όμορφη οροσειρά μετά την όμορφη Stol, θέτουμε όμως προτεραιότητες και προσαρμοζόμαστε. Λίγα χιλιόμετρα λοιπόν μετά την κορυφή ξεκίνησε η κατάβασή μας για την πόλη. Σε διάστημα 3 ωρών για άλλη μία φορά όλα αλλάζουν. Σχεδόν ανά 200 μέτρα κατάβασης όλα μειώνονται δραστικά. Το αλπικό τοπίο, το κρύο, ο τρομερός αέρας και η υγρασία δίνουν την θέση τους στον ήλιο. Στη μέση της διαδρομής απολαμβάνουμε ξανά τα δάση ελάτης, τα σύννεφα μας ακολουθούν πιστά από πάνω, και η ζέστη θυμίζει στο σώμα ότι πρέπει να ξεκινήσει την εφίδρωση» επισημαίνει ο κ. Παρασκευάς.

«Οι θόρυβοι, τα αυτοκίνητα και τα μεγάλα malls ξεπροβάλλουν από παντού. Η εικόνα μας διαταράσσει σε πολλά επίπεδα, όμως να το αλλάξουμε δεν μπορούμε.

Αγοράσαμε τα νέα μου μπατόν, πήραμε προμήθειες από το σουπερμάρκετ και επιβιβαστήκαμε αναγκαστικά σε λεωφορείο για να προσεγγίσουμε το χωριό που βρίσκεται ο Βασίλης.

Απόγευμα πια, όλοι μαζί παρέα μαγειρεύουμε μια νόστιμη μακαρονάδα, πίνουμε από μια μπύρα,  βγάζουμε τους χάρτες μας και συζητάμε για την επόμενη ημέρα και την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Σλοβενίας, το Triglav», καταλήγει, δίνοντας μας ραντεβού για αύριο.

Φωτογραφίες: Emmanouil Armoutakis