Αν και οι περισσότεροι, και όχι άδικα, έχουν συνδυάσει τα νησιά του Ιονίου με τις ασύλληπτες παραλίες τους, σε αυτά θα βρείτε χωριά– διαμαντάκια, που αξίζει να ανακαλύψετε. Πλάι στο κύμα ή την ενδοχώρα του νησιού όπου εντοπίζονται οι γραφικές εικόνες, η παράδοση και αυθεντικότητά τους σίγουρα θα σας συναρπάσουν.

Κιόνι, Ιθάκη

Ένας οικισμός έκπληξη, όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Αυτό είναι το Κιόνι, το οποίο σαν άλλη σειρήνα, μαγνητίζει κάθε χρόνο αμέτρητους τουρίστες στο νησί του Οδυσσέα για να ανακαλύψουν εκ των έσω την απαράμιλλου κάλους ομορφιά που το χαρακτηρίζει.

Αμφιθεατρικά χτισμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά, στη βορειοανατολική πλευρά της Ιθάκης, το Κιόνι κατηφορίζει μέχρι τη θάλασσα, με κουκλίστικα, χρωματιστά σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, «πνιγμένα» στα λουλούδια ανάμεσα σε ελιές και κυπαρίσσια που κάνουν το τοπίο ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Στενά πλακόστρωτα δρομάκια ξεκινούν από ψηλά στο σημείο της Ράχης, δίνουν την σκυτάλη σε σκαλοπάτια που οδηγούν σε περιποιημένα και καλαίσθητα οικήματα με προσεγμένες λουλουδιασμένες αυλές, για να καταλήξουν στην ακτή.

Άσσος, Κεφαλονιά

Η αλλοτινή πρωτεύουσα του βόρειου τμήματος της Κεφαλονιάς απέχει 30 χλμ. από το Αργοστόλι και βρίσκεται πολύ κοντά στη φημισμένη παραλία του Μύρτου. Η βόλτα στην Άσσο ξεκινά από την κεντρική πλατεία των Παρισίων, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της βοήθειας που δόθηκε από τη Γαλλία για την ανοικοδόμηση του χωριού μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953.

Απολαύστε τον περίπατο στα στενά δρομάκια με τα προσεισμικά αρχοντικά, βουτήξτε στα ήρεμα νερά της βοτσαλωτής παραλίας του κόλπου και χαλαρώστε στα γραφικά ταβερνάκια που σερβίρουν ντόπια πιάτα και θαλασσινές γεύσεις.

Εγκλουβή, Λευκάδα

Στο κέντρο της ενδοχώρας του νησιού συναντάται το ψηλότερο σε υψόμετρο –750 μέτρα– χωριό της Λευκάδας. Ο λόγος για την Εγκλουβή, φημισμένη σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις πεντανόστιμες φακές που παράγει.

Παραδοσιακό με πέτρινα διώροφα σπίτια, στενά σοκάκια και κατοίκους που ασχολούνται με την καλλιέργεια της φακής, την κτηνοτροφία και τα αμπέλια, είναι «στριμωγμένο» ανάμεσα σε λοφίσκους και τα γειτονικά χωριά, γεγονός στο οποίο εικάζεται ότι οφείλεται και η ονομασία του.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε στο οροπέδιο Βουνί, γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, ενώ σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από το χωριό θα βρείτε τους Βόλτους, έναν ιδιαίτερο και μοναδικό οικισμό με πέτρινες θολωτές κατασκευές –δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής– που χρησίμευαν ως προσωρινές κατοικίες κατά την διάρκεια της συγκομιδής και του αλωνίσματος της φακής.

Αφιώνας, Κέρκυρα

Ο Αφιώνας, ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού, σύμφωνα με την παράδοση οφείλει την ονομασία του στην τοπική ποικιλία σταφυλιών, είναι ένα γραφικό και πολύχρωμο χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα της Κέρκυρας, με όμορφα σπίτια που ακολουθούν την τοπική αρχιτεκτονική, παλιά αρχοντικά και δαιδαλώδη πέτρινα καλντερίμια που καλούν τους επισκέπτες του χωριού να «χαθούν» στα σωθικά τους.

Σημείο αναφοράς του Αφιώνα η πανοραμική θέα προς τις παραλίες του Αρίλλα και του Αγίου Γεωργίου των Πάγων, το απέραντο γαλάζιο και τα Διαπόντια νησιά. Η δυτική τοποθεσία του χωριού εξασφαλίζει, επίσης, και ονειρική θέα στο μαγικό ηλιοβασίλεμα. Ο βράχος όπου είναι χτισμένο το χωριό καταλήγει σε έναν μικρό ισθμό, με παραλίες εκατέρωθεν, γνωστός και ως Πόρτο Τιμόνι.