Οι περισσότεροι, και όχι άδικα, έχουν συνδυάσει τη Σαντορίνη με το υπέροχο και εκθαμβωτικό ηλιοβασίλεμα που αντικρίζει κανείς από την καλντέρα του νησιού, φωτογραφίες του οποίου ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου.

Το ομορφότερο, για πολλούς, νησί των Κυκλάδων, ωστόσο, διαθέτει πανέμορφα χωριά λίγο έξω από το δημοφιλές κέντρο του νησιού, τα οποία προκαλούν έκπληξη και θαυμασμό στους επισκέπτες τους. Ένα από αυτά και το Εμπορειό, σε απόσταση 12 χλμ. από τα Φηρά στο νότιο τμήμα του νησιού.

Από το όνομά του και μόνο κανείς αντιλαμβάνεται ότι το Εμπορειό διαδραμάτισε και συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στο εμπόριο του νησιού, καθώς πρόκειται και για το μεγαλύτερο χωριό της Σαντορίνης. Παλαιότερα γνωστό ως Εμπορείο ή Νημποριός αναφερόταν ως το εμπορικό κέντρο της Σαντορίνης.

Εδώ συναντάται και το πιο καλοδιατηρημένο καστέλι του νησιού, με τα σπίτια του εντυπωσιακά χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο με τέτοιον τρόπο, ώστε οι τοίχοι τους να δημιουργούν, ταυτόχρονα, τα τείχη του κάστρου. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών βλέπουν στο εσωτερικό του κάστρου.

Ο οχυρωματικός αυτός οικισμός χαρακτηρίζεται για τις καμπύλες γραμμές που συναντώνται από τα πεζούλια και τα σκαλιά μέχρι και τους τοίχους των κτιριών. Γραφικά, κουκλίστικα σοκάκια, στενά περάσματα, καμάρες και «τούνελ», μικρές αυλές και χρωματιστές πόρτες συνθέτουν την υπέροχη εικόνια του Εμπορείου.

Η εκκλησία της Παλιάς Παναγιάς μέσα στο κάστρο εντυπωσιάζει με το επιβλητικό καμπαναριό, το παλιό ξυλόγλυπτο τέμπλο και το βοτσαλωτό δάπεδο.

Στα όσα αξίζει να δεις κανείς στο χωριό ο Πύργος του Γουλά, εκτός καστελίου. Ένας ορθογώνιος αμυντικός πύργος του 15ου αιώνα, που πιστεύεται ότι χτίστηκε από του μοναχούς της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο.

Επίσης, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Μαρμαρίτη και τους ανεμόμυλους στο Λόφο του Γαβρίλου απέναντι από τον Πύργο του Γουλά. Πρόκειται για αρχαιολογική ζώνη λόγω των βυζαντινών ερειπίων που συναντώνται εδώ.