Βρισκόμαστε μία ανάσα από το Πάσχα και οι περισσότεροι έχετε ήδη κανονίσει τις διακοπές σας. Ωστόσο, είναι πάρα πολλοί κι εκείνοι που φέτος δεν έχουν σχεδιάσει κάτι, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να παραμείνουν στο κλεινόν άστυ.

Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, δεν χρειάζεται να σας πάρει από κάτω, καθώς μπορείτε να κάνετε μία μονοημέρη εκδρομή και μάλιστα σε κάποιο νησί και να περάσετε υπέροχα. Εξάλλου, μια ανάσα από την Αθήνα υπάρχουν πανέμορφοι νησιωτικοί προορισμοί για μια πασχαλινή απόδραση.

Ύδρα

Ιστορικός τόπος που αποπνέει αρχοντιά, η Ύδρα είναι περίπου 1 ώρα από το λιμάνι του Πειραιά με πλοίο. Το νησί των καπεταναίων έχει χαρακτήρα ιδιαίτερο και ατμόσφαιρα μοναδική. Από τη μία είναι τα όμορφα πέτρινα κτίριά της με τις κόκκινες κεραμοσκεπές γύρω από το λιμάνι της, από την άλλη είναι η ησυχία λόγω της απουσίας μηχανοκίνητων μέσων.

Ύδρα

Στα λιθόστρωτα σοκάκια της μικρής χώρας της Ύδρας όμορφες εικόνες από κουκλίστικα σπιτάκια και γραφικές εκκλησίες συνεπαίρνουν τον επισκέπτη του νησιού, ενώ όμορφα καφέ και προσεγμένα εστιατόρια ενδείκνυνται για μια ευχάριστη στάση. Τέλος, κοντά στο λιμάνι και εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια είναι οι παραλίες Σπηλιά, Υδρονέτα, Αυλάκι και Μανδράκι για όσους θέλουν να απολαύσουν τις βουτιές τους, αν το επιτρέπει ο καιρός.

Σπέτσες

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά του Αργοσαρωνικού για εξορμήσεις εξπρές και όχι μόνο. Το δρομολόγιο Πειραιάς – Σπέτσες διαρκεί περίπου δύο ώρες, Η Ντάπια αποτελεί ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο νησί.

Σπέτσες

Με αφετηρία σας την πλατεία, θα κατευθυνθείτε βορειοανατολικά (δηλαδή δεξιά όπως κοιτάζετε τη θάλασσα) και μετά την παραλία του Αγίου Νικολάου και τα υπέροχα αρχοντικά, θα βρεθείτε στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών. Μπροστά σας απλώνεται η παραλία του Παλιού Λιμανιού (Μπάλτιζα), η οποία περιστοιχίζεται από καλά εστιατόρια και μπαρ. Τέλος, δεν νοείται να ταξιδέψετε μέχρι τις Σπέτσες και να μην επισκεφτείτε το σπίτι της Μπουμπουλίνας που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Αίγινα

Ένας δημοφιλής κοντινός νησιωτικός προορισμός είναι η Αίγινα, που απέχει 1 ώρα μακριά με το πλοίο από τον Πειραιά. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο νησί του Αργοσαρωνικού είναι το κατάλευκο εκκλησάκι του Αϊ-Νικόλα που καλωσορίζει τους επισκέπτες, ενώ καΐκια και ψαροταβέρνες συμπληρώνουν γραφικά τα νεοκλασικά και τα μνημεία.

Αίγινα

Η παλιά πρωτεύουσα της Αίγινας είναι η Παλαιοχώρα. Αποκαλείται και νησιωτικός Μυστράς, ενώ είναι σκαρφαλωμένη μακριά από τη θάλασσα, για προστασία από τους πειρατές. Η γραφική και ήσυχη Πέρδικα, το ψαροχώρι σε απόσταση 9 χλμ. από το λιμάνι της Αίγινας, φημίζεται για την κυκλαδίτικη αισθητική. Στην Αίγινα έχετε πολλά να κάνετε και να δείτε που δεν τα προλάβετε μέσα σε μία ημέρα, ωστόσο, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το θαυματουργό μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Τζια

Με μεγάλο ατού της το γεγονός ότι βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αττική (το ταξίδι από το λιμάνι του Λαυρίου διαρκεί περίπου 1 ώρα), η Τζια αποτελεί δημφοιλή προορισμό για αποδράσεις το Σαββατοκύριακο, αλλά και για μονοήμερες εκδρομές. Οι βασικοί οικισμοί του νησιού είναι η Ιουλίδα, στην ουσία η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι και η Κορησσία, το λιμάνι της.

Κέα Τζια

Στις γραφικές ταβέρνες θα γευτείτε πολλές τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ αν το επιτρέπει ο καιρός και θέλετε να απολαύσετε δροσιστικές βουτιές στα καταγάλανα νερά των ακτών της, οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία. Στα σημαντικά αξιοθέατα της Τζιας, συγκαταλέγονται το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, ο Λέοντας της Κέας (λιοντάρι πάνω σε φυσικό βράχο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ιουλίδα.

Πόρος

Με μεγάλο του ατού το γεγονός ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αττική (το ταξίδι διαρκεί από 1 έως 2,5 ώρες κι εξαρτάται από τον τύπο του πλοίου-ταχύπλοο ή συμβατικό), ο Πόρος αποτελεί ιδανική επιλογή για νησιωτική απόδραση, ακόμη και για ημερήσια εκδρομή από το κλεινόν άστυ. Tο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού προσεγγίζεται και οδικώς μέσω Γαλατά, αλλά το ταξίδι είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Πόρος

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γνωρίσματα που παρατηρεί ο επισκέπτης, είναι τα πευκοδάση του Πόρου που καλύπτουν τους λόφους και φτάνουν μέχρι τις αμμώδεις παραλίες του νησιού. Στα στενά δρομάκια της πόλης, θα ανακαλύψετε όμορφα μαγαζάκια τέχνης, παραδοσιακά ταβερνάκια και καφετέριες. Η καρδιά του Πόρου όμως χτυπά στην όμορφη περαντζάδα του λιμανιού. Φιλόξενα στέκια για όλες τις ώρες της ημέρας και όλα τα γούστα βρίσκονται παρατεταγμένα εδώ, ενώ κάτοικοι και τουρίστες απολαμβάνουν την παραθαλάσσια βόλτα τους.