Καθώς πλανιέται κανείς στα λαξευμένα δρομάκια στην καρδιά της Λισαβόνας, ανακαλύπτει την Αλφάμα, ένα κομμάτι της πόλης που αναπνέει μέσα από την ιστορία της.

Γνωστή και ως η παλαιότερη συνοικία της πορτογαλικής πρωτεύουσας, η Αλφάμα λειτουργεί σαν μια γοητευτική χρονομηχανή που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, δίνοντάς του ταυτόχρονα την ευκαιρία να γνωρίσει και το απολαυστικό παρόν της πόλης.

Κάθε γωνιά της συνοικίας μοιάζει με ένα ανοιχτό βιβλίο, και κάθε βήμα σε αυτή αποκαλύπτει ένα μέρος της πλούσιας ιστορίας της Λισαβόνας.

Μόλις εισέλθει ο επισκέπτης της πόλης στην Αλφάμα, η ατμόσφαιρα αλλάζει. Τα στενά και λιτά δρομάκια της γεμάτα με πολύχρωμα σπίτια με απλωμένα ρούχα και λουλούδια, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία, κάνουν τον χρόνο να φαίνεται ότι σταματάει.

Το περίφημο κάστρο της Αλφάμα και ο πολιτισμός της

Λίγο να σηκώσει το βλέμμα του ο επισκέπτης θα δει το κάστρο Sao Jorge, μια μαγευτική μεσαιωνική κατασκευή που κυριαρχεί στον λόφο. Από εκεί, η θέα στη Λισαβόνα είναι σαν πίνακας ζωγραφικής, με τα πορτοκαλί σπίτια της Αλφάμα να πρωταγωνιστούν στο «πλάνο».

Τα καφενεία στην Αλφάμα αποτελούν κάτι σαν αξιοθέατο από μόνα τους, καθώς μοιάζουν σαν μικρά «μουσεία» της καθημερινής ζωής. Εδώ, οι ντόπιοι προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους, μοιράζονται ιστορίες και τα μυστικά της Αλφάμα και καλούν όλους τους επισκέπτες να γευτούν τον πολιτισμό τους. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη «ginjinha» ένα τοπικό λικέρ με κεράσι.

Η Άλφαμα φιλοξενεί, επίσης, μικρά αλλά πολύχρωμα εργαστήρια και καταστήματα τέχνης. Κατά μήκος των γραφικών δρόμων της ιστορικής συνοικίας θα συναντήσετε καλλιτέχνες που εμπνέονται από την ιστορία και την παράδοση της περιοχής.

Μόλις ανακαλύψει κανείς την Αλφάμα μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι είναι, ταυτόχρονα, πολύπλοκη και γοητευτική, μια ζωντανή σύνθεση της παράδοσης και της σύγχρονης ζωής. Ένας κόσμος όπου ο χρόνος κυλάει αργά και κάθε γωνιά του έχει να αφηγηθεί και μια ιστορία που μένει ανεξίτηλη στη μνήμη.