Για τις 6 Αύγουστου προγραμματίζεται η κάθοδος του σκάφους που μεταφέρει το ρομποτικό εξερευνητικό όχημα της NASA Curiosity στην επιφάνεια του Άρη και η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, πρέπει να έχει προχωρήσει σε όλους τους αναγκαίους υπολογισμούς ώστε η προσεδάφιση να γίνει ομαλά.

Και αυτό γιατί το σκάφος θα έχει στη διάθεσή του μόλις 6 λεπτά να επιβραδύνει από τη ταχύτητα που θα ταξιδεύει, η οποία θα αγγίζει τα 21.243 χλμ/ωρά! Επιπλέον, για την ασφαλή κάθοδο, η γωνία με την οποία θα προσεγγίσει την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη πρέπει να έχει λεπτομερώς καθοριστεί.

Ένας επιστήμονας μάλιστα της NASA παρομοίασε την προσπάθεια, με αυτή να καταφέρεις να βάλεις ένα μπαλάκι του γκολφ σε τρύπα που βρίσκεται στη Σκωτία, ενώ το χτύπημα θα έχει γίνει από το Λος Άντζελες!

Η φάση της εισόδου, της καθόδου και της προσεδάφισης του σκάφους, που φέρει την ονομασία «EDL», θα ξεκινήσει όταν αυτό φτάσει στο άνω τμήμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη, περίπου 181 χιλιόμετρα από την επιφάνειά του.

Για την επιβράδυνση απαραίτητη θα είναι η τριβή που θα αναπτυχθεί κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα, ενώ θα ολοκληρωθεί με την χρήση ενός αλεξίπτωτου. Αφού αυτό ανοίξει, το Curiosity θα εξέλθει από το σκάφος με το οποίο μεταφέρεται και θα προσεδαφιστεί ομαλά στην επιφάνεια του πλανήτη.

«Θα είμαστε πολύ αγχωμένοι. Η προσεδάφιση σε έναν άλλο πλανήτη δεν είναι σαν μια βόλτα στο πάρκο. Είναι μια ιδιαίτερη πρόκληση και στο παρελθόν υπήρξαν τόσο ανάλογες επιτυχίες όσο και αποτυχίες«, δήλωσε ο δρ. Charles Elachi, στέλεχος της NASA.

Το Curiosity είναι εξοπλισμένο με πλήθος οργάνων και αποστολή του είναι να εξετάσει το περιβάλλον του Άρη. Τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εξακριβώσουν αν ο πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για ζωή.