Ο κορονοϊός έφερε νέα δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών ενώ προκάλεσε και lockdown τα οποία δεν άφησαν ανεπηρέαστη τη διακίνηση ναρκωτικών. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι έμποροι ναρκωτικών στράφηκαν σε άλλες μεθόδους διακίνησης, ξεφεύγοντας από τις παραδοσιακές που ακολουθούσαν μέχρι πριν τα lockdown.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων Ant1 που αναμετέδωσε στοιχεία από την έκθεση του συντονιστικού οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών στο οποίο συμμετέχουν στελέχη των Διώξεων Ναρκωτικών της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του ΣΔΟΕ και της υπηρεσίας τελωνείων.

Με τα lockdown, σύμφωνα με την έκθεση, «πάγωσε» ανά διαστήματα η εισαγωγή ναρκωτικών από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες όμως αυξήθηκε η καλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα ενώ τα κυκλώματα προχώρησαν σε μεθόδους delivery ναρκωτικών, από πόρτα σε πόρτα, είτε με φυσική παρουσία είτε με αποστολές δεμάτων.

Πάνω από 16.000 άτομα κατηγορήθηκαν το 2021 για διάφορες παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών ενώ η αξία των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν ξεπερνά τα 345.000.000 εκατομμύρια ευρώ.

Το θλιβερό ρεκόρ της δεκαετίας

Νούμερα που ζαλίζουν περιλαμβάνει η έκθεση. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Ant1, το 2021 κατασχέθηκαν 1.086 κιλά κοκαΐνης αξίας 92 εκατομμυρίων ευρώ με τις μεγαλύτερες ποσότητες να προέρχονται απευθείας από τη Λατινική Αμερική.

Η κάνναβη, κατεργασμένη και ακατέργαστη ξεπέρασε τα 10.000 κιλά ενώ η αξία της ανέρχεται σε 245 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδόν οι μισές ποσότητες της ακατέργαστης κάνναβης προέρχονται από τον Αλβανία ενώ η κατεργασμένη από το Λίβανο.

Η διακοπή διακίνησης στα Βαλκάνια οδήγησε στην αύξηση της παράνομης καλλιέργειας κάνναβης στην Ελλάδα. Τα κατασχεθέντα δενδρύλια έφτασαν τις 88.000 ενώ κατασχέθηκαν 365.402 κιλά ηρωίνης αξίας 6,5 εκατομμυρίων ευρώ με σημαντική αύξηση του συγκεκριμένου ναρκωτικού να καταγράφεται.

Επίσης υπήρξαν και πολλά συνθετικά ναρκωτικά τα οποία κατασχέθηκαν ενώ η έκθεση αναφέρεται και στην αύξηση των θανάτων που καταγράφηκαν το 2021 εξαιτίας των ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, 103 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από ναρκωτικά, με τον αριθμό αυτό να είναι ο μεγαλύτερος από το 2012.