Ένοχος για απόπειρα αποπλάνησης το 2011 ενός 13χρονου κοριτσιού κρίθηκε τη Δευτέρα από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Καλαμάτας ένας 25χρονος (21χρονος τότε), ο οποίος καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης.

Το περιστατικό συνέβη στην Κοκκάλα Λακωνίας στη διάρκεια σχολικού πάρτι σε κατάστημα της περιοχής, ενώ εκκρεμεί και δίκη στο Τριμελές Ανηλίκων Γυθείου για βιασμό της ίδιας ανήλικης από άλλο άτομο εκείνο το βράδυ, σε διαφορετική χρονική στιγμή.

Στην αγόρευσή του χθες, ο εισαγγελέας Δημήτρης Σταύρου, ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου, τονίζοντας ότι σε εκείνο το πάρτι η ανήλικη έγινε «σεξουαλικό αντικείμενο πολλαπλής χρήσεως».

Ο κατηγορούμενος νεαρός, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή, ακόμα και ότι έβαλε στο αυτοκίνητό του την ανήλικη. Πάντως, το δικαστήριο χθες δεν του αναγνώρισε ελαφρυντικά.

«Σεξουαλικό αντικείμενο»

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του tharrosnews.gr, το περιστατικό διαδραματίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2011 στην Κοκκάλα της Ανατολικής Μάνης.

Η 13χρονη μαζί με φίλη της, λέγοντας ψέματα στη μητέρα της ότι θα πάει να κοιμηθεί στη φίλη της, έφυγαν από το Γύθειο και πήγαν στο σχολικό πάρτι στην Κοκκάλα.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η ανήλικη έχει καταθέσει ότι ξημερώματα συνόδευσε τον κατηγορούμενο προκειμένου να πάνε φίλο του σε διπλανό χωριό, ενώ όταν επέστρεφαν στο πάρτι, σταμάτησε το αυτοκίνητο, κατέβασε το παντελόνι του και της ζήτησε ασελγείς πράξεις. Αυτή αρνήθηκε και αφού της ζήτησε συγγνώμη, έφυγαν και το επεισόδιο έληξε. Το περιστατικό καταγγέλθηκε 8 ημέρες μετά, ενώ η ανήλικη κατήγγειλε ότι νωρίτερα από το περιστατικό αυτό ένας άλλος ανήλικος, 15 ετών, τη βίασε παρά φύση. Μάλιστα, η δίκη αυτή εκκρεμεί στο Τριμελές Ανηλίκων Γυθείου.

Ωστόσο, μετά το σχολικό πάρτι η ανήλικη μαζί με τη φίλη της και γνωστή τους που εργαζόταν στο κατάστημα που έγινε το πάρτι, φιλοξενήθηκαν και κοιμήθηκαν στο σπίτι των κατηγορουμένων.

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του χθες τόνισε ότι ο κατηγορούμενος αρνείται ακόμα και ότι μπήκε στο αυτοκίνητό του η ανήλικη, είχε θετική εικόνα προς το δικαστήριο, αλλά και για την ανήλικη αποδείχτηκε ότι λέει ψέματα ή είναι μυθομανής.

Μάλιστα, δικαιολόγησε την καθυστέρηση της καταγγελίας, λέγοντας πως επειδή είχαν καταναλώσει αλκοόλ, όταν η ανήλικη συνήλθε κατάλαβε τι είχε γίνει.

Είπε δε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στο περιστατικό του βιασμού, ότι «εκείνη τη νύχτα έγινε σεξουαλικό αντικείμενο πολλαπλής χρήσεως».

Κατέληξε πως το αδίκημα της απόπειρας είναι τελεσμένο, αλλά ζήτησε να του αναγνωρισθούν τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η συμμετοχή των γονέων

Ο συνήγορος υπεράσπισης του νεαρού κατηγορούμενου, κ. Μητσάκος, στηρίχθηκε στην άρνηση κατηγορίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως είναι αρνητικό το ότι ο νομοθέτης έχει αφαιρέσει το δικαίωμα να εξετάζεται η ανήλικη.

Περιέγραψε τα περιστατικά, επισημαίνοντας ότι δύο νεαρά κορίτσια λέγοντας ψέματα έφυγαν 70 χλμ. μακριά από το σπίτι τους για να πάνε στο πάρτι. Κανείς δεν ξέρει αν ήπιαν αλκοόλ, αν είχαν μεθύσει και πόσο και εστίασε στο γεγονός ότι η μήνυση κατατέθηκε σε δικηγόρο και όχι στην Αστυνομία ή την Εισαγγελία έπειτα από 8 ημέρες. Εξήγησε ο ίδιος πως αυτό συνέβη, όταν επενέβη ο ανήλικος αδελφός της, επειδή έμαθε ότι άλλος ανήλικος (αυτός που κατηγορείται για βιασμό) είχε ερωτική επαφή με την αδελφή του. Επίσης, αναρωτήθηκε πώς, αφού από τον έναν είχε βιασθεί και από τον πελάτη του κινδύνεψε να αποπλανηθεί, ύστερα πήγε στο σπίτι τους και κοιμήθηκε.

Αναφερόμενος στους γονείς, αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν σε αυτή την ηλικία ένα παιδί να μένει εκτός σπιτιού, τονίζοντας ότι η μητέρα λόγω προβλημάτων έχει χάσει τον έλεγχο του παιδιού, και πως κατηγορούμενοι θα έπρεπε να είναι οι γονείς της για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Επισήμανε ακόμη στους τακτικούς και λαϊκούς δικαστές ότι ο βιασμός και η αποπλάνηση πλέον αφορά και άντρες και γυναίκες, ενώ αναφέρθηκε στην απολογία του 15χρονου ανήλικου που κατηγορείται στο Γύθειο για βιασμό της ανήλικης, ο οποίος έχει πει πως ήταν η πρώτη του σεξουαλική επαφή και τον καθοδηγούσε η ανήλικη.

Κλείνοντας ζήτησε την απαλλαγή του πελάτη του, υπογραμμίζοντας ότι είναι τρομερή κατηγορία να γράφει το ποινικό σου μητρώο τις λέξεις αποπλάνηση ανηλίκου, και σε διαφορετική περίπτωση να μετατραπεί η κατηγορία σε προσβολή της γενετησίας αξιοπρέπειας.

Το δικαστήριο, ωστόσο, τον έκρινε ένοχο για απόπειρα αποπλάνησης.