Τις 13 φθάνουν οι περιπτώσεις εξαπάτησης ιερέων σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Τρίκαλα, Κοζάνη, Σέρρες και Πρέβεζα, τις οποίες εξιχνίασε η Ασφάλεια Πατρών, εξαρθρώνοντας την πενταμελή σπείρα των δραστών. Μάλιστα, τα χρήματα που αποκόμισαν οι συλληφθέντες από την παράνομη δράση τους ξεπερνούν, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα 235.000 ευρώ.

Ειδικότερα, για τις υποθέσεις των εξαπατήσεων συνελήφθησαν, σε Πάτρα, Αμαλιάδα και Αγία Βαρβάρα Αττικής, από αστυνομικούς της Ασφαλείας Πατρών, σε συνεργασία με το τμήμα Ασφαλείας Αμαλιάδας και τις ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας των αστυνομικών διευθύνσεων Αχαΐας και Ηλείας, τέσσερις άνδρες, ηλικίας 37, 34, 29 και 27 ετών, και μια γυναίκα ηλικίας 29 ετών.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο 37χρονος «αρχηγός» της σπείρας, ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, για παρόμοιες υποθέσεις.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης των μελών της σπείρας, ο 37χρονος «αρχηγός» της σπείρας, είχε αναλάβει, σύμφωνα με την Αστυνομία, να προσεγγίζει τηλεφωνικά ιερείς, προφασιζόμενος κάθε φορά, ότι ήταν ο πρωτοσύγκελος της οικείας Μητρόπολης.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες έπειθε τους ιερείς να του δίνουν διάφορα χρηματικά ποσά, για τη διευθέτηση υποτιθέμενων οικονομικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων τους στα ασφαλιστικά ταμεία, τη διεκδίκηση μεγάλων χρηματικών ποσών από δικαστικές διαμάχες, καθώς και την καταβολή μεγάλων ποσών από ΕΣΠΑ, με σκοπό την ανέγερση ιερών ναών.

Στη συνέχεια, ο 34χρονος συνεργός του, συναντούσε τους ιερείς, στους οποίους παρουσιάζονταν ως γραμματέας ή απεσταλμένος της Μητρόπολης και εισέπραττε τα χρηματικά ποσά, που είχαν συμφωνήσει οι ιερείς με τον 37χρονο.

Ο 29χρονος και ο 27χρονος πήγαιναν στις συναντήσεις με τους ιερείς, ως οδηγοί του 34χρονου, ενώ παράλληλα επιτηρούσαν τον χώρο, προκειμένου να διαπιστώσουν αν τους παρακολουθούσαν. Από την πλευρά της η 29χρονη, παραλάμβανε από τα άλλα μέλη της σπείρας τα χρήματα, για λογαριασμό του 37χρονου.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, οι αστυνομικοί βρήκαν μεταξύ άλλων 12.225 ευρώ, πέντε αυτοκίνητα, πιστόλι,μονόκαννο όπλο, 30 κινητά τηλέφωνα, μεγάλο αριθμό καρτών κινητής τηλεφωνίας, μία ξύλινη σφραγίδα με στοιχεία ιερού ναού κ.α.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από τις έρευνες που έχουν γίνει προέκυψε ότι, τα τρία από τα πέντε αυτοκίνητα που βρέθηκαν, αποκτήθηκαν από τα χρήματα που είχαν αποσπάσει οι δράστες, από τους ανυποψίαστους ιερείς.

Όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό κινητών τηλεφώνων και καρτών που είχαν τα μέλη της σπείρας, αξιωματικοί της Ασφάλειας εκτιμούν ότι τα χρησιμοποιούσαν, προκειμένου να μην εντοπιστούν από την Αστυνομία.

Επίσης, από τις έρευνες των αστυνομικών προέκυψε ότι οι τέσσερεις συλληφθέντες άνδρες, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την Αστυνομία, για παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πατρών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες πράξεις.