Λένε πως μια εικόνα είναι 1.000 λέξεις. Ένα αιχμηρό και απολύτως καυστικό σκίτσο είναι ακόμη περισσότερες. Ο σκιτσογράφος Δημήτρης Χατζόπουλος με το σημερινό του σκίτσο στην Καθημερινή τα λέει όλα μέσα σε μόλις 25 λέξεις!

Το σημερινό σκίτσο του Δ. Χατζόπουλου στη στήλη του στην Καθημερινή

Συμπληρώθηκε ένας μήνας από την ημέρα της εφαρμογής του νέου Ποινικού Κώδικα. Οι νέες ρυθμίσεις εφαρμόστηκαν σε εμβληματικές δίκες. Από ανθρωποκτονίες μέχρι υποθέσεις διαφθοράς.

Σήμερα φωνάζουν όλοι για την έκβαση στην υπόθεση του Κορκονέα. Φωνάζουν για τους καταχραστές του Δημοσίου. Το προηγούμενο διάστημα φώναζαν για τους τρομοκράτες. Για τους μιζαδόρους που αποδείχτηκε πως δωροδόκησαν αλλά τελικά τη γλίτωσαν.

Τι γινόταν όμως πριν από ένα μήνα;

Τίποτα που να θυμίζει την τωρινή εικόνα. Σήμερα σηκώνουν το ανάστημά τους, αλλά τότε ήταν υπέρμαχοι των αλλαγών που έρχονταν. Μάλιστα, οι περισσότεροι μιλούσαν για την αναγκαιότητα άμεσης αλλαγής των παλαιών ρυθμίσεων. Δεν είναι, πλέον, λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μια ιδιότυπη ομερτά που τηρήθηκε πριν την ψήφιση του νέων Κωδίκων.

Η υπόθεση Κορκονέα είναι για κάποιους μια καλή ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση. Ένα πεδίο που η μία πλευρά θα τα ρίξει στην άλλη. «Εύκολο» νερό στο μύλο τους… Προκαλεί, όμως, τουλάχιστον προβληματισμό για ποιο λόγο δεν υπήρξαν στο σωστό χρόνο αντιδράσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Η εφαρμογή των αποκαλούμενων «διατάξεων-πλυντήριο» οι οποίες, όπως επεσήμαναν και οι εισαγγελείς, αφήνουν στο απυρόβλητο πρωταγωνιστές υποθέσεων για μαύρο χρήμα και προκαλούν αίσθηση ατιμωρησίας στους πολίτες έφερε προ των ευθυνών τους πολιτικούς αλλά και νομικούς που υπερασπίστηκαν με σθένος τις «ύποπτες» επιλογές.

Οι αντιδράσεις, που από πολλούς χαρακτηρίζονται όψιμες, δημιουργούν την εύλογη απορία πώς ειδικοί, έγκριτοι νομικοί αλλά και πολιτικά στελέχη, δεν προέβλεψαν τις ανατροπές που θα επιφέρουν οι νέες ρυθμίσεις τα αποτελέσματα των οποίων καλούνται τώρα να διαχειριστούν τα δικαστήρια τα οποία αναζητούν νομική φόρμουλα για να διασώσουν ό,τι διασώζεται.

« – Άλλους στοχεύαμε, κύριε πρόεδρε, αλλά εξοστρακίστηκε η ρύθμιση», όπως σχολιάζει στη στήλη του «Από άλλη σκοπιά» ο Δημήτρης Χατζόπουλος.