Αλωνίζουν τα κυκλώματα πορνείας. Οι πιάτσες του πληρωμένου σεξ βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Η οδός Φυλής και οι παράπλευροι δρόμοι παραμένουν το βασικό κέντρο των οίκων ανοχής που λειτουργούν παράνομα.

Ενδεικτική είναι η καταγραφή που έχει κάνει η Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας, σχετικά με τα παράνομα πορνεία που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα. Όπως δημοσιεύει το «Έθνος», τα στοιχεία, τα οποία η ΚΙΠΟΚΑ έχει καταθέσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ι. Τέντε καταδεικνύουν την κατάσταση που επικρατεί.

Η περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείου «φιλοξενεί» το 20 – 25% (περίπου 70) του συνόλου των οίκων ανοχής και στούντιο που λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο. Επίσης, 57 οίκοι ανοχής είναι συγκεντρωμένοι γύρω από τις οδούς Ιάσονος και Κολωνού και τα 13 στούντιο κυρίως στην Ιερά Οδό και στην Κωνσταντινουπόλεως.

Οι κάτοικοι, που κινούνται στα όρια της αντοχής, ζητούν το οριστικό κλείσιμο των πορνείων, ενώ ο συντονιστής της ΚΙΠΟΚΑ, Δημήτρης Νικολακόπουλος, αναφέρει ότι «τα πορνεία στιγματίζουν τις γειτονιές και εγκλωβίζουν πάνω από 8.000 ιδιοκτησίες, συνολικής αξίας άνω των 800 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε μια ακτίνα όπως ορίζεται από την Ιερά Οδό, την Κωνσταντινουπόλεως, την Αχιλλέως, την Ομόνοια και την Πειραιώς».

Ειδικά για την οδό Ιάσονος, η ΚΙΠΟΚΑ υπογραμμίζει ότι αποτελεί τμήμα της πόλης που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακό, με 30 από τα 57 κτίρια χαρακτηρισμένα διατηρητέα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη οδός αποτελεί κεντρικό άξονα δραστηριοποίησης των οίκων ανοχής, με 20 από αυτούς να λειτουργούν εντός 12 διατηρητέων, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία.

Εκτός όμως από τα παράνομα σπίτια, διαπιστώνεται αύξηση των εκδιδόμενων γυναικών στο δρόμο. Στην Καποδιστρίου, από τη μία πλευρά του δρόμου εκδίδονται Αφρικανές, ενώ από την άλλη, γυναίκες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Στην οδό Αισχύλου εκδίδονται νεαροί, ενώ αρκετά πιο πίσω, στο ύψος του Μεταξουργείου, ανάμεσα σε μπαράκια και μεζεδοπωλεία, βρίσκεται εξαπλωμένη άλλη μία πιάτσα. Νιγηριανές οι οποίες εκβιάζονται για να έρθουν στην Ελλάδα υπό την απειλή βουντού από υπερεθνικά δίκτυα trafficking, εκδίδονται στις οδούς Ευριπίδου και Σωκράτους.

Επίσης, έντονο φαινόμενο αναπτύσσεται στο τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς 28ης Οκτωβρίου, Βερανζέρου, Χαλκοκονδύλη και Γ’ Σεπτεμβρίου. Στην Πατησίων, από το ύψος της Ομόνοιας μέχρι και τη Γαλατσίου, κάνουν πιάτσα δεκάδες κορίτσια και γυναίκες από την Αφρική, ενώ στο Γκάζι, κοντά στις γραμμές του τρένου, στην Κωνσταντινουπόλεως, αλλά και στα στενά της Ιεράς Οδού, στη Μ. Αλεξάνδρου, στην Κασσάνδρας και την Πειραιώς, όλο και περισσότερα πορνεία που βαφτίζονται «στούντιο» εγκαινιάζουν τη λειτουργία τους.