Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει πλέον ξεκινήσει. Ο κ. Μητσοτάκης βαδίζει την προεκλογική του εκστρατεία με ψέματα. Στο τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους πολίτες θέλει να πιστέψουμε ότι η χώρα μας «από ουραγός είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη». Στο ίδιο μήνυμα σκόπιμα δεν μίλησε για τη δραματική θέση της χώρας μας στο τομέα των υποδομών και φυσικά επέλεξε να προσπεράσει εντελώς την τραγωδία στα Τέμπη, όπως και τις θλιβερές πρωτιές της Ελλάδας στον δείκτη θνησιμότητας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ κατά την περίοδο της πανδημίας. Φθάνει στο σημείο να πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια, ξεχνώντας τα άδεια ταμεία που παρέδωσε η Κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2015 και το ρυθμισμένο χρέος με τα 37 δισ. στα ταμεία που παρέλαβε ο ίδιος. Είναι στρατηγική του κ. Μητσοτάκη να πάει σε εκλογές με την πολιτική της πρόκλησης και του ψεύδους που είναι ταυτόχρονα και συστατικό στοιχείο της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας του.

Είναι γεγονός ότι στις επικείμενες εκλογές συγκρούονται δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι πολιτικοί κόσμοι. Από τη μία, ο ιδεολογικός κόσμος της συντηρητικής παράταξης Δεξιάς με εμπροσθοφυλακή το εξωθεσμικό παρακράτος του σημερινού «επιτελικού» Μαξίμου που παρακολουθεί από «εσωτερικούς» και «εξωτερικούς» αντιπάλους μέχρι την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Ένας κόσμος που βαρύνεται με βαριές υποθέσεις διαπλοκής και που για να κρατηθεί στην εξουσία έχει ενορχηστρώσει ένα αυταρχικό αστυνομοκρατικό μοντέλο. Για να εξυπηρετήσει την οικονομική ελίτ που τη στηρίζει, ο κ. Μητσοτάκης επιβάλλει όλες τις αντικοινωνικές επιλογές, από την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων μέχρι την κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα των δημόσιων Πανεπιστημίων, του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των εθνικών θησαυρών στα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας και του ίδιου του αγαθού του νερού. Συνεπής στα παραπάνω, φρόντισε να εξασφαλιστούν 10 δισ. απευθείας αναθέσεων σε ημετέρους και σε δάνεια-αέρα ύψους 400 εκατομμυρίων για το ίδιο του το κόμμα.

Στον αντίποδα κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στη σύντομη κυβερνητική θητεία πάλεψε με το παγκόσμιο – ευρωπαϊκό και εγχώριο κατεστημένο για να απαλλάξει τη χώρα από τη θηλιά των μνημονίων και τα κατάφερε. Διέσωσε τους «φτωχούς των φτωχών» από το περιθώριο που τους οδηγούσε η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ και έχει σε τάξη τα οικονομικά του. Χωρίς τις απευθείας αναθέσεις του κ. Μητσοτάκη και μια ολιγαρχία που θα απομυζά τον πλούτο της χώρας είναι ρεαλιστικό το πρόγραμμα για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και για μηδέν ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης. Η δικαιοσύνη παντού είναι βασική προϋπόθεση για μας για να υπάρξει ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και σταθερότητα. Σε μια τέτοια ιδεολογική σύγκρουση κόσμων, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν και πρέπει να ορθώσουν ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στο καθεστώς Μητσοτάκη. Θα βάλουμε τα δυνατά μας για μια άλλη προοπτική για την πορεία της χώρας. Για μια Ελλάδα που δεν θα θυμίζει σε τίποτε με το χθες.

  • Νίκος Ε. Ηγουμενίδης, υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία