Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συνάντησε τον Χουλουσί Ακάρ στις Βρυξέλλες και στο τετ α τετ που κράτησε περίπου 40 λεπτά, συμφώνησαν ότι πρέπει να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Έλληνας Υπουργός διεμήνυσε ότι η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί όσο η τουρκική πλευρά συνεχίζει να διατυπώνει επιθετική ρητορική και απειλές που φθάνουν μέχρι την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Συμφωνήθηκε, επίσης, να μείνει ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου να αποκατασταθεί ο διάλογος στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως αρμόζει σε Συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση έγινε στις Βρυξέλλες, ενώ λίγο μετά, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογο του Λόιντ Όστιν.

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για να συζητήσουμε τη συνεχιζόμενη αμυντική συνεργασία και τη σημασία της περιφερειακής σταθερότητας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Σημειώνεται, πως ο Έλληνας υπουργός είχε συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, την προηγούμενη μέρα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον κ. Στόλτενμπεργκ για τις τελευταίες εξελίξεις στην επιθετική ρητορική της τουρκικής ηγεσίας. Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας, και την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή σε μια κρίσιμη συγκυρία.