Ένα νέο «ταμείο» που θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χωρίς αναμονή, περιλαμβάνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ σήμερα αυτό προβλέπει ότι τα νοσοκομεία του ΙΚΑ εντάσσονται στο ΕΣΥ λειτουργώντας ως παραρτήματα. Το νομοσχέδιο φέρει τη σφραγίδα του Α. Λοβέρδου και Γ. Κουτρουμάνη και έχει ως στόχο την επέκταση των υπηρεσιών του ΕΣΥ χωρίς νέες δαπάνες.

Οι εργαζόμενοι ως μόνιμοι γιατροί, νοσηλευτές σε διοιηκτητικό και το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων του ΙΚΑ μεταφέρονται στο ΕΣΥ με την ίδια εργασιακή σχεση. Το ίδιο ισχύει και με το απασχολούμενο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίοιυ αορίσου χρόνου.  Οι γιατροί και οδοντίατροι με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνιου θα έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο ΕΣΥ μετά από αξιολόγηση των προσόντων τους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα συγχωνεύονται το 1ο νοσοκομείο ΙΚΑ Αθηνών με το Σισμανόγλειο, το νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας ΙΚΑ με το Γενικό νοσοκομείο Αθηνών Πολυκλινική, το Ογκολογικό νοσοκομείο ΙΚΑ με το Ογκολογικό νοσοκομείο Αθηνών Άγιος Σάββας και το 7ο νοσοκομείο ΙΚΑ με το Γενικό Περιφερειακό νοσοκομείο Αγία ‘Ολγα – Κωνσταντοπούλειο.

Το νέο ταμείο για όλους τους ασφαλισμένους θα ονομάζεται Οργανισμός Παροχών Υγείας. Η έναρξη λειτουργίας του είναι η 1η Ιουνίου 2011. Σε αυτόν θα ενταχθούν οι εξής φορείς: τα κέντρα υγείας, οι αγροτικοί γιατροί, το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ. ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο Οίκος Ναύτη. Αρμοδιότητες του θα είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασφαλισμένους, συνταξιούχους και μέλη οικογένεια. Επίσης ο καθορισμός των κριτηρίων και των όρων σύναψης σύμβασης για παροχή υπηρεσιών περίθαλψης τόσο με το Δημόσιο όσο και με ιδιώτες. Τέλος η οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ο έλεγχος λειτουργίας των μονάδων υγείας καθώς και η οικονομική διαχείριση.