Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις Η.Π.Α. ήταν απολύτως επιτυχημένη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της εικόνας της χώρας διεθνώς και την ενίσχυση του κύρους του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε εκ νέου ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Η σχέση των δύο κρατών βασίζεται στο γεγονός ότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ιδανικά για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και γενικότερα για τη λειτουργία του σύγχρονου κόσμου.

Ιδιαίτερη στιγμή, που θα μείνει στην ιστορία, είναι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ανέδειξε την νέα ισχυρή Ελλάδα, η οποία διαθέτει κύρος, αυτοπεποίθηση και διεθνή σεβασμό. Η πρόσφατη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η κοινή στάση έναντι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ανάδειξη της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο που συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που αναδεικνύουν τη νέα Ελλάδα, η οποία επιστρέφει δυναμικά.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του έθεσε, με σαφήνεια, τα ζητήματα που αφορούν στην προκλητικότητα της Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της Κύπρου. Χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, ο Πρωθυπουργός κατήγγειλε τις πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που επιδιώκει την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές της, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο απαραβίαστο των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Εξέφρασε δε τη θέση ότι ο αναθεωρητισμός και οι ενέργειες που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα δεν θα γίνουν ανεκτές από τις δημοκρατικές χώρες του πλανήτη.

Το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Βουλής, η Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α., το σύνολο των γερουσιαστών, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, επιδοκίμασαν κατ’ επανάληψη, τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, αποδεικνύει την αποδοχή που έτυχαν οι θέσεις του. Είναι βέβαιο πως και οι Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αισθάνθηκαν υπερήφανοι βλέποντας τον Πρωθυπουργό να απευθύνεται στο Κογκρέσο των Η.Π.Α., να προβάλλει την εικόνα μια σύγχρονης ισχυρής Ελλάδας, να θέτει όλα τα εθνικά ζητήματα και να εισπράττει χειροκρότημα και επαίνους, για τον ίδιο και για τη χώρα.