Να σκιαγραφήσουν το πολιτικό προφίλ των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νίκου Βούτση και Αριστείδη Μπαλτά επιχειρούν  οι Financial Times, χαρακτηρίζοντας τους τρεις υπουργούς «ιδεολόγους οι οποίοι προσπαθούν να στρέψουν το τιμόνι της Ελλάδας προς τα αριστερά».

Για τον κ. Λαφάζανη, υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για έναν ασυμβίβαστο «αντίπαλο του καπιταλισμού», επί 30ετία μέλος του «σταλινικού κομμουνιστικού κόμματος της Ελλάδας», αναφερόμενη στη διαδρομή του ως στέλεχος του ΚΚΕ από τη δεκαετία του 1970 μέχρι το 1991.

Οι FT σημειώνουν ότι από τις πρώτες ώρες της υπουργικής του θητείας ο κ. Λαφαζάνης ακύρωσε δρομολογημένα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας, τα οποία είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της Ελλάδας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκου Βούτση, οι FT σημειώνουν ότι ο σημερινός πολιτικός επικεφαλής των δυνάμεων της τάξης συγκρουόταν προ δύο ετών με την αστυνομία έξω από το κτήριο της ΕΡΤ.

Ο κ. Βούτσης αναφέρεται ως «ακτιβιστής από τα νεανικά του χρόνια».

Αναφορά γίνεται και στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και στην πιθανή αποφυλάκιση του καταδικασμένου σε ισόβια τρομοκράτη της «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού.

Για τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για σεβαστό μαθηματικό, με σπουδές και στον κλάδο της Φιλοσοφίας στο Παρίσι, ο οποίος, ωστόσο, έχει προκαλέσει ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα με τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει στον χώρο της Παιδείας.

Οι FT αναφέρονται ιδιαίτερα στις απόψεις του 72χρονου υπουργού κατά της αριστείας ως στόχου της μαθησιακής διαδικασίας.