Εκτενείς και συνεχείς οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στη σημερινή τρίτη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι περισσότεροι αναλυτές, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, προεξοφλούν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Ενδεικτικά ορισμένα δημοσιεύματα.

Για «ημέρα κρίσης» στην Ελλάδα κάνει λόγο η εφημερίδα Die Welt σημειώνοντας ότι «εάν δεν εκλεγεί σήμερα νέος πρόεδρος, τότε υπάρχει κίνδυνος πολιτικών ανατροπών». Η εφημερίδα σχολιάζει ότι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, «κάτι που θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για τη χώρα, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει την πολιτική των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων».

«Επικίνδυνη προεδρική εκλογή»

Για «επικίνδυνη προεδρική εκλογή» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung, η οποία, αναφερόμενη στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και στο μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείει να επαναληφθεί το σενάριο του 2012 όταν χρειάστηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ. Σε αυτά τα συμφραζόμενα η εφημερίδα σχολιάζει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πιθανότατα αντιμέτωπη με μια νέα περίοδο παρατεταμένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας».

Η Berliner Morgenpost σημειώνει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι «παρακολουθούν πολύ στενά τη σημερινή εκλογική διαδικασία». Ο δε γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ακόμη και στην περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Τέλος, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung σχολιάζει ότι σήμερα το μεσημέρι θα έχει ολοκληρωθεί και η τρίτη ψηφοφορία και θα έχει ξεκαθαρίσει εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε ριψοκίνδυνες, όπως τις χαρακτηρίζει, πρόωρες εκλογές.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.