«Το οικονομικό επιτελείο, μετά τις επιτυχίες αύξησης της ανεργίας στο 27% και μείωσης του ΑΕΠ κατά 25% σε πέντε χρόνια, στρέφει την προσοχή του στις παραλίες της χώρας. Αναμένουμε ανάλογη επιτυχία και σταδιακή εξαφάνιση των ελεύθερων παραλιών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δράση με αφορμή το νομοσχέδιο που αφορά σε τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό και την παραλία.

Όπως επισημαίνει η Δράση, αν υπερψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα, χώρα κατ’ εξοχήν τουριστική και με το βασικό πλεονέκτημα της ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό, θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ισπανίας της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης και της ελεγχόμενης πρόσβασης με εισιτήριο: δημιουργούνται συνθήκες «κλειστών παραλιών» αποκλειστικής εκμετάλλευσης και επιτρέπονται κάθε είδους επιχωματώσεις και μόνιμες κατασκευές στον αιγιαλό.

«Κυρίως, ενώ με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, που υποτίθεται ότι τηρεί κάποια προσχήματα προστασίας του περιβάλλοντος και προσβασιμότητας στον δημόσιο χώρο, οργιάζουν ήδη οι αυθαιρεσίες, με την επιχειρούμενη νομοθετική ρύθμιση οι αυθαιρεσίες δικαιώνονται αναδρομικά, νομιμοποιούνται και εισάγονται και καινούργιες!», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Δράση δηλώνει υπέρ της εκμετάλλευσης παραλιών από ιδιώτες, αλλά με αυστηρούς κανόνες που θα διασφαλίζουν τον σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ελεύθερη πρόσβαση σε όσους δεν επιθυμούν να αγοράσουν οποιεσδήποτε υπηρεσίες. Δηλώνει ακόμη απολύτως αντίθετη σε κάθε πρόβλεψη νομιμοποίησης αυθαιρέτων (στον αιγιαλό ή αλλού), άλλη μία πατέντα καταστρατήγησης του κράτους δικαίου και της ισονομίας.

Η Δράση ζητά από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου και την περαιτέρω επεξεργασία του σε αυτή την κατεύθυνση.