Σημάδια αποκλιμάκωσης με την Τουρκία, αλλά καμία χαλάρωση και εφησυχασμός από την Αθήνα: Αυτό είναι το δια ταύτα της συζήτησης που είχαν στο τετ α τετ για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη.

Γραφει η Βίκυ Σαμαρά

Κύκλοι του ΚΙΝΑΛ εκτιμούσαν ειδικότερα ότι στην κυβέρνηση υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της κρίσης, αν και φυσικά προσέθεταν η χώρα είναι και πρέπει να είναι σε εγρήγορση.

Το ΚΙΝΑΛ επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων (υπενθυμίζεται ότι στο διάλογο που είχαν μπροστα στις κάμερες η κ.Γεννηματά άφησε αιχμές λέγοντας στον κ. Μητσοτάκη πως οι πολίτες θέλουν να μας βλέπουν όλους μαζί και όχι ανά δύο) και επέρριπταν ευθύνες στον πρωθυπουργό γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, το οποίο η κ.Γεννηματά ζητούσε και πριν την τουρκική Navtex.

Από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι η πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκείται υπέρ των συμφερόντων και των κόκκινων γραμμών της χώρας.

Κύκλοι του ΚΙΝΑΛ εκτιμούσαν επίσης όσον αφορά στην παρέμβαση Μέρκελ, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί η προεδρία της χώρας της στην ΕΕ να μην ξεκινήσει με αρνητικα γεγονότα αλλά να συνδεθεί με θετικά, καθώς και ότι δεν θα ήθελε να περάσει σε δεύτερη μοίρα η επιτυχής έκβαση της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Αλληλεγγύης, για αυτό και παρενέβη στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα στην Τουρκία.

Οι ίδιοι κύκλοι ξεκαθάριζαν όμως ότι κανείς στην Αθήνα δε χαλαρώνει, καθώς δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση από πλευράς Ερντογάν για αποκλιμάκωση. Προσέθεταν επίσης ότι εάν η Ευρώπη δεν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη, “α μας χτυπήσουν στην πλάτη» και θα μας παραπέμψουν σε διαδικασία επίλυσης των διαφορών μας”. Και κατέληγαν ότι το μήνυμα είναι πως η χώρα δεν δέχεται εκβιασμούς, καθώς και ότι η κρίση δεν είναι ελληνοτουρκική αλλά ευρωτουρκική.