Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για την «ανάγκη άμεσης διεξαγωγής διοικητικής και πειθαρχικής έρευνας» προς τον κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη & τον κ. Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ:

Το τραγικό γεγονός στο Φαρμακονήσι Δωδεκανήσου, όπου έχασαν τη ζωή τους δώδεκα άνθρωποι, καθώς και οι δηλώσεις που ακολούθησαν εκθέτουν τις ελληνικές αρχές και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας. Από τη μία πλευρά οι διασωθέντες επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό Σώμα για εγκληματική αντιμετώπισή τους, από την άλλη το Λιμενικό Σώμα ισχυρίζεται ότι έπραξε τα δέοντα για τη διάσωση των ναυαγών .

Στο διεθνές περιβάλλον, έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, της Διεθνούς Αμνηστίας και του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι οποίοι ζήτησαν διοικητική και πειθαρχική έρευνα, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τις πολιτικές δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου που επιτείνουν τη δυσπιστία των εξηγήσεων που δίνουν οι Λιμενικές αρχές της χώρας μας. Εν μέσω αυτών των γεγονότων και των απόψεων η διεξαγωγή έρευνας από δικαστική Αρχή για την απώλεια ανθρώπινων ζωών είναι απαραίτητη.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική πλευρά, σε σύμπνοια με την Ιταλική και την Ισπανική, αρνήθηκε πρόταση της FRONTEX για ευρύτερη και καλύτερα συντονισμένη συνεργασία των πλευρών για θέματα σχετικά με την μετανάστευση, θεωρώντας ότι οι αρμόδιες Εθνικές Αρχές επαρκούν γα την εκτέλεση του σχετικού έργου. Όπως προκύπτει και από το εν θέματι γεγονός, οι Εθνικές Αρχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου τους, σε ορισμένες περιπτώσεις με τραγικά αποτελέσματα, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω της ευρύτερης συνεργασίας με την FRONTEX.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

1. Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την διεξαγωγή διοικητικής και πειθαρχικής έρευνας και τον καταλογισμό ενδεχόμενων ευθυνών το ταχύτερο δυνατό από την Ελληνική Δικαιοσύνη;

2. Προτίθενται να προβούν σε στενότερη συνεργασία με την FRONTEX;

3. Πιστεύουν ότι οι ατυχείς δηλώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας & Αιγαίου αντανακλούν το κοινό αίσθημα και απηχούν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτόν;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μαρία Γιαννακάκη

Νίκος Τσούκαλης

Νίκη Φούντα

Θωμάς Ψύρρας

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.