Καταλυτική χαρακτήρισε για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τη συμβολή του νομοσχεδίου για τη «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά. Απαντώντας, δε, στην κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης για θέματα κράτησης και διερμηνείας, τόνισε ότι εκτός από τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που «εφαρμόζουμε πλήρως», «δικαιώματα έχει πρωτίστως και η χώρα. Είναι συνταγματική υποχρέωση μας η προστασία των συνόρων και η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών» είπε ο κ. Μηταράκης.

Ειδικότερα για το θέμα της γλώσσας διερμηνείας, με την προσθήκη της έννοιας της γλώσσας που «ευλόγως κατανοούν» οι αιτούντες, ο κ. Μηταράκης μίλησε για καταχρηστική άσκηση δικαιώματος. Όπως είπε, το 1ο εξάμηνο του 2019 ήταν 500 περιπτώσεις Αφρικανών στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Λέσβου, που αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, διότι δεν βρίσκονταν διερμηνείς για σπάνιες γλώσσες που ισχυρίστηκαν ότι μιλούν. Αλλά οι ίδιοι είχαν συμπληρώσει αίτηση για την πρώτη καταγραφή στα αγγλικά ή γαλλικά που ήταν επίσημη γλώσσα στις χώρες τους.

Έχω την απορία, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, πως αυτοί οι 500 μπορούσαν να συνεννοηθούν με τους δικηγόρους τους και τις ΜΚΟ, ενώ οι τελευταίες δεν μπορούσαν να μας βρουν διερμηνείς που πληρώνονται από δημόσιο, για να διευκολύνουν τη συνέντευξη.

Σημείωσε επίσης ότι όταν βγήκαν κάποιες απορριπτικές αποφάσεις, έγιναν ακολούθως προσφυγές, «που όμως απορρίφθηκαν λόγω καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, την οποία «είχε δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» και οδηγούσε «όπως γνωρίζουν οι νησιώτες» σε συμφόρηση αιτούντων στα νησιά, τα οποία «μετατράπηκαν σε αποθήκες» ανθρώπων. Χαρακτήρισε επίσης «ρητορικό» το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για αποσυμφόρηση, το οποίο όπως είπε «ακούγεται ως ενοχικό σύνδρομο».

Απαντώντας στην κριτική για τα θέματα προσωπικού του υπουργείου είπε ότι κατέθεσε ήδη βελτιωτική ρύθμιση ώστε οι μετακλητοί να μην μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Αναφερόμενος στον αριθμό των μετακλητών είπε ότι στο υπουργείο υπηρετούν 1.647 υπάλληλοι και ότι «προσθέσαμε» 8 μετακλητούς σε πέντε γραφεία διοίκησης, και 15 έκτακτους μετακλητούς (με θητεία έως 31/12) στη νομική υπηρεσία, στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων εν όψει και της διεθνούς διαπραγμάτευσης για τον νέο κανονισμό του Δουβλίνου, και στην τεχνική υπηρεσία, «Δηλαδή το 1,3% στο υπουργείο είναι μετακλητοί. Ε, αυτό δεν το λες και υπουργείο μετακλητών εάν δεν θες να λαϊκίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Όπως κατήγγειλε ο κ. Μηταράκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε στο θέμα της μετανάστευσης με τις ΜΚΟ, «που σήμερα διοικούν το 90% των δομών της χώρας, χρηματοδοτούνται από κονδύλια που είναι για την Ελλάδα, αλλά τα παίρνουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ. Δηλαδή είχαν διοριστεί χιλιάδες “μετακλητοί”, με τα δικά μας χρήματα, χωρίς έλεγχο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για εξωτερική ανάθεση (outsourcing), αλλά «το 90% δεν είναι εξωτερική ανάθεση, αλλά ιδιωτικοποίηση», παρατήρησε ο κ. Μηταράκης.

Ακολούθως, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρέθεσε στοιχεία για τα κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ που διέθεσε η ΕΕ στην Ελλάδα το διάστημα 2015-2019: Το υπουργείο απορρόφησε μόλις το 1,9% είπε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε ότι το 82% των κονδυλίων (1,3 δισ.) πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ, για να διαχειριστούν εκ μέρους της Πολιτείας το μεταναστευτικό, «χωρίς τον νόμο των δημοσίων συμβάσεων, και με μετακλητούς».

Για τις δημόσιες συμβάσεις του υπουργείο του – και αφού σημείωσε ότι θα ενταχθούν στη διαδικασία ολικής ανανέωσης της σχετικής νομοθεσίας που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο – είπε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια με τη σύναψη μεγάλων διεθνών συμφωνιών.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μηταράκης, προχθές δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της ΕΕ, η πρώτη συμφωνία-πλαίσιο του υπουργείου για την καθαριότητα όλων των δομών και υπηρεσιών της Υπηρεσίας Ασύλου για 4 χρόνια, ενός έργου ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να μπούμε σε ανοιχτές διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες και ξεκινάμε με την καθαριότητα» είπε ο κ. Μηταράκης.

Εξάλλου, επανέλαβε ότι ορισμένες κατεπείγουσες διαδικασίες είναι αναγκαίες καθώς «δεν μπορείς να προβλέψεις» ροές όπως αυτή του Μαρτίου, που μπήκαν 2.000 άνθρωποι, με γεμάτες τις δομές. Τέλος για το θέμα των απορρήτων δαπανών, οι οποίες «γίνονται γνωστές στα κόμματα μέσω Βουλής», είπε ότι πρέπει να τις δούμε υπό το πρίσμα της ανάγκης αντιμετώπισης των διακινητών, των κυκλωμάτων που εμποδίζουν απελάσεις, και των κυκλωμάτων εντός των δομών.