Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναθέσει το μεταναστευτικό στις ΜΚΟ

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε επίσης λόγο για «ενοχικό σύνδρομο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:49
08/05/2020
Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναθέσει το μεταναστευτικό στις ΜΚΟ
14
loading

Καταλυτική χαρακτήρισε για την αποσυμφόρηση των νησιών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, τη συμβολή του νομοσχεδίου για τη «Βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μηταράκης επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση των ροών και ο περιορισμός των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στα νησιά. Απαντώντας, δε, στην κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης για θέματα κράτησης και διερμηνείας, τόνισε ότι εκτός από τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που «εφαρμόζουμε πλήρως», «δικαιώματα έχει πρωτίστως και η χώρα. Είναι συνταγματική υποχρέωση μας η προστασία των συνόρων και η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών» είπε ο κ. Μηταράκης.

Ειδικότερα για το θέμα της γλώσσας διερμηνείας, με την προσθήκη της έννοιας της γλώσσας που «ευλόγως κατανοούν» οι αιτούντες, ο κ. Μηταράκης μίλησε για καταχρηστική άσκηση δικαιώματος. Όπως είπε, το 1ο εξάμηνο του 2019 ήταν 500 περιπτώσεις Αφρικανών στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Λέσβου, που αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, διότι δεν βρίσκονταν διερμηνείς για σπάνιες γλώσσες που ισχυρίστηκαν ότι μιλούν. Αλλά οι ίδιοι είχαν συμπληρώσει αίτηση για την πρώτη καταγραφή στα αγγλικά ή γαλλικά που ήταν επίσημη γλώσσα στις χώρες τους.

Έχω την απορία, συνέχισε ο κ. Μηταράκης, πως αυτοί οι 500 μπορούσαν να συνεννοηθούν με τους δικηγόρους τους και τις ΜΚΟ, ενώ οι τελευταίες δεν μπορούσαν να μας βρουν διερμηνείς που πληρώνονται από δημόσιο, για να διευκολύνουν τη συνέντευξη.

Σημείωσε επίσης ότι όταν βγήκαν κάποιες απορριπτικές αποφάσεις, έγιναν ακολούθως προσφυγές, «που όμως απορρίφθηκαν λόγω καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, την οποία «είχε δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ» και οδηγούσε «όπως γνωρίζουν οι νησιώτες» σε συμφόρηση αιτούντων στα νησιά, τα οποία «μετατράπηκαν σε αποθήκες» ανθρώπων. Χαρακτήρισε επίσης «ρητορικό» το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για αποσυμφόρηση, το οποίο όπως είπε «ακούγεται ως ενοχικό σύνδρομο».

Απαντώντας στην κριτική για τα θέματα προσωπικού του υπουργείου είπε ότι κατέθεσε ήδη βελτιωτική ρύθμιση ώστε οι μετακλητοί να μην μπορούν να καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Αναφερόμενος στον αριθμό των μετακλητών είπε ότι στο υπουργείο υπηρετούν 1.647 υπάλληλοι και ότι «προσθέσαμε» 8 μετακλητούς σε πέντε γραφεία διοίκησης, και 15 έκτακτους μετακλητούς (με θητεία έως 31/12) στη νομική υπηρεσία, στην υπηρεσία διεθνών σχέσεων εν όψει και της διεθνούς διαπραγμάτευσης για τον νέο κανονισμό του Δουβλίνου, και στην τεχνική υπηρεσία, «Δηλαδή το 1,3% στο υπουργείο είναι μετακλητοί. Ε, αυτό δεν το λες και υπουργείο μετακλητών εάν δεν θες να λαϊκίσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Όπως κατήγγειλε ο κ. Μηταράκης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε στο θέμα της μετανάστευσης με τις ΜΚΟ, «που σήμερα διοικούν το 90% των δομών της χώρας, χρηματοδοτούνται από κονδύλια που είναι για την Ελλάδα, αλλά τα παίρνουν οι διεθνείς οργανισμοί και οι ΜΚΟ. Δηλαδή είχαν διοριστεί χιλιάδες "μετακλητοί", με τα δικά μας χρήματα, χωρίς έλεγχο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για εξωτερική ανάθεση (outsourcing), αλλά «το 90% δεν είναι εξωτερική ανάθεση, αλλά ιδιωτικοποίηση», παρατήρησε ο κ. Μηταράκης.

Ακολούθως, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου παρέθεσε στοιχεία για τα κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ που διέθεσε η ΕΕ στην Ελλάδα το διάστημα 2015-2019: Το υπουργείο απορρόφησε μόλις το 1,9% είπε ο κ. Μηταράκης και σημείωσε ότι το 82% των κονδυλίων (1,3 δισ.) πήγαν σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ, για να διαχειριστούν εκ μέρους της Πολιτείας το μεταναστευτικό, «χωρίς τον νόμο των δημοσίων συμβάσεων, και με μετακλητούς».

Για τις δημόσιες συμβάσεις του υπουργείο του - και αφού σημείωσε ότι θα ενταχθούν στη διαδικασία ολικής ανανέωσης της σχετικής νομοθεσίας που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο - είπε ότι στόχος είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια με τη σύναψη μεγάλων διεθνών συμφωνιών.

Όπως ενημέρωσε ο κ. Μηταράκης, προχθές δημοσιεύτηκε στην επίσημη σελίδα της ΕΕ, η πρώτη συμφωνία-πλαίσιο του υπουργείου για την καθαριότητα όλων των δομών και υπηρεσιών της Υπηρεσίας Ασύλου για 4 χρόνια, ενός έργου ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. «Πρέπει να μπούμε σε ανοιχτές διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες και ξεκινάμε με την καθαριότητα» είπε ο κ. Μηταράκης.

Εξάλλου, επανέλαβε ότι ορισμένες κατεπείγουσες διαδικασίες είναι αναγκαίες καθώς «δεν μπορείς να προβλέψεις» ροές όπως αυτή του Μαρτίου, που μπήκαν 2.000 άνθρωποι, με γεμάτες τις δομές. Τέλος για το θέμα των απορρήτων δαπανών, οι οποίες «γίνονται γνωστές στα κόμματα μέσω Βουλής», είπε ότι πρέπει να τις δούμε υπό το πρίσμα της ανάγκης αντιμετώπισης των διακινητών, των κυκλωμάτων που εμποδίζουν απελάσεις, και των κυκλωμάτων εντός των δομών.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Γύπας

  Μα για τον ΣΥΡΙΖΑ τους ξέραμε και ξέραμε και την πολιτική τους πάνω σε αυτό το θέμα. ΕΣΕΙΣ που φωνάζατε ότι θα διώξετε όλους τους Λαθρομετανάστες !!! Θα ακυρώνατε τις συμφωνίες για την Μακεδονία !! Και !! Και !! Και . Πάνω σε αυτό το θέμα αυτοί κολοτούμπες δεν ήταν . Εσείς είστε οι κολοτούμπες και οι ψηφοφόροι σας ; Οι διαδηλώσεις ; Οι φωνακλάδες των ΜΜΕ ;
  Σ σσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσ!!!!!!!!!

 2. avatar Τειρεσίας

  ΡΕ Ν.Β ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΊΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΞΕΦΤΊΛΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ?? ΕΠΙ ΣΥΡΙΖΑ ΟΙ ΜΚΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΤΙ, ΚΑΘΕ ΜΑΟ ΜΑΟ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΌΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ. ΕΠΕΡΝΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΒΕΡΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ [...] ΟΙ ΑΝΘΕΛΗΝΕΣ.

 3. avatar Savvidis

  Μηταράκη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κυβέρνηση εσείς είσαστε. Δυστυχώς για το λαθρομεταναστευτικό δεν κάνετε τίποτα απολύτως. Συνεχίζετε και κουβαλάτε κρυφά χιλιάδες στη ηπειρωτική χώρα συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κλείστε επιτέλους με κάθε τίμημα τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα να μην περνάει ούτε ΕΝΑΣ ,και ανοίξτε κέντρα σε ξερονήσια

  1. avatar @Savvidis

   Πότε και πόσοι πέρασαν στον Έβρο και τα νησιά;
   Ξέχασες το ένα εκατομμύριο που μπούκαρε τον πρώτο χρόνο thw κυβέρνησης τσίπρα;

 4. avatar Ροδίτης

  Τελικα ρε κ@λοτουμπας το σχεδιο για τους μεταναστες ποιο ηταν?
  Να στειλετε τα ΜΑΤ να δειρουν τους νησιωτες που δεν θελανε αλλα ψεματα απο το Ζαβο?

 5. avatar Οτι να ναι

  Μαλλον δεν εχει ιδεα για αυτα που μιλαει. Που τον βρηκαν;

 6. avatar …κι εσύ στον αυτόματο πιλότο…κρίμα!!! σας ψηφίσαμε να δώσετε λύση ξεκάθαρη…συνεχίζονται τα ίδια…το ζητούμενο είναι να τελειώνουμε με αυτούς οριστικά, όχι το ποιός έχει το πάνω χέρι

  στη μεγάλη μπίζνα

 7. avatar ΝΑΤΟΣ ΠΑΛΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΧΑ ΧΑ ΧΑ

  ΒΡΕ ΜΗΤ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΜΕΝΗ ΑΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΚΑΡΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΖΙ
  ΜΕ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΥ ΝΑ ΤΟΥ ΜΙΑΖΑΤΕ ΤΟΣΟΔΟΥΛΙ ΜΑΚΑΡΙ ΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ ΓΙΑ ΣΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΜΕΛΑΝΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ..

 8. avatar αυτο ειναι σιγουρο…..

  εσυ.....βαλε τους στα καραβια και δρομο...ειναι εχθροι της χωρας...το εδειξαν στον εβρο μας πετροβολουσαν και μας εβριζαν....φυλακισε τις ΜΚΟ......τι περιμενεις??????

 9. avatar Social Distortion.

  Μεγάλη μάσα έπεσε με τους ΣΥΡΙΖΑίους και τις ΜΚΟ.

 10. avatar Ερώτηση????

  Πόσες... κονομες έχουν γίνει μέσα από αυτές... τις ΜΚΟ [...].... ποιος θα απάντηση από την Κουμονδουρου... Αλέξη θέλουμε απάντηση τώρα... αλλιώς αν δε δώσεις εξηγήσεις... είστε όλοι ένοχοι εκεί στον Σύριζα. Γιαυτό κάνατε την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι.. [...] έπρεπε να έρθει η δεξιά για να βάλει τάξη... Πότε πια αυτήν την Αριστερά σε αυτή την χώρα... [...] Ιμιτασιον αριστεροι.

 11. avatar τώρα έχει αναλάβει

  και κάνει ...υποδείξεις ο ΟΗΕ, η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΕΙΑ, κλπ. Αυτοί σε ψήφισαν να τους ξαποστείλεις από εκεί που ήρθαν Κε ΥΠΟΥΡΓΕ?

 12. avatar Αυτό εννοούσαν;…

  Όσο ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ οι μεταναστευτικές ροές ήταν περιορισμένες. Μετά την ψήφιση της κυβέρνησης - καφενείου της ΝΔ και αφού υποσχέθηκαν ότι θα λύσουν το μεταναστευτικό σε 1 μήνα μετά τις εκλογές, μπουκάρουν κατά χιλιάδες οι [...] στα νησιά.
  Η κυβέρνηση τους καλοδέχεται και τους μεταφέρει τζάμπα σε όλη την Ελλάδα!

  1. avatar Αυτό θυμάσαι εσύ;

   Τι έγινε το 2015; Πόσοι έρχονταν πριν και πόσοι μετά την κα Τασία να ... λιαστούν;;;!
   Πριν είχες μια Αμυγδαλέζα, μετά γεμίσαμε με Αμυγδαλέζες!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει