Το κλίμα πόλωσης που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό, ενισχύοντας το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και συνθλίβοντας τις κατακερματισμένες δυνάμεις στο χώρο του κέντρου αποτυπώνει έρευνα για τις διαθέσεις της κοινής γνώμης που διενήργησε η εταιρεία Alco για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος της Κυριακής» και δίνει οριακή πρωτιά 0,4% στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 22,5% έναντι 22,1% της ΝΔ.

Στην ίδια δημοσκόπηση, που έγινε από 12-15 Νοεμβρίου, καταγράφεται βαθμιαία ανάκαμψη της Χρυσής Αυγής στο 8,8% στην πρόθεση ψήφου,που περιορίζει τις μετακινήσεις ψηφοφόρων της προς τη ΝΔ, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα, αν και βελτιώνει την επίδοσή του κατά μία ποσοστιαία μονάδα να περνά στη δεύτερη θέση.

Παρά το μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί μάλλον αλώβητα τα ηγετικά του χαρακτηριστικά, αν και η κοινή γνώμη δυσπιστεί στις εξαγγελίες για την επερχόμενη ανάκαμψη και εξάντληση της τετραετίας.

Ο κ. Σαμαράς διατηρεί την εμπιστοσύνη του 34% των πολιτών και υπερτερεί κατά 7 μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα (27%), ο οποίος αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα από την πλειονότητα της κοινής γνώμης για τις θέσεις του έναντι του ευρώ και του μνημονίου, αλλά και για την πρωτοβουλία του για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Μικρή αύξηση της δύναμής τους καταγράφουν με ποσοστό 5,3% οι ΑΝ.ΕΛ, υπερσκελίζοντας το ΠΑΣΟΚ, το οποίο με 5,1% περνάει στην πέμπτη θέση της κατάταξης. Πτωτικές τάσεις ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,2% και η ΔΗΜΑΡ με 3,4%.