Στο σχέδιο της κυβέρνησης για τις κλειστές δομές προσφύγων/μεταναστών αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του τοποθέτησης ο Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε μέσω του Alpha, στο κεντρικό δελτίο του σταθμού, ότι «οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο θα κλείσουν», ενώ αναφέρθηκε και στον τρόπο που θα λειτουργούν αυτές, τονίζοντας πως «βράδυ δεν θα βγαίνει κανείς» από τις δομές που θα δημιουργηθούν.

«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, βασικός στόχος μας είναι να μειώσουμε τις ροές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχίζεται αυτή η επικίνδυνη κατάσταση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Η επίταξη είναι ένα μέτρο εκτάκτου ανάγκης», επισήμανε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μηταράκης, κληθείς να σχολιάσει τις κυβερνητικές κινήσεις στο προσφυγικό.

Με τον αρμόδιο υπουργό στα θέματα μετανάστευσης να σημειώνει για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επιτάξεις: «Αφορά την ανάγκη να δημιουργηθούν πέντε κλειστές δομές, αντί των ανοικτών, που υπάρχουν σήμερα στα νησιά και δημιουργούν τα προβλήματα που βλέπουμε. Υπήρχε μια δυσκολία στις τοπικές Αρχές, ωστόσο κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτήν τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητούσε όλος ο κόσμος: “Δώστε λύσεις”».

«Δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να έχουμε 40.000 άτομα στα πέντε ελληνικά νησιά, το 1/4 των ευρωπαϊκών ροών μέσα στο 2019, σε αυτήν την κατάσταση, σε δομές που δεν έχουν τις ανθρώπινες συνθήκες που απαιτούνται. Παράλληλα, δεν μπορούν να εγγυηθούν στις τοπικές κοινωνίες την ασφάλεια που απαιτεί ο Έλληνας πολίτης. Και τρίτον πολύ σημαντικό, από την 1η Ιανουαρίου λειτουργεί η νέα διαδικασία ασύλου. Μας επιτρέπει οι νέες αφίξεις να κρατούνται για ένα διάστημα, οι παραβατικές συμπεριφορές να κρατούνται και αυτοί που είναι προς επιστροφή επίσης να κρατούνται. Δεν έχουμε την τεχνική δυνατότητα, με τα ανοικτά κέντρα, να εφαρμόσουμε αυτήν τη νομοθεσία και αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί στις ροές», πρόσθεσε ο υπουργός.

Για τα εδάφη αυτά, σημείωσε: «Τα επιτάσσουμε για τρία χρόνια αυτά τα κέντρα και θα πληρώσουμε αποζημιώσεις ενοικίου στους ιδιοκτήτες της γης. Οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, θα κλείσουν».

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός: «Από 40.000 ανοικτές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στα πέντε ελληνικά νησιά, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει πλέον τις μισές και μάλιστα κλειστές. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αποσυμφόρηση των νησιών κατά 50%. Πολλοί από όσους φύγουν, θα έχουν πάρει ήδη άσυλο και μπορούν να μετακινηθούν νόμιμα. Κάποιοι θα επιστραφούν στην Τουρκία με τη διαδικασία ασύλου που ισχύει. Έχουμε προτάξει, επίσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξουμε διαδρόμους επιστροφών».

Ξεδιπλώνοντας το σχέδιο της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, είπε: «Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και θα το υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα, ώστε να μην βλέπουμε τις εικόνες που είδαμε τελευταία στη Μόρια. Οι νέες αφίξεις κρατούνται για 25 ημέρες και μπορούμε μέσα σε αυτό το διάστημα να δώσουμε τελική απάντηση αν δικαιούνται άσυλο ή όχι. Όποιος δεν παίρνει, μπορεί να κάνει προσφυγή.

Επίσης, έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε για 50 ημέρες όσους έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά. Η κάρτα εισόδου-εξόδου είναι για όσους δεν έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, δεν είναι προς επιστροφή και δεν είναι νέες αφίξεις. Το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά. Οι νέες δομές είναι κλειστές, με τάξη και κανόνες υγιεινής».

Τις δομές αυτές, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, τις περιέγραψε ως «μικρότερες, κλειστές, με τάξη, αυτόνομες ιατρικά, με δικά τους ιατρεία, ώστε να μην επιβαρύνουν τα τοπικά νοσοκομεία και με κανόνες υγιεινής.

Χρειάζεται αποσυμφόρηση των νησιών, αποτρεπτική πολιτική προστασίας των συνόρων, επιστροφές στην Τουρκία και κλειστά κέντρα να φέρουν ασφάλεια στους κατοίκους. Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε το πρόβλημα. Θα είμαστε καθημερινά σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως κάποιοι αιφνιδιαστήκαν αλλά η συζήτηση υπήρχε επί μήνες».

Όσο για τον πλωτό φράχτη, απάντησε: «Είναι πιλοτικός, αν λειτουργήσει θα επεκταθεί. Είναι θέμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το πού θα τοποθετηθεί».